Antarktika’da kurulacak Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü ekibi yolda

Türkiye’nin kutup bilimleri araştırmalarını yürüten ilk ve tek merkezi İTÜ PolReC’in ön fizibilite ekibi, Antarktika’da kurulması planlanan “Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü” için en doğru noktayı tespit etmek üzere yola çıktı.

Antarktika'da kurulacak 'Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü' için ön fizibilite ekibi yola çıktı

Bütün dünya ülkeleri bir gün gelecek, yeryüzünde kuraklık yaşandığında Antarktika’ya gözünü dikecek, çünkü Antarktika dünyanın yüzde 70 tatlı su rezervlerine sahip…

Dünya üzerinde yaşanabilecek bu felaket senaryosuna karşın Arktik ve Antarktik coğrafyaları dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görülüyor.


Bu nedenle birçok ülke bölgede artık askeri değil bilimsel odaklı yatırımlar yapıyor, iklim değişikliğinin canlılar ve deniz seviyesi üzerindeki etkileri, balıkçılık, jeoloji, tıp, astronomi, enerji gibi alanlarda bilimsel araştırmalar yürütüyor.

Türkiye’nin bu denli önemli bir süreçte rol üstlenmesi ve bu coğrafyalarda bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla kısa ve orta vadede nasıl var olacağına yönelik çalışmaları hız kesmeden sürdürmesi gerekiyor. Türkiye bugün bölgedeki olumlu yapının içinde olduğu takdirde, bir gün karar mekanizmasının ve sisteminin içerisinde de olabilecek.

Ekip, ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ için en doğru noktayı tespit edecek

Antarktika

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde başlayan çalışmalar çerçevesinde İTÜ PolReC’in ön fizibilite ekibi, Antarktika’da kurulacak.

“Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü” için en doğru noktayı tespit etmek üzere 24 Şubat 2017’de yola çıktı. Bu hedefle bölgeye giden ekibin araştırma ve fizibilite çalışmalarını tamamlamasının ardından, Antarktika’da Türkiye’nin bayrağını dalgalandıracağı ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ kurulacak.

Türkiye’nin bilim insanlarına ve üniversitelerine Antarktika Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’nde bilimsel araştırmalarını yapabilme imkanı sunulacak.


İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy liderliğindeki ön fizibilite ekibinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ersan Başar, Hitit Üniversitesi’nden Öğr. Gör. M. Nurullah Alkan ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Burak Karacık, Dr. Hakan Yavaşoğlu, Arş. Gör. O. Sabri Durak, Arş. Gör. Ayşe Giz Gülnerman Gengeç, Kaptan Özgün Oktar ve Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu yer alıyor.

İnsanlığın kurtuluşu Kutuplarda

İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, kutup araştırmalarının küresel bir politika meselesi olduğunun altını çizerek;

“Antarktika hiçbir dünya ülkesine ait değil ancak 53 bayrak ülkesi tarafından yönetiliyor. Arktik ve Antarktik coğrafyaları, ülkeler ve uluslar üstü örgütlerin işbirliği ile yapılan projeler sonucunda dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görülüyor. Kıtanın araştırma ve barışa yönelik olmasından dolayı korunması çok önemli. Bilimsel bir çalışma yaparken bile doğaya, oradaki canlılara zarar vermeyeceğinize dair taahhüt veriyorsunuz. 1960’lardan beri Antarktika’ya Türk bilim insanları gidiyor. Yani Türkiye tarihsel anlamda 50 yıldır kutup bilimlerinde aktif çalışıyor. Yeni nesillere bırakacağımız dünya içerisinde bizim de Türk bayrağını bilimsel anlamda Antarktika’ya taşıyor olmamız gurur verici” diye konuştu.

İTÜ PolReC’in kurulmasıyla Türkiye bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldu

Antarktika’daki bilimsel çalışmalara Türkiye 1995 yılında gözlemci statüsünde taraf oldu. 2015 yılında Türkiye’nin kutup bilimleri çalışmaları yapan ilk ve tek merkezi İTÜ PolReC kuruldu.

İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İTÜ PolReC) kurulmasıyla birlikte Türk bilim insanları, Türkiye’de bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldular. Yurt içi ve dışındaki birçok Türk akademisyen de projeye destek sağlıyor.


Merkez aynı zamanda kutuplar konusunda araştırma yapmak isteyen akademisyenler için bir başvuru yeri ve bilim programlarının tartışılacağı bir platform olma özelliğini taşıyor.

Lise öğrencisi Alara Güler’in tarım robotu dünya ikincisi oldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.