Erkekler ayakkabı alışverişinde daha çılgın

Türkiye ayakkabı alışverişi denilince hemen kadınlar akla gelir. Bazı ünlü kadınların ayakkabı çılgınlığı sık sık haberlere konu olur.

Ayakkabı alışverişinde erkekler daha çılgın!

Oysaki bu durum tam bir şehir efsanesi. Türkiye’nin ilk fast fashion ayakkabı markası Mecrea’nın sektör verilerinden hazırladığı çalışma göre, erkekler kadınlardan daha çok ayakkabı satın alıyor.

Türkiye’de geçen yıl 70 milyon çift kadın ayakkabısı satılırken, erkeklerde bu rakam 82 milyon oldu. Çocuk ayakkabı sayısı ise 60 milyona yaklaşırken, toplam ayakkabı piyasanın büyüklüğü 12 milyar TL’ye ulaştı.


Türkiye’nin ilk fast fashion ayakkabı markası Mecrea, sektörün nabzını tutuyor. Araştırma, sektör verilerinden yola çıkarak hazırladığı çalışma çarpıcı veriler içeriyor. Araştırmaya göre, Türkiye ayakkabı sektörü her yıl ortalama yüzde 10 büyüme gösteriyor. 2016 yılında yaklaşık 2010 milyon çift ayakkabı satışı gerçekleşirken, piyasanın büyüklüğü de 12 milyar TL’ye ulaştı.

Pazarın yüzde 86’sı markasız ürünlerden oluşurken ortalamada bir ayakkabının fiyatı 58 TL oldu.


Erkekler daha çok satın alıyor

Araştırmanın verilerine göre Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 210 milyon çift ayakkabı satışı gerçekleşti. Satışların dağılımına bakıldığında erkek ayakkabı sayısı yaklaşık 82 milyon, kadın ayakkabı sayısı 70 milyon oldu.

Çocuklara yönelik ayakkabı satışı ise yaklaşık 60 milyon olarak gerçekleşti. Erkekler ayakkabı için 4.8 milyar TL, kadınlar 5 milyar TL harcadı. Çocuk ayakkabıları için bu rakam 2.2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Araştırmaya göre ayakkabı satışının yüzde 2,5’e internet üzerinden yapılıyor ve bunun toplam değeri 300 milyon TL civarında. Avrupa’da ise bu oran toplam pazarın yüzde 9.

Hesaplı ve eğlenceli ayakkabılara büyük ilgi

Ayakkabı


Türkiye’deki ayakkabı pazarını değerlendiren Mecrea CEO’su Sinan Ventura, yüzde 90’nı markasız olan pazarın 2020 yılına kadar 13 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini ifade ederek “Pazar her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüyor. Ancak bu sene biraz daha yavaş büyüme beklentimiz var. Sektörün en önemli dinamiğin ise fast fashion ürünlere olan talep. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan “cheap and cheerful” (hesaplı ve neşeli) segmenti Türkiye’de de hızla yayılıyor. Müşteri uygun fiyatlı trend ürünler istiyor. Bu segmentin 2020 yılında pazarın yüzde 8’ine kadar çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Rakamlarla ayakkabı sektörü

  • Toplam satış adedi: 210 milyon çift
  • Kadın ayakkabı satışı: 70 milyon çift
  • Erkek Ayakkabı satışı: 80 milyon çift
  • Çocuk ayakkabı satışı: 60 milyon çift
  • Toplam ayakkabı satışı: 12 milyar TL
  • Kadın ayakkabı harcaması: 5 milyar TL
  • Erkek ayakkabı harcaması: 4.8 milyar TL
  • Çocuk ayakkabı harcaması: 2.2 milyar TL
  • Kişi başına ayakkabı harcaması: 58 TL
  • Kişi başına ayakkabı tüketimi: 2,6

Sezonun en trend 5 çanta ve ayakkabı modeli


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.