Dalları olmayan bir ağaç, pencereler bırakılan ve içi oyulup raflar yapılmış; o raflara da kitaplar konulmuş. Raflarda ise meraklısını bekleyen kitaplar mevcut. Ağaçtan kütüphane yani. Tamamen doğal görünümlü olan bir ağaç ortalama 100 kitap saklayabiliyor.
Berlin’in Ağaç Kütüphaneleri
Leyla Gezer Güvenç Turizm Global’in sayfasında ağaç kütüphaleri şöyle tanıtıyor:
“Berlin’de sokakta büyüyen ve dalları olmayan bu ağaçların rafları var ve üzerleri akrilik cam kapaklarla kaplı. Raflarda ise meraklısını bekleyen kitaplar mevcut, öyle ki arzu eden okumak istediği kitabı alıp, evine götürebilmekte. Bir kitabı ilginç bulan da başkaları da okusun diye aynı şekilde yine bu raflara bırakabiliyor.
Beş adet ağaç ortalama 100 kitap saklayabilmekte. Kitapların konularına göz atıldığında modern bir kitap evinin sunduğu türlerin birçoğuna da rastlamak mümkün.
Bu ağaçlar doğal olarak bu raflar ile birlikte yetişmemiş. Bu başarılı, işlevsel olduğu kadar kültürel ve ilginç ağaç kütüphanesi projesinin arkasında çalışan tam olarak 25 kişi bulunmakta. İçlerinde kitapçıların, ormancıların, marangozlar ve medya çalışanların da bulunduğu ekip Sredzki sokağındaki beş adet ağacı uygun biçimlerde şekillendirerek bahsekonu rafları oluşturmuş ve kitap muhafaza edebilmeye uygun hale getirmiş.
Eski ve yeni kitapların bırakıldığı, ödünç alınıp, okunabildiği güzel bir buluşma noktası oluşturulduğu gibi birçok yerli ve yabancı turist için de Berlin’in Sredzkistrasse’sinin daha da tanınır hale gelmesini sağlanmış.
Konu kitap olunca ücretsiz ödünç alınabiliyor olmasında da herhangi bir sakınca doğmamış günümüze kadar. Kontrol edilmesine dahi ihtiyaç duyulmadan kitaplara ev sahipliği yapan ağaçlar hep değişen, eskisi alınınca yerine yenileri eklenen kitaplarla dopdolu durmakta.”
Bir ağaç dikkatimi çekti…
CNN Türk’ün haberleştirdiği Gezgin Muhabirella Elif Özgen de Berlin’de keşfettiği ağaç kütüphaneyi şöyle yazıyor:
“Berlin’in Mitte Bölgesi’nde yürürken bir ağaç dikkatimi çekti. Ağacın içi oyulmuş, raf şekli verilmişti, içine de kitaplar konmuştu. Islanmasın, kirlenmesin diye de şeffaf bir örtüyle kapak yapılmıştı.
Benim orada olduğum 10 dakika içinde 5 kişi geldi ağacın yanına. Raflardaki kitaplardan alıp götürdüler, aralarında rafa yeni kitap bırakanlar da oldu.
“Bookcrossing” hareketi
Bu ağaç kütüphaneler, Avrupa’nın pek çok kentinde uygulamada olan “bookcrossing” hareketinin bir parçası. Bu uygulama kitap zinciri anlamına geliyor. Önceden belirlenmiş yerlere kitap bırakıyor, oraya konulan kitapları da okumak için alıyorsunuz, sonra o kitabı da başka bir yere koyuyorsunuz. İşte Berlin’deki ağaç bu hareketin bir parçası.
Proje 8 yıl önce başlatılmış, en önemlisi de çevre dostu bir proje. Vadesi dolmuş, önceden başka sebeplerle kesilmiş ağaçlar kullanılıyor bu projede, kitap rafı yapmak için sağlıklı ağaçları kesmiyorlar.
Yolunuz Berlin’e düşerse yoldaki ağaçlara başka bir gözle bakın derim.”
Elif Özgen’in seyahat güncesini takip edebilirsiniz.
Instagram: @elifozgen \ www.gezginmuhabirella.com