Burun ameliyatları öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?

Yüzün ortasında olması sebebiyle yüz hatlarını belirleyen ve dikkat çeken yapıların başında burun geliyor. Burun ameliyatları öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmeli?

Burun ameliyatları öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler neler?

Yüzdeki çıkıntılı yapısı nedeniyle kaza veya travmalar sonucunda en sık kırılan uzuv da genellikle burun oluyor. Hem estetik kaygılar hem de yaralanmalar sebebiyle uygulanan estetik müdahalelerden biri olan burun ameliyatları sırasında, solunum zorluğu yaratan eğrilikler veya tıkanıklıklar da düzeltilebiliyor.

Memorial Ankara Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Fulya Fındıkçıoğlu, burun ameliyatları öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.


Doğal ve yüzün tamamı ile bütünlük sağlayan burunlar tercih ediliyor

Rinoplasti olarak adlandırılan burun ameliyatı, yüz kemik gelişiminin tamamlandığı 17 yaş sonrası dönemde, ek hastalıklar da göz önünde bulundurularak, beklentileri gerçekçi ve mantıklı olan herkese yapılabilmektedir. Geçmişte uç kısmı çok kalkık, sırtı çok oyulmuş ve yapıldığı çok belli olan burunlar hedeflenirken, günümüzde yüzdeki diğer yapılarla denge halinde olan, yüze yakışan, yapıldığı çok belli olmayan ve nefes alırken zorlanmayan bir sonuç ortaya çıkarmak hedeflenmektedir.

Burnun yüze kattığı ifade çok önemli

Ameliyat öncesinde yapılan muayenede beğenilmeyen ve değişmesi istenen özellikler doktora açık bir şekilde ifade edilmelidir. Burun ameliyatı olmayı düşünen kişiler, genellikle bu konu üzerine çok düşünen ve aynaya baktığında sadece burnunu görür hale gelen bireylerdir.

Plastik cerrah ise burun ve yüzün diğer yapılarını ve bunların genel uyumunu sadece buruna odaklanmadan analiz etmektedir. Bunun sonucunda varsa, burun ameliyatına ek olarak yapılması gereken işlemlerle ilgili olarak hasta bilgilendirilmektedir. Bu öneriler dikkate alınmadığı takdirde burun güzel olsa bile genel yüz ifadesi istenilen sonucu vermeyebilir.

Bilgisayardaki burun planı ameliyat sonrası görüntü ile aynı olmayabilir

Burun ameliyatları

Estetik ameliyat öncesi burun şeklinin nasıl olacağına, iki veya üç boyutlu fotoğraf çekilip, bilgisayar ortamında görüntü üzerinde oynamalar yapılarak karar verilebilmektedir. Bu uygulamanın sadece fikir verici olabileceği unutulmamalıdır.

Bilgisayarda elde edilen son görüntünün aynısının ameliyat sonrası elde edileceği düşüncesi doğru bir yaklaşım değildir. Kişinin yüz yapısı ve cilt dokusu farklı olabileceği için beklenti bu doğrultuda ayarlanmalıdır. Bir ünlünün fotoğrafı ile doktora başvurup aynısını istemek de günümüzde sıkça yapılan hatalardan biridir. Herkesin yüzü farklıdır ve önemli olan kişiye özel bir çalışma yapılmasıdır.


Tamponlar sadece gerekli durumlarda kullanılıyor

Burun ameliyatlarında, açık ve kapalı teknik olmak üzere iki tür cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Ameliyatı yapan cerrahın kişisel tercihinin ötesinde her iki tekniğin farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Bu tekniklerden hangisinin uygulanacağına muayene sonrası karar verilmektedir.

Genel anestezi altında uygulanan operasyonun süresi 1-2.5 saat arasındadır. Sadece burun ucundaki kıkırdaklara müdahale edilecekse lokal anestezi de tercih edilebilmektedir. Ameliyat bitiminde gerekli görülürse burun deliklerine silikon tamponlar yerleştirilmekte ve bunlar, genellikle 3-5 gün sonra çekilmektedir.

Burun sırtına yerleştirilen alçı veya atel yaklaşık 9-10 gün sonra çıkarılmaktadır. Sadece burun ucuna müdahale edildiyse alçı konulması gerekmez, bantlar yeterli olur. Ameliyat sonrası hafif- orta düzey ağrı olabilmekte ve ağrı kontrolünde ağızdan alınan ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Operasyon sonrasında kendini iyi hisseden hastalar aynı gün taburcu olabilseler de, genellikle 1 gece yatış tavsiye edilmektedir.

Morlukların geçme süresi sigara içenlerde daha uzun

Ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morluklar, kişiden kişiye ve ameliyatın boyutuna göre değişebilmektedir. Sigara içenlerde ameliyat sonrasındaki öksürük ve buna bağlı basınç artışı nedeniyle şişlikler ve morluklar daha fazla olabilmektedir.

Bu şişlik ve morlukları sınırlamak ve azaltmak için burun çevresi ve göz kapakları üzerine 2 gün boyunca aralıklı soğuk kompres uygulaması önerilir. Şişlik ve morluklar genellikle 2-3 hafta içerisinde kaybolmaktadır.

Başın yüksekte durması da ödem oluşumunu azaltmaya yardımcıdır. Burun ameliyatından sonra ilk günler ve haftalarda, burun içindeki ödem ve kabuklar nedeniyle solunum çok rahat olmayabilir.


Bu dönemde bazı damla ve kremlerin kullanımı kabukları yumuşatıp temizlenmelerini kolaylaştırmaktadır. Operasyon sonrasında yaklaşık 2 ay gözlük kullanılmaması önerilmektedir. Aynı şekilde 3-6 ay süreyle şiddetli darbelerden korunmak gerekmektedir.

Burun estetiği olurken nelere dikkat etmelisiniz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.