En pahalı hamsi Türkiye’de! Balık fiyatları ne durumda?

Türkiye’de kilosu 25 TL’ye kadar çıkan hamsi balığı bakın Karadeniz’i paylaştığımız Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’da ne kadar? Türkiye’de balık fiyatları ne durumda?

En pahalı hamsi Türkiye'de! Balık fiyatları ne durumda?

Milliyet Gazetesi’nden İsmail Şahin’in haberine göre; Türkiye’de hamsinin kilosu 15 – 25 TL arasında oynarken Karadeniz’e kıyısı olan Romanya ve Bulgaristan’da hamsinin kilosu 4 TL civarında satılıyor.

Romanya basını hamsi bolluğundan dolayı fiyatların 5 leyi (yaklaşık 4 TL) civarına kadar düştüğüne dikkat çekerek, ucuz yemek tarifleri vermeye başladı.


Cips gibi yiyorlar

Libertate gazetesi, evde una batırılarak kızartılacak 1 kilo hamsinin fiyatının 8.5 lei, (Yaklaşık 6.6 TL) gibi bir maliyeti olacağını yazdı. Bulgaristan’da ise bir kilogram hamsiyi süpermarketlerde 2 leva’dan (yaklaşık 4 TL) satıyorlar. Ukrayna’da ise hamsinin fiyatı ise daha ucuz. Bir kilo hamsi 25 grivna’ya (yaklaşık 3.5 TL) satılıyor. Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerde hamsi kültürü Türkiye’deki kadar büyük değil. Ancak yine de küçük boyutlardayken avlanan hamsiler kızartılarak kılçıklı şekilde cips ve meze gibi tüketiliyor.

Soğuk hava şartları balık fiyatlarını yükseltti

Marmara ve Karadeniz’e açılan balıkçılar az balıkla dönünce tezgahlarda da fiyatlar yüksek oldu. İzmit Balık Pazarı’nda hamsinin kilosu 15 TL, istavritin kilosu 17-20 TL, sarı kanat kilosu 50 TL, lüfer tanesi 40 TL, ithal somon kilosu 60 TL, çinekop kilosu 40 TL, barbun kilosu 40 TL ve tekir kilosu 20 TL’den satılırken, fiyatların pahalı olması nedeniyle balık satın alan kişi de az oldu. Balıkçılar hava koşullarının normale dönmesiyle birlikte fiyatların inmesini umut ediyor.


Balıkçı Kemal Bineklioğlu teknelerin yeterli avla dönememesi nedeniyle balık halinde fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “Havalar soğuyunca balıklar dibe doğru indi. Balıkçılar karaya az balıkla dönünce de balık fiyatları yükseldi” dedi.

Daha önce şoklanan balıklar daha ucuz

Balıkçı Erkan Yılmaz, “Havaların soğuk olması nedeni ile balıkçılarımız teknelerini limana zincirledi. bu durumda denize açılamıyor. Fakat vatandaşlar kışın balık yemek istiyor. Bazı balıkçılar şokladıkları balıkları tezgaha sürüyor, fiyat bu yüzden düşük olabiliyor. Biz Alaplı balıkçılar olarak tezgahlarımıza şoklanmış balık satmamaya gayret gösteriyoruz. Vatandaşlar balığın tazeliğini anlamaları için gözlerine bakabilir. Gözler ne kadar parlıyorsa o balık o kadar tazedir. Balığın gözleri parlamıyorsa kesinlikle o balık taze değildir” dedi.

Hangi balık ne kadar?


Tezgahlarda hamsi 15 TL ila 25 TL, istavrit 15 TL, barbun 30 TL, alabalık 15 TL, çipura 10 TL, mezgit 20 TL ile 30 TL liradan satılıyor.

Balık tüketmeniz için 5 önemli neden: Balık takvimi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.