İdeal diyetinizi nasıl seçmelisiniz?

Herkes kendi için en uygun diyeti bulmak ve uygulamak ister. Fakat iş hayatından özel hayatına kadar her insan farklı faktörlerden etkilenir. İdeal diyetinizi nasıl seçmeli?

İdeal diyetinizi nasıl seçmelisiniz?

En iyi diyetin yaşam tarzı, bütçe, beslenme tercihleri ve harcanan çabaya göre seçilmesi gerektiğini belirten Herbalife Beslenme Danışmanı Susan Bowerman, ideal diyeti seçme önerilerini paylaştı.

Genellikle diyet yapmaya başlayacak kişilerde en hassas nokta kişilerin diyet geçmişleri ve forma girmeye nasıl karar verdikleridir. Geçmişte ulaşılan en yüksek ve en düşük kilo değerleri, gösterilen çaba ve beklentilerin ne yönde olduğu konusunda ipuçları verir. Susan Bowerman, bu ipuçları ile birlikte kişiye özel diyet programının nasıl belirlenebileceği konusunda bilgiler verdi.


Herkese uyan bir diyet programı yoktur

Herkese uyan bir program veya diyet planı yoktur. Her birey farklıdır ve kişinin hangi besinleri sevip sevmediği, günlerinin nasıl geçtiği, yemek pişirmeyi sevip sevmediği, ne zaman ve ne sıklıkla egzersiz yaptığı gibi etkenler uygun diyet listeleri çıkartılırken öne çıkan faktörlerdir. Doğru bir liste öncesinde bu gibi ayrıntılar değerlendirilirse çıkarılacak liste, kişiye en uygun liste olacaktır.

Sıkı bir programa başlamak vazgeçme eğilimini artırır

Detaylara hakim olduktan sonra diyete başlayacak kişinin ne istediği ve hedefi öne çıkan diğer ayrıntılardır. Bazı insanlar daha sıkı bir yaklaşımla aynı anda diyete girme, sigarayı bırakma ve egzersize başlamayı tercih edip büyük bir çaba gösterebilirler.

Bu gibi sıkı yaklaşımlara sıcak bakanlar motivasyon olarak her şeye sil baştan başlama fikrini önemser ve “bugün hayatımın geri kalanının ilk günüdür” motivasyonunu taşırlar. Bu yaklaşım herkes için geçerli değildir. Aynı anda pek çok şeyi değiştirmeye çalışmak sürecin yorucu olmasına ve dolayısıyla vazgeçme olasılığının artmasına sebep olabilir.

Yavaş değişimler daha sürdürülebilir sonuçlara ulaştırır

Bazıları daha dikkatli bir yaklaşımı tercih ederler ve ayaklarını yere tam anlamıyla basmak ve neyin daha uygun olduğunu görmek isterler. Doğru yolu bulmak için birkaç değişiklik yapabilirler ve bunları günlük yaşamlarında uygulayıp, sonrasında birkaç değişiklik daha yapmaya girişirler.


Zaman içerisinde yavaş yavaş son derece kapsamlı diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olurlar. Bu değişikliklerin köklü bir hale gelmesine fırsat tanıdıkları için, genellikle sürdürmeleri kolay olur.

Kendi seçeneklerinizi değerlendirin

İdeal diyet

Size en uygun yöntemi belirlemek sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı planı yapmanıza yardımcı olur. Sizi aynı noktaya götürecek pek çok farklı yol olabilir, bazıları kısa ve doğrudandır, bazıları ise biraz daha dolambaçlıdır.

Bu durum, bunlardan birinin diğerinden daha iyi olduğu anlamına gelmez. Burada öne çıkan ayrıntı gerçekçi olarak neler yapabileceğinizi bilmenizdir. Eğer yemek pişirmeyi sevmiyorsanız ya da zamanınız yoksa her bir öğünü evde pişirmenizi gerektirecek bir diyet seçmenizin anlamı olmaz.

Eğer en son ne zaman meyve veya sebze yediğinizi hatırlamıyorsanız, bir anda günde yedi porsiyon yemeye başlayabileceğinizi düşünmemeniz gerekir.

Besin tercihleriniz, aktivite düzeyiniz ve yaşam tarzı seçimleriniz size aittir ve seçeneklerinizi siz belirlersiniz. Elde edeceğiniz sonuçların harcadığınız çabanın bir yansıması olduğunu kabul etmek gerekir. Ne kadar çok çaba gösterirseniz, o kadar iyi sonuçlar alırsınız.


Fakat bu yavaş ve istikrarlı çaba gösterenlerin yarışı kazanamayacağı anlamına gelmez. Unutmayın, en iyi diyet başkasının önerdiği diyet değildir, en iyi diyet sizi hedeflerinize ulaştıran diyettir.

GAPS Diyeti nedir? Püf noktaları nelerdir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.