Kışın ısınmak için araba motorlarına giren kedileri korumak üzere yaptıkları proje, TED Rönesans Koleji’ne ödül getirdi.
Bilim Kahramanları Derneği tarafından 13.sü düzenlenen ve “Yaşam Ortaklarımız Hayvanlar” temasıyla yapılan “Bilim Kahramanları Buluşuyor” First Lego League FLL turnuvasına katılan TED Rönesans Koleji öğrencileri, Kediler İçin Moto-İzolasyon projesi ile Araştırma Ödülü’nü kazandı.
Okulun ROBOTEDRON takımı, soğuk havalarda araba motor bloklarına yerleşen kedileri zarar görmeden araçlardan uzaklaştırılmasını sağlayacak bir sistem geliştirdi.
Verdiği disiplinlerarası eğitim modeli ile çok yönlü bireyler yetiştirmeyi hedefleyen TED Rönesans Koleji; aldığı Araştırma Ödülü ile başarılarına bir yenisini ekledi.
Bilim Kahramanları Derneği tarafından bu yıl 13.sü düzenlenen Bilim Kahramanları Buluşuyor / FLL turnuvasına katılan ROBOTEDRON takımı, Araştırma Ödülü aldı. Turnuva kriterlerine göre Araştırma Ödülü; sorunu en iyi şekilde tanımlamış, detaylı bilgi kaynaklarına erişmiş, sağlam analiz yapmış ve konunun uzmanlarıyla en iyi şekilde etkileşime geçmiş takımlara veriliyor.
Kediler için Moto-İzolasyon Projesi
Bu sezon “Yaşam Ortaklarımız Hayvanlar” temasıyla yapılan turnuvada takımlar “tüylü, kanatlı, yüzgeçli dostlarımız” için sorunları tespit edip çözümler ürettiler. TED Rönesans Koleji’nin takımı ROBOTEDRON, sokak hayvanları konusundaki duyarlılığını onlar için bir çözüme dönüştürdü. Takım, kışın ısınmak için araba motorlarına giren kedileri koruyacak bir yöntem geliştirdi: Kediler İçin Moto-İzolasyon Projesi.
Proje; Kedilerin, kışın veya soğuk havalarda, ısınmak ve korunmak amaçlı arabaların motor kısımlarına girmeleri ve bu nedenle araç sahipleri tarafından kedilere verilebilecek zararların önlenebilmesini amaçlıyor.
Soğuk havalarda araba motor bloklarına yerleşen kedilerin zarar görmeden araçlarda uzaklaştırılmasını sağlayacak projede bir adet 180 derecelik hareket sensörü ve bir adet kedi kovucu ultrasonik ses cihazı kullanılıyor.
Hareket sensörü aracın ön tampon kısmına yerleştirilerek kedilerin motor bloklarına girmeden algılanabilmelerini sağlanıyor. Böylece kedi, algılandığı anda motor bloğuna yerleştirilen ultrasonik ses cihazı devreye giriyor.
Hareket sensörü ile algılanan kedilerin, ultrasonik ses cihazı ile ortamdan uzaklaştırılması hedefleniyor. Projenin en önemli özelliği, sistemin manuel olarak ta kullanılabilmesi. Yani kedi sıcaklığından dolayı motorda ise bile, sürücü aracı çalıştırmadan önce sistemi çalıştırarak kedinin zarar görmeden uzaklaşmasını sağlayabiliyor.