Taksim Camii projesine Kurul’dan onay verildi

Taksim Camii projesine İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onay çıktı.

Taksim Camii projesine İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onay çıktı.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre Taksim Camii projesi, Taksim Sular İdaresinin hemen arkasında Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 1482 metrekarelik alana inşa edilecek. Taksim’e cami yapılmasına ilişkin tartışmalar 49 yıldır gündemde. 1983 yılında Danıştay’ın onay vermediği ve davalara da konu olan proje ile ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişmenin yaşandı.

Mimar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın imzasını taşıyan cami projesine “onay” İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan çıktı. Cami projesi, ada pafta parsel numarası ile geçtiğimiz 19 Ocak 2017 tarihinde kuruldan geçti. Caminin yapılacağı yerdeki dükkanların tahliyesi sonrası ruhsatlandırma aşamasına geçilecek.


Cami tabanı 900 metre

Edinilen bilgilere göre, Kurul’un onayında geçen cami projesi bin 482 metrekarelik bir alanda hayata geçirilecek. Caminin taban oturumu 900 metre olarak projelendirildi. Taksim Camii için planlanan zemin üstü bina yüksekliği 20,70 metre, kubbe yüksekliği 9,6 metre, toplam mahya yüksekliği ise 30,3 metre. Planlanan yüksekliğin, cami alanına yakın iki kilisenin yüksekliğine denk olduğu öğrenildi. Caminin yapılacağı yer ise Taksim Sular İdaresinin hemen arkasında bulunuyor.

Taksim Camii projesine İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onay çıktı.

Altında otopark olacak

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait arsa üzerine yapılması planlanan caminin üç kat altına 180 araçlık otopark ve konferans salonu yapılması da planlanıyor.

Dükkanlar tahliye edilecek

Taksim Cami projesinin Kurul onayından geçmesinden sonra, sıra; alanda bulunan dükkânların tahliyesine gelecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüteceği süreçten sonra, ruhsatlandırma işlemi için Beyoğlu Belediyesi devreye girecek.

49 yıl öncesine dayanıyor


Taksim’e cami yapımı konusunun geçmişi 49 yıl öncesine dayanıyor. Danıştay, 1983 yılında Taksim’e cami, çarşı, otopark yapılmasının kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile izin vermedi. Taksim’e cami yapılması tartışması 1990’lı yılların ortasında yeniden alevlendi. Proje, 2011 yılında yeniden dava konusu oldu. Bu kez Danıştay 6. Dairesi, Temmuz 2015’te, Taksim’e cami ve Galatasaray katlı otoparkı gibi projelere dayanak oluşturan Beyoğlu imar planlarının iptaline ilişkin kararı bozdu.

Kadir Topbaş: Taksim Meydanı Topçu Kışlası olacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.