27 Mart Dünya Tiyatro Günü – Kats Sahne’den mesajınız var

Dünya Tiyatro Günü kapsamında artık her 27 Mart tarihinde bir tiyatro grubu ile buluşup size mesajlarını ileteceğiz. Bu sene Aşk Listesi, seyirciye “mükemmel sevgilini bulmak için nasıl bir liste hazırlardın?”, “peki sen mükemmel misin?” gibi ilişki beklentilerine, pişmanlıklarına, ilişkilerde yaptığımız hatalara dair pek çok soru soruyor.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü - Kats Sahne'den mesajınız var

Bu sene Kats Sahne oyuncularından Onur Şenay, Tiyatro Şenay ve Kats Sahne oyuncuları adına bizlere mesajını iletti.

“Tiyatrolar binlerce yıldır geçmişten, gelecekten, duygulardan bahsetti. Bilgi verdi, fikir verdi. İleri gitmek için anlayabilmek için ve anlatmak için çalıştı. Karamsarlığı, karanlığı aşmak istedi. Tiyatroya gönül verenler bunu bir meslek olduğu için değil yaşama biçimi olduğu için tercih ettiler. Işıkçısı, teknisyeni, biletçisi, oyuncusu, her alanında görev alanlar.


Tiyatro izleyicileri dahil herkes tiyatrolara güvendikleri için kendilerini sorumlu hissettiler. Bu değerli günü o yüzden herkes kutlamak ister. Sorumluluğu paylaşmak ister. Yüzyüze yaptığımız bu meslek ruh besler, insanlığa karşı inancı arttırır. Birlik beraberlik çağrısı yapar. O yüzden ne olursa olsun güven ve huzur dolan bir yerdir tiyatro. Bu yüzdendir tiyatro adamlarının mücadelesi.

Daha iyiyi arayan yegane yaşam biçimidir tiyatro

Ciddiye alındıklarını en komik oyunu bile oynarken bilirler. Muhteşem değil mi? Uygarlıkları unutturmadan, düzeni rahat bırakmadan, daha iyiyi arayan yegane yaşam biçimidir tiyatro. Bunca zamandır fikir ve düşünce paylaşımıyla karanlığı durduran tiyatroya güven de buradan gelir.

Yalan söylemez tiyatro aksine hep gerçeklerdir. Tiyatroyu yaşam biçimi olarak seçmiş bütün tiyatrocu arkadaşlarımın, sahne önünden sahne arkasına ve koltuklarımızı boş bırakmayan sevgili tiyatro izleyicisi meslektaşlarımızın, ismini hatırladığımız veya unuttuğumuz meslektaşlarımızın hatta bu işe gönül vermiş hayalini kuran genç arkadaşlarımızın, samimiyetle Dünya Tiyatrolar Günü kutlu mutlu olsun. Bu değerli ailenin bir parçası olmak bana gurur veriyor. Yalnız değiliz, aksine kocaman bir aileyiz.”


“Aşk Listesi” aşk üzerine düşündüren bir oyun

27 Mart Dünya Tiyatro Günü - Kats Sahne'den mesajınız var

Bu sezon özellikle özel tiyatrolarda kadın erkek ilişkileri üzerine pek çok oyun sahneleniyor. Norm Foster’ın “Aşk Listesi” oyunu usta oyuncu ve yönetmen Özdemir Çiftçioğlu yönetiminde Onur Şenay, Pamela Spence ve Ümit İlban’ın usta oyunculuklarıyla Gayrettepe Kats Sahne’de seyirciyle buluşuyor.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü - Kats Sahne'den mesajınız var

Seyirciye “mükemmel sevgilini bulmak için nasıl bir liste hazırlardın?”, “peki sen mükemmel misin?” gibi ilişki beklentilerine, pişmanlıklarına, ilişkilerde yaptığımız hatalara dair pek çok soru soruyor.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü - Kats Sahne'den mesajınız var

Üçü de birbirinden renkli oyun karakterleri usta oyunculuklarla sahnelenirken kurguya dair de aklımıza nice soru takıyor ve süpriz sonuyla takılan sorulara hakkıyla cevap verip izleyicisini selamlıyor.

İnsanın kendini tanıma yolculuğu

İnsanın kendini tanıma yolculuğunda kişisel cevapları genellikle bir diğeri üzerinden doğrulanır, “aşk” kişinin varoluşuna dair cevaplar sunmakta çok yeteneklidir. “Aşk Listesi” oyunu keyifli iki saat geçirirken kendinize ayna tutma imkanı sağlayan izlenecek oyunlar listenize almanız gereken bir oyun.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü - Kats Sahne'den mesajınız var


55 yıldır kutlanan Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun, ancak insanın varoluşundan beri var olan ve insanın yok oluşuna değin sürecek Tiyatro sanatının insana katkısının hakkını bir gün ile veremeyiz. Sanatla dolu nice yıllarımız olsun…

Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi: Isabelle Huppert


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...