Asıl amacı nedir? Amacının ne olduğunu bilmediğiniz 10 şey

Bazı kıyafet, ayakkabı, mutfak eşyası ve teknolojik aletlerde öyle bölümler veya parçalar var ki, ne işe yaradığını, asıl amacını ancak hakkında detaylı bir araştırma yaptıktan sonra idrak edebiliyorsunuz.

asıl amacı nedir Asıl amacının ne olduğunu asla bilmediğiniz 10 şey

Herkes tarafından merak edilen ve işlevinin ne olduğu ile alakalı her kafadan bir ses çıkan ilginç şeyleri Brightside sitesinden derledik.

1. Gömleğin yaka kısmının arkasında, üzerinde düğme olan şey:

Asıl amacının ne olduğunu asla bilmediğiniz 10 şey!

Fotoğrafta gördüğünüz üzere, gömleğin yaka arkası kısmında bir düğme mevcut. Herkes tarafından merak edilen bu detayın işlevi; gömleğin askıya asılması ile alakalı. Gömlekler buradan askıya asılsın diye yapılmış bir bölüm; fakat büyük bir çoğunluk buradan asılmıyor tabii ki askıya.


2. Bilgisayarların şarj kablolarında bulunan, kablonun cihaza yakın kısmının üzerinde bulunan silindir yapılı şey:

ferrit boğumu

Ferrit ya da ferrit boğumu olarak bilinir. Şarj kablosu üzerine binen elektromanyetik dalgaların yarattığı gürültüyü önlemek için kullanılır.

3. Uçakların camlarının alt kısımlarında bulunan küçük delikler:

Uçakların camlarının alt kısımlarında bulunan küçük delikler

Uçağa binip de cam kenarında seyahat eden herkes bu detayı fark etmiştir. Peki, işlevi nedir bu küçük deliklerin? Öncelikle şunu söylemekte fayda var; uçak pencereleri 3 farklı tabakadan oluşmaktadır. İşte bu delik, tabakalar arasındaki havanın basıncı ile uçak kabini içerisindeki havanın basıncını dengeleme görevini üstlenir.

4. Gömleğinizin en üst düğmesi için olan yatay düğme deliği:

Gömleğin en üst düğme deliği neden yatay farklı

Bu detayı da çoğu insan fark etmiştir diye düşünüyoruz. Bir gömlekte bulunan bütün delikler dikeyken, neden en üst düğmenin olduğu delik yatay? Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz; düğme deliği yatay değil de dikey olsaydı eğer, düğme sık sık yerinden çıkardı; çünkü insan başı hareketli bir organ ve gömleğin o kısmının diğer deliklerden çok daha sağlam olması gerekiyor. Özetle; en tepedeki bu düğme deliği, yatay olmasından dolayı düğmeyi daha sıkı tutabiliyor ve düğme yerinden çıkmıyor bu sayede.

5. Koşu ayakkabılarının en üst kısmında bulunan ayakkabı bağı deliği:

koşu ayakkabısı

Çoğu insan için anlamsız görülebilir bu ayakkabı bağı delikleri. Ancak, gerçek öyle değil ve oldukça önemli bir işlevi var bu küçük deliklerin. Spor yapanlar bilir; spor yaparken ayakkabının sıkı olması ve ayağı tamamen sarması gerekir. Her ne spor yaparsanız yapın, hepsinde bu şekilde olması gerekir. Bu delikler de daha çok ayakkabının spor esnasında kullanıldığı zamanlarda işe yarıyor. Özel bir bağlama tekniği ile ayakkabı bu deliklerden bağlanıyor ve ayakkabı ayağı tam anlamıyla sarıyor. Aşağıdaki linkten konu ile alakalı daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz:


6. “Converse” ayakkabıların yanında bulunan iki delik:

converse

Doğruluğundan tam olarak emin olmasanız bile bu deliklerin ne işe yaradığını aşağı yukarı tahmin etmişsinizdir. Bu küçük delikler ayakkabının hava almasını sağlar.

7. Makarna kaşığının ortasında bulunan delik:

Makarna kaşığının ortasında bulunan delik

Bu delik, ortalama olarak bir porsiyon makarnada bulunması gereken makarnayı ölçmek için kullanılır. Aslında, çok gerekli bir şey değil gibi dursa da özellikle restoranlarda bu kaşık türü çokça kullanılmaktadır.

8. Kotlarda bulunan perçin ve küçük cep:

kotlardaki küçük cep

“Perçin ne ya?” diyebilirsiniz. Söyleyelim ne olduğunu hemen; fotoğrafta gördüğünüz metal yuvarlaklar var ya, onlara perçin deniyor. Dikişin tutmayacağı kalınlıktaki kumaşları birleştirmek gibi bir işlevi var. Küçük cepler ise eski tip saatleri koymak için tasarlanmış. Köstekli saatlerin içine gireceği şekilde yapılmıştır bu küçük cepler.

9. Tükenmez kalem kapağının üstünde bulunan delik:

Kalem kapağında bulunan deliğin ne işe yaradığını duyunca, inanın çok şaşıracaksınız. Bu delikler boğulmaları engelliyormuş. Evet, yanlış duymadınız: Tepesinde bulunan delik sayesinde kapaklar yutulduğu takdirde nefes borusunu tıkamıyor ve insanlar nefes almaya devam edebiliyor. İnsanların kalemleri çoğu zaman istemsiz bir şekilde ağızlarına götürdüğünü düşünürsek, önemli bir icat olduğunu söyleyebiliriz.

10. Yeni giysiler ile gelen hurda malzemeler:


Yeni kıyafetler yıkandığı zaman farklı kimyasallara karşı tepkisini ölçmek için bu malzemeler kullanılır. Yani, yeni kıyafetleri yıkamadan önce bu hurda malzemeleri yıkayıp, kullanılan çamaşır suyunun kıyafet üzerinde bir hasar bırakıp bırakmadığı ölçülür. Kaynak: onedio.com

Hayatımızda yeni kapılar açacak 6 öneri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.