Gelişen teknoloji ile birlikte göz hastalıklarına yepyeni tedavi çözümleri geliştirilirken, aynı zamanda bu teknolojik ilerleme bilgisayar görme sendromu gibi farklı sorunların oluşmasına da sebep olabiliyor.
Özellikle beyaz yakalıların ve gençlerin bilgisayar başında çok vakit geçirmesi göz sağlığı problemlerine, Bilgisayar görme sendromu’na yol açıyor.
Bilgisayar görme sendromu (BGS) olarak adlandırılan ve bilgisayar veya TV ekranına aralıksız olarak bakılarak gözlerde odaklanmayı sağlayan kasların yorulmasıyla oluşan rahatsızlık konusunda, Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Sevgi Tongal, bilinmeyenleri ve yapılması gerekenleri anlatıyor.
Günde en az 7-8 saat bilgisayara bakılıyor
Hızlı şehir yaşamı, teknolojik çağa geçiş ve yoğun bir iş hayatı bilgisayar başında günde yaklaşık 7 – 8 saat geçirmemizi sağlıyor. Gün içinde iş yerinde sürekli olarak kullanılan bilgisayarlar, dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebiliyor.
Teknolojik gelişmelerden dolayı oluşabilecek yeni tür rahatsızlıklar konusunda halkın bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Sevgi Tongal, “Bilgisayar görme sendromu son yıllarda ortaya çıkmış ve genel olarak çok fazla duyulmamış bir rahatsızlık. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi ve önlemlerini alıyor olmaları, gelecekte bu hastalığın ilerlemesi sebebiyle oluşabilecek daha ciddi durumların engellenmesi adına büyük önem taşıyor. BGS, esas olarak gözlerin ve beynin, kağıt üzerinde yazılı karakterlerle bilgisayar ekranındaki karakterlere farklı tepki vermesinden kaynaklanmaktadır. Gözlerde odaklanmayı sağlayan kasların yorulması ve bilgisayar kullanımı sırasında göz kırpma sayısının azalması sebebiyle oluşan kuruma ile birleşerek BGS belirtilerinin oluşmasına sebep oluyor.” diyor.
Yanlış ışıklandırma da gözlerin baş düşmanı
Yanlış ışıklandırılan veya havalandırılan ortamların belirtilerin şiddetlenmesine sebep olabileceğini belirten Op. Dr. Sevgi Tongal, “BGS’nin belirtileri arasında; baş ağrıları, bulanık görme, boyun ağrısı, yorgunluk, göz yorgunluğu ve kuruluğu, çift görme, baş dönmesi, polyopia ve odaklanmada zorlanma bulunuyor. Günde bilgisayar başında 3 saat veya daha fazla zamanını geçiren kişilerin %90 civarında bu rahatsızlığa yakalanma şansları bulunuyor. Belirtiler arasında en dikkat çekici olanı baş ağrıları ve göz kuruması. Bu rahatsızlığın teşhisi ve tedavisi için kapsamlı bir göz muayenesine girilmesi çok büyük önem taşıyor.” şeklinde konuşuyor.
BGS’nin önlenmesi konusunda alınabilecek önlemlerden bahseden Op. Dr. Sevgi Tongal, “Gözleri sıkça açıp kapatmak, gözyaşlarının göz çevresine iyi bir şekilde yayılmasına sebep olarak kuruluğu engellemeye yardımcı olur. Doğru ışıklandırmalı ortamlarda çalışmak ve her 20 dakikada bir en az 20 saniye boyunca en az 6-7 metre uzaklıktaki bir cisme odaklanmak, gözlerde oluşabilecek stresi azaltır. Ayrıca bilgisayar ekranından en az yarım metre uzakta durarak çalışmak ve doktorunuzun yapılacak kapsamlı bir muayene sonrasında yazacağı bilgisayar gözlüklerini takmak da BGS’nin oluşturabileceği olumsuz etkilerin bir nebze de olsa azalmasına yardımcı olacaktır” diyor.