Bilgisayar görme sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir?

Gelişen teknoloji ile birlikte göz hastalıklarına yepyeni tedavi çözümleri geliştirilirken, aynı zamanda bu teknolojik ilerleme bilgisayar görme sendromu gibi farklı sorunların oluşmasına da sebep olabiliyor.

Bilgisayar görme sendromu nedir? Neler yapılmalı?

Özellikle beyaz yakalıların ve gençlerin bilgisayar başında çok vakit geçirmesi göz sağlığı problemlerine, Bilgisayar görme sendromu’na yol açıyor.

Bilgisayar görme sendromu (BGS) olarak adlandırılan ve bilgisayar veya TV ekranına aralıksız olarak bakılarak gözlerde odaklanmayı sağlayan kasların yorulmasıyla oluşan rahatsızlık konusunda, Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Sevgi Tongal, bilinmeyenleri ve yapılması gerekenleri anlatıyor.


Günde en az 7-8 saat bilgisayara bakılıyor

Hızlı şehir yaşamı, teknolojik çağa geçiş ve yoğun bir iş hayatı bilgisayar başında günde yaklaşık 7 – 8 saat geçirmemizi sağlıyor. Gün içinde iş yerinde sürekli olarak kullanılan bilgisayarlar, dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebiliyor.


Teknolojik gelişmelerden dolayı oluşabilecek yeni tür rahatsızlıklar konusunda halkın bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Sevgi Tongal, “Bilgisayar görme sendromu son yıllarda ortaya çıkmış ve genel olarak çok fazla duyulmamış bir rahatsızlık. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi ve önlemlerini alıyor olmaları, gelecekte bu hastalığın ilerlemesi sebebiyle oluşabilecek daha ciddi durumların engellenmesi adına büyük önem taşıyor. BGS, esas olarak gözlerin ve beynin, kağıt üzerinde yazılı karakterlerle bilgisayar ekranındaki karakterlere farklı tepki vermesinden kaynaklanmaktadır. Gözlerde odaklanmayı sağlayan kasların yorulması ve bilgisayar kullanımı sırasında göz kırpma sayısının azalması sebebiyle oluşan kuruma ile birleşerek BGS belirtilerinin oluşmasına sebep oluyor.” diyor.

Yanlış ışıklandırma da gözlerin baş düşmanı

Bilgisayar görme sendromu

Yanlış ışıklandırılan veya havalandırılan ortamların belirtilerin şiddetlenmesine sebep olabileceğini belirten Op. Dr. Sevgi Tongal, “BGS’nin belirtileri arasında; baş ağrıları, bulanık görme, boyun ağrısı, yorgunluk, göz yorgunluğu ve kuruluğu, çift görme, baş dönmesi, polyopia ve odaklanmada zorlanma bulunuyor. Günde bilgisayar başında 3 saat veya daha fazla zamanını geçiren kişilerin %90 civarında bu rahatsızlığa yakalanma şansları bulunuyor. Belirtiler arasında en dikkat çekici olanı baş ağrıları ve göz kuruması. Bu rahatsızlığın teşhisi ve tedavisi için kapsamlı bir göz muayenesine girilmesi çok büyük önem taşıyor.” şeklinde konuşuyor.


BGS’nin önlenmesi konusunda alınabilecek önlemlerden bahseden Op. Dr. Sevgi Tongal, “Gözleri sıkça açıp kapatmak, gözyaşlarının göz çevresine iyi bir şekilde yayılmasına sebep olarak kuruluğu engellemeye yardımcı olur. Doğru ışıklandırmalı ortamlarda çalışmak ve her 20 dakikada bir en az 20 saniye boyunca en az 6-7 metre uzaklıktaki bir cisme odaklanmak, gözlerde oluşabilecek stresi azaltır. Ayrıca bilgisayar ekranından en az yarım metre uzakta durarak çalışmak ve doktorunuzun yapılacak kapsamlı bir muayene sonrasında yazacağı bilgisayar gözlüklerini takmak da BGS’nin oluşturabileceği olumsuz etkilerin bir nebze de olsa azalmasına yardımcı olacaktır” diyor.

Göz tansiyonu belirtileri neler? Genetik yatkınlığa dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.