Doğada bitki ve meyvelerin zehirli olduğunu nasıl anlarsınız?

Kamp yapmayı, doğada vakit geçirmeyi sevenler için hem ufkunuzu iki katına çıkaran hem de hayatta kalmanızı sağlayan bilgiler. Doğada hangi bitki ve meyveler zehirli olabilir?

Doğada bitki ve meyvelerin zehirli olduğunu nasıl anlarsınız?

Diyelim ki bir adada veya bir ormanda tek başınıza kaldınız. Hangi bitkinin meyvenin zehirli olup olmadığı bir süre sonra sizin için hayati önem taşıyacak bir konu olur.


Genel olarak zehirli bitkileri tek bir çatıda, belirli özellikler etrafında toplamak mümkün olmasa da genel bazı yöntemler mevcut.


  • Şekli ne olursa olsun mantar ve benzeri bir şey yemeyin.
  • Badem gibi kokan bir bitkiden uzak durun. (siyanür tehlikesi)
  • Çürümüş, küflü ve durgun bulanık suda büyümüş herhangi bir bitkiyi yemeyin.
  • Yok illa tadına bakacağım derseniz bir şekilde onu kaynatarak haşlayın. Haşlamak hepsi olmasa bile bir takım toksinleri yok edebilir.
  • Hayvanların yemekten çekinmediği şeyi yemeyi deneyin. Onların uzak durduğundan siz de uzak durun.
  • Beyaz veya sarı renkli çileksi meyvelerden uzak durun. Tabi aynı renklerde tohum, tane veya sütsü bitki özsuyu olanlar da zararlı olabilir.
  • Maydanoz veya havuca benzer bitkilerden uzak durun. Bu bitkilere benzer olup zehirli olan çok bitki var(örn: baldıran otu)
  • Üç yapraklı çiçekler zehirli olma ihitimali olan bitkilerdir.
  • Zehirli olup olmadığını kestiremediğiniz bir bitkinin yapraklarından küçük bir parçayı yemeyi denemeyin.
  • Yemeyi düşündüğünüz bitkiyi bileğinizde veya dirseğinizde 15 dk bekletin. Teniniz tahriş oluyorsa o bitkiden uzaklaşın. Kaynak: seyler.eksisozluk.com

Bitkilerin mucizesi: Hangi ‘bitki’ hangi hastalığa iyi geliyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.