Dünya Mutluluk Günü: Mutluluk veren besinler hangileri?

Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılında ilan edilen 20 Mart ‘Dünya Mutluluk Günü’ ülkemizde ve ABD’de olmak üzere birçok ülkede kutlanıyor.

Dünya Mutluluk Günü

İnsanların mutluluğu hatırlamaları ve kutlamalarının amaçlandığı Mutluluk Günü kapsamında açıklamalar yapan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Gergin, karamsar, üzgün, huzursuz olduğumuz dönemlerde bu duygulardan kurtulmak için çoğu zaman yemek yemeye yöneliyoruz, ancak bu zamanlarda doğru besinleri seçemediğimiz ya da miktarını kontrol edemediğimiz için sonuç genellikle istediğimiz gibi olmuyor” dedi.

Sibel Mumcu kişinin kendini mutlu hissetmesi ve mutlu olduğu zamanların daha uzun sürmesi için besinlerin gücünden doğru yararlanmak gerektiğini belirterek önerilerde bulundu.



Besinlerin mutluluk verme özelliklerine değinen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yediğimiz bazı besinler, halk arasında da mutluluk verdiği bilinen “serotonin” adlı bir hormonun daha fazla aktive eder. Çikolata ve şekerli gıdalar bu besinler arasındadır. Tabi bu yiyeceklerin aşırı miktarda tüketilmesi kişinin kendini daha kötü hissedeceği fazla kilolar ile sonuçlanabilir. Bu nedenle hem bizi mutlu hissettirecek seratonin salgısını aktive eden, hem de vücudumuz için başka yararları olan besinleri seçmek gerekiyor. Böylece bizi tekrar mutsuzluğa itecek sonuçlardan korunmuş oluruz” dedi.

Sibel Mumcu besinlerle gelen mutluluğun uzun ömürlü olabilmesi için şu önerilerde bulundu;

Mutluluk

  • B vitaminleri açısından oldukça zengin olan esmer pirinç, buğday ve diğer tam tahıllar, maya özü gibi besinler serotonin üzerinde olumlu etki gösterir.
  • Muz, kivi, ananas, erik, greyfurt, kavun gibi meyveler serotonin üretimini arttırır.
  • Somon, ton balığı, sardalye, uskumru gibi balıklar, serotonin üretiminde kullanılan bir aminoasit olan “triptofan” için mükemmel kaynaklardır. Aynı şekilde tavuk ve hindi eti, sığır, kuzu eti ve karaciğer de serotonin üretimini arttıran aminoasitler barındırır. Protein yönünden zengin yumurta da serotonin üretimi için gerekli esansiyel yağ asitleri ve aminoasitler içerir.
  • Ceviz, keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yerfıstığı, badem gibi yağlı tohumlar serotonin üretimini artıran besinlerdir.
  • Süt, peynir, yoğurt gibi besinlerde serotonin seviyesini arttırmak ve korumak için iyi alternatiflerdir.
  • Aynı şekilde baklagillerde triptofan yönünden zengin besin kaynağıdır.
  • Serotonin üretiminin artması için esansiyel yağ asitleri de (omega 3 ve 6 yağ asitleri) gereklidir. Omega-3 yağ asitleri için balık, ceviz ve keten yağı, Omega-6 yağ asitleri için kanola, üzüm çekirdeği, ayçiçeği ve buğday tohumu yağı en zengin kaynaklardır.

Mumcu, aynı zamanda probiyotik yoğurt veya tarçınlı bir fincan salep veya yulaf ezmesi, meyve ve yoğurtla hazırlanan bir meyveli tatlı ya da 2 top dondurma ile küçük bir ara öğün oluşturmanın dengeli alternatifler sayılabileceğine dikkat çekti.

Kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacak 8 besin


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.