Göz merceğinde oluşan bulanıklık olarak adlandırılan katarakt ise görmede zamanla azalma, ışığa karşı hassasiyet, gece görüşünde bozulma, renklerde solma gibi problemlere neden olur.
İnsan vücudu ilerleyen yıllarla birlikte çeşitli yaşlanma belirtileri gösterir. Cildin elastikiyetini kaybetmesi, saçların beyazlaması, gözlerin görme yetisinin zayıflaması ve katarakt oluşumu gibi belirtiler de bunların başında gelir.
Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, yaşlanmanın engellenemez sonucu olan kataraktı ve katarakt sorununu ortadan kaldıran akıllı lens yöntemini anlatıyor.
Vücut gibi gözler de yaşlanıyor
Gözün iç kısmında çevredeki kişileri ve objeleri görme görevini üstlen şeffaf bir mercek bulunur.
Bir fotoğraf makinesi objektifine benzeyen ve göze rengini veren irisin arkasında konumlanan bu mercekler şeffaf bir renge sahip olur. Fakat şeffaf mercekler yaşlanmaya bağlı olarak zamanla bulanıklaşmaya ve gözün görme yetisini olumsuz yönde etkilemeye başlar. İşte bu durum, katarakt olarak adlandırılır.
Oluşum nedenleri her hastada farklılıklar gösteren katarakt, travma sonucu darbeler, diyabet gibi sistemik hastalıklar veya bazı ilaçların kullanımı gibi sebeplerle oluşabildiği gibi doğuştan da gelebiliyor. Ancak kataraktın en fazla karşılaşılan türü, ilerleyen yaşla gelişen kataraktlardır.
Katarakt yalnızca cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor
Birtakım önlemler alarak katarakt oluşumunun önüne geçebilmek mümkün olabilir. Örneğin; kataraktı tetikleyebilen ve mevcut kataraktı hızlandırabilen güneş ışınlarına karşı şapka ve ultraviyole koruyucu özellik taşıyan gözlükler kullanılabilir. Fakat gelişen kataraktın herhangi bir tıbbi tedavi biçiminin olmadığı, tek tedavi yolunun ise cerrahi yöntemler olduğu bilinmelidir.
FAKO tekniği: 2 milimetrelik bir kesiyle katarakt tarihe gömülüyor
İlerleyen teknoloji ile birlikte günümüzde katarakt problemin çözümünde, narkozsuz ve iğnesiz yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerin başında, halk arasında lazerli cerrahi olarak adlandırılan FAKO tekniği geliyor.
FAKO tekniğinde göze, açılan 2 mm.’lik küçük bir kesikten giriliyor. Torsiyonel Fako enerjisi ile gözdeki katarakt mercek eritiliyor. Daha sonra eritilen merceğin yerine özel olarak tasarlanan lens yerleştiriliyor. Operasyon için göze atılan kesik çok küçük bir boyutta olduğu için dikiş gerektirmiyor. Bu nedenle hastalar, çok kısa sürede günlük yaşamlarına geri dönebiliyor.
Akıllı lensler, yaşam boyu gözlük zorunluluğunu ortadan kaldırıyor
Göz içine yerleştirilen lensler, gözü olabildiğince numarasız duruma getirmeyi hedefliyor. Özel olarak hazırlanan bu lensler, gündüz görüşünün net olmasını sağlamanın yanı sıra kontrast özelliği ile gece görüşünü de kaliteli duruma getiriyor.
Aynı zamanda ultraviyole filtresine sahip olarak tasarlanan bu lensler, görme merkezinin zararlı ışınlardan korunmasında önemli bir rol üstleniyor.
Son yıllarda merceklerin kalite ve özelliklerindeki gelişmeler, ameliyat sonrası hasta memnuniyetini yükseltmesi, hastaların ameliyat sonrası hem uzak hem yakını gözlüksüz görebilmeleri ve gözde hiç katarakt olmasa dahi pek çok hastanın uzak-yakın gözlüklerinden kurtulabilmesi nedeniyle FAKO yöntemi oldukça sık tercih ediliyor.