Kapalıçarşı Ustalarının İzinde sergisi Rezan Has Müzesi’nde

Kapalıçarşı’nın köklü kuyumculuk geleneğinin öyküsü, 16 Şubat – 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Rezan Has Müzesi’nde sergilenecek.

Kapalıçarşı Ustalarının İzinde sergisi Rezan Has Müzesi'nde

Yaklaşık 550 yıldır süregelen bir geleneği yaşatan ve UNESCO’nun ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ envanteri kriterlerini karşılayan ustaların hikayeleri ve onlarla özdeşleşen eserleri, Rezan Has Müzesi’nin kendine has atmosferinde hayat bulacak.

İstanbul’un yaşayan en önemli finansal ayaklarından Kapalıçarşı kuyumculuğunun perde arkası Rezan Has Müzesi’nde ziyarete açılıyor.


Kapalıçarşı

Bir devrin toplumsal, ekonomik ve kültürel ahvalinin izini; Kapalıçarşı’nın en önemli unsurlarından kuyumculuk zanaatını Osmanlı’dan günümüze, yaklaşık 550 yıldır geleneksel yöntemlerle yaşatan ustaların hikayeleri üzerinden süren sergi, 16 Şubat’tan itibaren Rezan Has Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Sanatseverler “Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Kuyumculuğunun İzinde” sergisi ile cevherin en yalın halden mücevherin en göz alıcı haline bürünmesinin yolculuğuna tanıklık edecek.

İstanbul’un bir başka önemli kültürel miras merkezi Kadir Has Üniversitesi içinde yer alan Rezan Has Müzesi’nde ziyaretçisiyle buluşacak olan ve TÜBİTAK destekli bilimsel bir projenin bulgularından beslenen Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde, Kapalıçarşı’nın kapsamlı bir restorasyondan geçtiği şu günlerde sadekarlık, mıhlayıcılık, cilacılık, kalemkarlık, minecilik gibi geleneksel üretim kollarına da ışık tutuyor.

Kapalıçarşı Ustalarının İzinde sergisi

Usta ve çırak ellerin cevhere kendi karakterlerini yansıtan dokunuşları, tecrübe ve yaşanmışlığın neredeyse dile gelmiş hali olan mücevherin biricikliği ve paha biçilemezliği; bir geleneğin sürdürülebilirliği ve usta-çırak ilişkisi ekseninde öyküleştiriliyor.

Bizans’tan bu yana hemen hemen aynı mekanlarda sürdürülen kuyumculuk geleneğinin izdüşümünün yansıdığı sergide, İstanbul kuyumculuğunun yaşayan son nesil ustalarının benzersiz örneklerine yakından şahitlik edilebilecek.


Hraç Arslanyan, Hagop Erol Bahadıroğlu – Aret Çakıcı, Sevan Bıçakçı, Kürşat Bilmiş, Partam Derderyan, Manuk Durmazgüler, Berç Melikyan, Berç Kazancı, Haçik Kelleci, Avedis Kendir, Agop Kuyumcuoğlu, Arman Suciyan, Surmak Susmak, Rafi – Levon Şadiyan, Nerses Yağar, Kader Yıldız, Sebuh Yılmaz, Hrant – Şant Zorbaş ustaların ellerinden çıkan nadide ve seyrine doyulmaz eserler, 16 Şubat’tan itibaren Rezan Has Müzesi’nde.

Seyit Mehmet Buçukoğlu sergisi: Şairane Serbestlik


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.