Mate yaprağı çayı faydaları neler? Nasıl kullanılır?

İçerdiği yüksek orandaki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa pek çok faydası bulunan mate bitkisi, Brezilya ve Paraguay’da yetişiyor.

Mate Yaprağı faydaları neler? Nasıl kullanılır?

Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik göstermesinin yanı sıra kötü kolesterolü düşürmeye yarayan bitki, aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı.

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, mate yaprağının sağlığa faydalarını anlattı, kullanımı ile ilgili bilgi verdi.


İçeriğinde yüksek oranda kafein barındıran mate bitkisi, bu sayede uyarıcı ve termojenik özellik gösteriyor.

Potasyum, magnezyum ve manganezden de zengin olan bitki, kötü kolesterolün düşmesine, iştahı azaltarak ve yağ yakmaya yardımcı olarak kilo vermeye yarıyor, romatizmaya ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor.

Doğal hücre yenileyici özelliği olan bitki, cildi tazeleyici ve canlandırıcı özelliklere de sahip. Merve Güler, sıcak suda 1-2 dakika demlendikten sonra mate yaprağının tercihe göre sade, sütlü veya limonlu tüketilebileceğini söylüyor.

Mate Yaprağı'nın faydaları neler? Nasıl kullanılır?

Kilo vermeye yardım ediyor

İştah kesme ve diüretik özelliği bulunan mate yaprağı, vitamin ve mineral yapısı açısından da üst düzeyde bir fiziksel performans sağlıyor.

Bu vitamin ve mineraller vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitesini engelleyerek yağ emilimini azaltıyor.


Açlık duygusu ve aşırı iştahın önünde geçmeye yardım ediyor. Özellikle spor yapan ve ağır bedensel aktivite gösteren kişiler için oldukça iyi bir enerji kaynağı olan bitki, vücudun ve zihnin erken yorulmasını engelliyor, zihinsel aktivitenin artmasına da katkıda bulunuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, sindirim kolaylaştırıcı ve bağırsak çalıştırıcı etkiye sahip olan matenin, kafeinin emilimini geciktirerek kafeine bağlı uyarıcı etkinin daha dengeli ve uzun süreli olmasını sağladığını söylüyor.

Ancak kafein içeriği nedeniyle hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmiyor. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi nedeniyle dokularda yağ ve glikozun mobilizasyonunu ve hızlı yakılmasını sağlıyor. Ödem giderici etkisi ile de özellikle karbonhidrat kısıtlı zayıflama rejimlerine olumlu katkı sağlıyor.

Kötü kolesterolü düşürüyor

Mate yaprağının çok sayıda aktif fitokimyasal içermesi sayesinde kalp damar hastalıklarını önlediğini ve hipertansiyonu düşürdüğünü söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Mate yaprağı bünyesinde, A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı olan 15 farklı aminoasit türü barındırıyor. Yeşil çaydan daha kuvvetli antioksidan içeriğine sahip bitki, bu sayede birçok kronik dejeneratif hastalığa, romatizmaya, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteriyor.”

Gırtlak ve mesane kanserlerinde yavaşlatıcı etki gösteriyor

Linosis Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar mate bitkisinin kanser hücrelerini yavaşlatıcı etkisi ve orofaringeal, özofagus, gırtlak ve mesane kanserlerinin yavaşlatılması ile arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Matenin anti-kanserojen etkiye sahip olduğunu belirten bazı çalışmalar da mevcut.

Mate yaprağı nasıl kullanılır?


Kurutulmuş ve kıyılmış mate çayı, sıcak su içerisinde bekletilmesiyle elde edilir. Yeşil çay tadını andıracak şekilde acımsı bir tadı vardır. Kurutulmuş mate yaprakları üzerine kaynar olmayan sıcak su dökülür. Bir iki dakika demlenmeye bırakılır. Genellikle sade olarak içilir. Farklı lezzetler elde etmek için süt veya limon katarak da tercih edilebilir.

Hangi bitki çayı hangi hastalığa iyi gelir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.