Pera Müzesi’nde performans programı: Yeniden Bak

Pera Müzesi, 31 Mart – 2 Nisan 2017 tarihleri arasında Performistanbul iş birliğiyle Yeniden Bak adlı bir performans programı gerçekleştiriyor.

Pera Müzesi'nde performans programı: "Yeniden Bak"

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin koleksiyon sergilerinden esinlenerek hazırlanan program, sanatçılar AslieMk, Ekin Bernay ve İ. Ata Doğruel’in performanslarıyla gerçekleştiriliyor.

Pera Müzesi, Performistanbul iş birliğiyle Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergilerinden ilham alan “Yeniden Bak” performans programını sunuyor.


Sanatçılar İ. Ata Doğruel, AslieMk ve Ekin Bernay Pera Müzesi’ndeki Oryantalist Resim, Kütahya Çini ve Seramikleri, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyon sergilerine yeni bir bakış sunmayı amaçlıyor.

Performistanbul’un kurucu direktörü Simge Burhanoğlu küratörlüğündeki program 31 Mart – 2 Nisan 2017 tarihleri arasında görülebilir.

Kesişen dünyalar:

Ata Doğruel

Sanatçı İ. Ata Doğruel’in Elçi başlıklı performansı, Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan derlenen Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisine odaklanıyor.

17. yüzyıldan 19. yüzyıla elçi portreleri ve elçilerin sanat koruyuculuğu üzerine yeni bir bakış ve yorum getiren performans özellikle ikilik kavramını irdeliyor. Sanatın rehberliğinde diplomasi tarihinin dolambaçlı yollarını anlatan koleksiyon sergisi ziyaretçileri ilgi çekici kişiliklerle de tanıştırıyor.

Sanatçı Doğruel ise performansında özellikle bu ilginç kişiliklerin – elçiler ve ressamların – ikili hayatlarına soyut bir yorum getiriyor. Performans, 31 Mart Cuma günü saat 15:00 – 21:00, 1 Nisan Cumartesi günü saat 12:00 – 18:00 ve 2 Nisan Pazar günü saat 12:00 – 18:00 arasında gerçekleşiyor.

Kahve molası:

AslieMk

Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu sergisinden yola çıkarak sanatçı ikilisi AslieMk Yerinde başlıklı bir performans sunuyor.

Sergi mekanını açık ve işleyen bir laboratuvara dönüştürmeyi hedefleyen performans, ziyaretçinin müzedeki eserlerle iletişimini görsellikten öteye taşıyarak bu kapsamda üretilen eserleri dokunulabilir ve hissedilebilir kılmak üzerine şekilleniyor.

Performans, 31 Mart Cuma günü saat 18:00 – 21:00 ve 1 Nisan Cumartesi günü saat 15:00 – 18:00 arasında gerçekleşiyor.

9 Taş

Ekin Bernay

Ekin Bernay’ın 9 Taş başlıklı performansı ise Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon sergisine gönderme yapıyor. İzleyicilerin aktif rol alacağı bu performansta sanatçı Bernay, beden ilişkisini keşfetme, beden özgürlüğü ve ağırlığı konularına eğiliyor.

Katılımcılara farklı bir deneyim yaşatacak olan bu performans, 31 Mart Cuma günü saat 17:00 – 20:00, 1 Nisan Cumartesi ve 2 Nisan Pazar günleri 14:00 – 17:00 saatleri arasında deneyimlenebilecek.

Pera Müzesi’nin Performistanbul iş birliğiyle Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergilerinden ilham alan “Yeniden Bak” performans programı 31 Mart – 2 Nisan 2017tarihleri arasında ücretsiz görülebilir.

Pera Müzesi’ne “Yeniden Bak”

 

İ. Ata Doğruel

Elçi | Ambassador

Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergi katında

31 Mart Cuma, 15:00-21:00

1 Nisan Cumartesi, 12:00 – 18:00

2 Nisan Pazar, 12:00-18:00

AslieMk

Yerinde | In Situ

Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramikleri sergi katında

31 Mart Cuma, 18:00 – 21:00


1 Nisan Cumartesi, 15:00 – 18:00

Ekin Bernay

9 Taş | 9 Stones

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri sergi katında

31 Mart Cuma, 17:00-20:00

1 Nisan Cumartesi, 14:00 – 17:00

2 Nisan Pazar, 14:00-17:00

İ. Ata Doğruel

Ata Doğruel

Performistanbul’un sanatçısı, uzun süreli performanslarıyla İ. Ata Doğruel (d. 1991, Kütahya), soyutlanma, dayanıklılık gibi kavramlar üzerine yoğunlaşarak, bedensel ve zihinsel sınırlarını zorlamayı hedefler.

Lisans eğitimine Koç Üniversitesi Hukuk fakültesinde başlayıp Medya ve Görsel Sanatlar fakültesinde devam ediyor. Sanatçı 9 günlük açlık, 13 günlük sessizlik gibi kendini, doğayı, evreni keşfederek daha fazla soru üretmeyi amaçladığı performanslar gerçekleştirdi.

AslieMk

Mustafa Kemal Yurttaş

AslieMk, Aslı Dinç ve Mustafa Kemal Yurttaş’ın ikili olmanın doğasını araştırdıkları bir performans projesi.

Proje, ikilinin yeni-medya, video, fotoğraf ve ses içeren mekana özgü yerleştirme, performatif müdahale, performatif heykel deneyimlerini içerir ve psikocoğrafya, kozmik, hayaletsi-oluş, şizo-kreatif gibi sözcüklerle örülür. AslieMk, Performistanbul’un sanatçısı.

Ekin Bernay

Performans sanatçısı, dans ve hareket psikoterapisti Ekin Bernay (d. 1987, Ankara) Londra’da yaşıyor.

Performistanbul’un sanatçısı Bernay 19 yıldır dans eden ve Londra’da Sadlers Wells, The Place gibi önemli sahnelerde yer alan alan sanatçı, Bilkent Üniversitesi’nde İletişim ve Tasarım bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra lisansüstü eğitimini London College of Fashion’da Moda Endüstrisi Tasarım Yönetimi üzerine ve University of Roehampton’da Dans ve Hareket Psikoterapisi üzerine yaptı.

Sanatçı kimliğinin yanı sıra dans terapisti olarak down sendromlu, otizmli bireylerle ve yetişkin ruh sağlığı alanında da çalışmaktadır.

Küratör hakkında

Simge Burhanoğlu

Performistanbul’un kurucu direktörü, performans küratörü ve bale eleştirmeni Simge Burhanoğlu (1988, İstanbul) 12 senelik dans hayatından sonra lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi’nde Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi üzerine tamamlayıp lisansüstü eğitimini Londra’da University of Roehampton’da Bale Çalışmaları üzerine yaptı.

2014 – 2016 yılları arasında Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde sanat projeleri sorumlusu olarak çalıştı.

Performistanbul bünyesinde küratörlüğünü gerçekleştirdiği performanslardan bazıları; Gülhatun Yıldırım, Su (Pi Artworks 2016), Suzan D. Polat,Stüdyoda (Alt Sanat Mekanı, 2016), Ekin Bernay, Kumdan Kalelerim (BLOK Art Space, 2016) ile Performansı Farkettiniz mi? ve Nasılsın? (Mamut Art Project Performans Programı, 2016, 2017). İnsan bedenini farklı disiplinler ile inceleyen Burhanoğlu, performans sanatı üzerine çalışmalarını sürdürüyor ve sanat dergilerinde eleştiriler yazmaya devam ediyor.

Pera Müzesi hakkında

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı olarak nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla 2005’te kurulan bir özel müzedir.

Orijinali 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının, 2005’te cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak renove edilmesiyle inşa edilen yeni binasında faaliyet göstermektedir.

Koleksiyonları, aralarında Jean Dubuffet, Joan Miró, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Alberto Giacometti gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarının bulunduğu süreli sergileri ve kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinlikleriyle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Performistanbul

Performistanbul, performans sanatçılarının bir çatı altında toplanmasını ve sanatçıları projeler ile buluşturmayı hedefleyen uluslararası bir performans platformudur.


Hem projelere ev sahibi arayan, hem de alanlara özel performanslar üreten Performistanbul’un en büyük hedeflerinden biri sanat kurumlarının ve kurumsal oluşumların da performans sanatçılarına ulaşabilmelerine aracı olmaktır.

Caz tutkunlarının kaçırmak istemeyecekleri konserler İş Sanat’ta


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.