Türk dizilerinin ömrü neden çabuk bitiyor?

Türkiye’de neden bu kadar çok dizi çekiliyor? Dizi sektöründeki sirkülasyonun sebebi ne? Türk dizileri süre olarak neden bu kadar uzun sürüyor?

Türk dizilerinin ömrü neden çabuk bitiyor?

Türk dizilerinin yayın hayatları neden kısalmaya başladı?

Genellikle yılın Eylül – Ekim aylarında başlayan diziler haziran ayında sezon finali yaparak 3 aylık ara veriyor. Ancak yayın hayatına bu şekilde devam eden dizi sayısı ülkemizde çok fazla olmuyor. Eylül – Ekim aylarında başlayan birçok dizi birkaç ay sonra ekranlara veda ediyor. Yaklaşık olarak yayına başlayan dizilerin 3’te ikisi uzun soluklu olmadan sona eriyor.

Yüksek maliyetlerle çekilen diziler henüz birkaç hafta sonra reyting sıralamasında iyi yerlere gelmeyince bir anda final yapıyor ve ekranlardan ayrılıyor. Zaman zaman geçmişte çok izlenen dizi oyuncularının oluşturduğu kadrolar dahi uzun soluklu olamıyor. Buradaki en büyük etken dizinin konusu.


Bazı dizi konuları seyirciyi etkileyecek şekilde akmayınca seyircilerin tutkusu azalıyor. Oyuncu kalitesi de fazlasıyla dikkat edilen bir başka unsur. Hem dizi konusu iyi olmayıp hem de oyuncu kalitesi düşük olunca dizilerin ömürleri kısalıyor.

Türk dizilerinin yayın hayatları kısalmaya başladı

Türk dizilerinin süreleri neden kısalmalı?

Hal böyle olunca Türk dizilerinde sirkülasyon artıyor. Yayın hayatı sona eren dizinin yerine bir başka dizi çekilmeye başlıyor, bu dizi de tutmazsa yine aynı son ortaya çıkıyor.


Türk dizilerinin en çok eleştirilen yanlarından birisi ise süre olarak uzun oluşu. Türkiye’deki diziler reklamsız haliyle en az 90 dakika sürüyor. Her hafta yayınlanan bir dizinin de 90 dakika sürüyor olması hem dizi oyuncularını çok fazla yoruyor, hem senaristi çok fazla konu bulmada zor durumda bırakıyor, hem de seyircinin diziye ayırdığı vakit ile dizinin içeriğindeki kalitenin azalmasına yol açıyor.

Türk dizilerinin yayın hayatları kısalmaya başladı

Dizi süresi uzun olunca süreyi tamamlamak için bu kez gereksiz ayrıntılara yer veriliyor. Hatta bazı diziler süreyi doldurmak için yalnızca görüntü ile birlikte şarkı çalmayı tercih ediyor.

Son zamanlarda dizi çekimlerindeki zaman algısı değişmeye başlayarak Eylül Ekim aylarının dışında yılın çeşitli aylarında diziler çekilebiliyor. Örneğin Ocak, Şubat veya Mart aylarında başlayan dizilerin sayısı bir hayli arttı. Ayrıca bunların dışında bir de yaz dizileri bulunuyor. Bu diziler de Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yayınlanıyor genellikle de gençlik dizilerinden oluşuyor.

Türk dizilerinin yayın hayatları kısalmaya başladı


Bakalım bundan sonraki süreçte dizi çekimlerinde süreler azalıp kalite artacak mı? Türk dizi sektörü için erken final yapmayan dizilerin sayısının kısalması ümidiyle.

Dizi sektörü: Türk dizileri ve Türkiye gerçeği