Türkiye futbolda vergi cenneti

Türkiye’deki futbol kulüpleri tam bir vergi cenneti. Avrupa’daki bir kulüp, bir futbolcu için Türkiye’dekinden kat be kat fazla vergi ödüyor.

Türkiye futbolda vergi cenneti

KPMG Futbol Benchmark ekibi, Avrupa’nın önde gelen futbol liglerinde uygulanan vergi sistemini mercek altına aldı. Süper Lig’de top koşturan yabancı futbolcular için kulüplerin ödediği vergi oranlarıyla Avrupa’daki örneklerinin karşılaştırmalı tablosunu çıkardı.

Örneğin, Süper Lig’de 5 milyon euro maliyetli bir futbolcu için 900 bin euro vergi ödenirken, bir Fransız kulübü futbolcusuna 5 milyon euro ödemek için 9,2 milyon euro vergiyi gözden çıkarıyor.


Süper Lig’de Robin van Persie, Vesley Sneijder, Vincent Aboubakar, Fernando Muslera, Martin Skrtel ve Peter Kjaer gibi dünyaca ünlü ve maliyetli futbolcular top koşturuyor. Ancak bu futbolcular için Türk kulüpleri, Avrupa’daki kulüplere oranla çok mütevazı vergiler ödüyor.

Fransa’da maliyet çok daha fazla

futbol

Türkiye’de yılda en az 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti 1 milyon 190 bin euro. Almanya’da bu maliyet 1 milyon 900 bin euro, Portekiz Ligi’nde 2 milyon 240 bin euro, Fransa’da ise 2 milyon 740 bin euroya yükseliyor.

Verginin çok az olduğu konuşulan Çin’de bile 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun maliyeti 1 milyon 780 bin euro olarak ön plana çıkıyor.


Futbolcuların maliyetleri yükseldikçe vergiler de artıyor. Süper Lig’de 5 milyon euro maliyetli bir futbolcunun vergisi 900 bin euro.

Çin’de bir futbolcuya 5 milyon euro net kazanç önerilirken 4 milyon euro da vergi ödeniyor. Fransa’da bir futbolcuya 5 milyon euro ödenmesi halinde devlet tam 9 milyon 220 bin euro vergi alıyor.

Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda Türk kulüplerinin Avrupa’daki rakiplerine oranla yabancı futbolcu transferinde çok avantajlı olduğu ortaya çıkıyor. Ancak spor kulüplerine sunulan bu desteğe hükümetin ne kadar süre daha devam edeceği merak ediliyor.

Yılda 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti:*

1 milyon euro maaşlı bir futbolcu için ödenen vergi
Ülke Kulübe maliyeti Türkiye’den farkı
Türkiye 1.19 milyon euro %0
Çin 1.78 milyon euro %50
Almanya 1.90 milyon euro %60
İspanya 1.91 milyon euro %61
İtalya 1.97 milyon euro %66
Hollanda 2.08 milyon euro %75
İngiltere 2.12 milyon euro %78
Portekiz 2.46 milyon euro %107
Fransa 2.74 milyon euro %130

Yılda 5 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti:*

5 milyon euro maaşlı bir futbolcu için ödenen vergi
Ülke Kulübe maliyeti Türkiye’den farkı
Türkiye 5,90 milyon euro %0
Çin 9,08 milyon euro %54
Almanya 9,51 milyon euro %61
İspanya 9,60 milyon euro %63
İtalya 9,86 milyon euro %67
Hollanda 10,41 milyon euro %76
İngiltere 10,71 milyon euro %82
Portekiz 12.48 milyon euro %112
Fransa 14.22 milyon euro %141

* Kullanılan uygulanabilir vergi ve sosyal kesintiler basitleştirilmiş bir şekilde hesaplanmıştır. Bu nedenle hesaplamada göz önüne alınmamış yerel vergiler olabilir. Uygulanabilir vergi ve sosyal kesinti oranları, futbolcunun özel durumuna bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle her özel duruma ilişkin kesin bilgiler ve veriler için mutlaka bir vergi uzmanına danışılmalıdır.

Beşiktaş Fenerbahçe müsabakası bahane, Türkiye’de futbol karhane


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.