Türkiye Hollanda’ya iki diplomatik nota verdi

Türkiye ile Hollanda arasındaki krizde yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye, Hollanda’ya iki diplomatik nota verdi. “Tazminat hakkını saklı tutuyoruz” diyen Türk Dışişleri, yazılı özür telebini karşı tarafa iletti.

Türkiye Hollanda'ya iki nota verdi

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Türk bakanlara uyguladığı engeller ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına uygulanan kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi.

İlk nota Bakan Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki heyetin Hollanda’da maruz kaldığı duruma ilişkin. Bu durumun uluslararası teamüllere aykırı olduğu bildirilirken, Viyana Sözleşmesi’nin ihlal edildiği belirtildi.


Resmi özür bekliyoruz

Türkiye’nin Hollanda’ya verdiği notada, Türk bakanlara yönelik diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan söz konusu muamelelerin, güçlü bir şekilde kınandığı ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği bildirildi.

Tazminat hakkı saklı tutuluyor

İkinci nota ise Hollanda polisinin konsolosluk önünde Türklere yönelik sert müdahalesine yönelik. Notada, barışçıl göstericilere yapılan polis müdahalesinin orantısız olduğu belirtildi.

Notada ayrıca, tazminat hakkının saklı tutulduğu belirtilerek, Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi talep edildi.

Öte yandan, Hollanda’nın Ankara Maslahatgüzar’ı Dışişleri Bakanlığı’na 3. kez çağrıldığı belirtildi.


Hollanda Başbakanı’ndan Türkiye’nin özür talebine yanıt

Hollanda Başbakanı Rutte, Türkiye ile ilişkilerin yumuşatılmasından yana olduklarını ancak bunun için özür dilemeyeceklerini söyledi.

Hollanda Başbakanı Rutte, dün yaptığı açıklamada toplantıları iptal edilen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu için "laleleri görmeye ya da müze gezmeye gelebilir" demişti.

Hollanda hükümeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın “istenmeyen kişi” ilan edilerek sınır dışı edilmesi konusunda Türkiye’nin “özür dileyin” çağrısını reddetti. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile gerilimin yumuşatılmasından yana olduğunu ancak özür dilemeyeceklerini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Rutte, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye’nin “özür dileyin” çağrısının anımsatılması üzerine “İlişkilerin yumuşatılmasından yanayız. Ama özür dileyerek değil. Deli misin?” yanıtını verdi.

Hollanda, Cumartesi günü Türk seçmenlerle buluşmak üzere Rotterdam’a giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bakan Kaya’nın inişlerine izin vermedi. Kaya, iniş izninin iptal edilmesinin ardından karayoluyla Hollanda’ya geçti.

Rotterdam’daki Türk Başkonsolosluğu’na gitmek isteyen Kaya’ya Hollanda polisi izin vermedi ve “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edilen Türk bakan, Almanya’ya sınır dışı edildi. Dışişleri Bakanı Bert Koenders de gündemlerinde Türkiye’den özür dileme seçeneği bulunmadığını vurguladı. Hollandalı bakan, Türkiye ile diyalog arayışının sonuç vermemesi halinde “sert önlemler almaya hazır olduklarını” söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda’nın tavrını “skandal ve terbiyesizlik” olarak nitelendirdi ve bedelini ödeyeceklerini söyledi. Erdoğan ayrıca, daha önce “Nazi kalıntısı” olarak tanımladığı Hollanda’nın bu davranışının Avrupa’da Nazizm’in “hâlâ ayakta olduğunu” ortaya koyduğunu da belirtti.

Avrupa Birliği’nin danışıklı dövüşü: 4 milyar Euro mali yardım neden kesildi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.