YGS sonrası nasıl planlama yapmalı? LYS’ye nasıl odaklanmalı?

Üniversite yolculuğunda ilk basamak geride kaldı. YGS sonuçlarının açıklanmasıyla sıra maratonun ikinci aşaması LYS’de.

YGS sonrası için nasıl planlama yapmalı? LYS'ye odaklanma nasıl olmalı?

Sonuçlar beklentinin altında ya da üzerinde gelmiş olabilir. Bunu bir kenara bırakıp LYS’ye odaklanma gerektiğini hatırlatan uzmanlar, konu eksiklerinin hızlıca çıkarılıp uygun bir çalışma programının oluşturulması gerektiği vurgulanıyor.

Her sınav döneminde duygusal iniş ve çıkışların olabileceğine dikkat çeken Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Önemli olan duygusal inişlerde kendimizi hemen toparlayarak çalışma tempomuzu düşürmeden devam edebilmektedir” uyarısında bulunuyor.


2017 sınav sonuçları açıklandı. Sınava giren 2 milyon 162 bin 895 adaydan 2 milyon 161 bin 438 adayın sınavı geçerli sayıldı. Bu yıl sınavsız geçiş kaldırıldığından dolayı meslek lisesi mezunları da alanlarının devamındaki bölümleri tercih ederken ortaöğretim başarı puanlarına eklenen “ek puanlarla” tercih yapabilecek.

YGS sonuçlarını nasıl okumalı, sonrası için nasıl planlama yapmalı?

Ece Tözeniş sınav ile ilgili değişiklikleri hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulunuyor:

Geçmiş yıllarda YGS ile öğrenci alırken bu yıl puan türü değişerek LYS puanlarına göre öğrenci alan bölümleri hatırlatmakta yarar var.

İlahiyat YGS-4’ten TS-1’e; Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği YGS-1’den MF-1’e; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği YGS-6’dan TM-2’ye; Kimya Öğretmenliği YGS-2’den MF-3’e; Okul Öncesi Öğretmenliği YGS-5’ten TS-1’e; Özel Öğretim Öğretmenliği YGS-4’ten TS-1’e geçiş yapmıştır. Bu bölümleri düşünen öğrencilerin puan türlerine göre LYS çalışmalarını planlamaları gerekir.

YGS puanlarını öğrenciler nasıl kullanacaklar?

YGS de 150 baraj puanını geçen öğrenciler ilgili puan türlerinde 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirler. Sınavda 180 barajını geçen adaylar ilgili puan türünde üniversitelerde yer alan yüksekokulların altındaki 4 yıllık bölümleri tercih edebilirler. Herhangi bir puan türünde 180 barajını geçen aday LYS’lere girme hakkına sahip olur.

Sonucu bir kenara bırakıp LYS’ye odaklanmalı! 

LYS

YGS bizim için bir baraj sınavı ama onun da öncesinde sınavla birlikte sınavla ilgili düzenlemeleri görerek bir sınavın nasıl olması gerektiği deneyimlendi.

Sınav beklentilerimizin üstünde ya da altında geçmiş olabilir ama bundan sonra önemli olan LYS ye yönelik çalışmalardır. LYS bilgi ağırlıklı sorulardan oluşan bir sınav olacağından konu eksikleri çıkarılmalı ve buna uygun bir çalışma programı oluşturulmalıdır.


Her sınav döneminde yaşanılan duygusal iniş ve çıkışlar olabilir fakat önemli olan duygusal inişlerde kendimizi hemen toparlayarak çalışma tempomuzu düşürmeden devam edebilmektedir. Fazla zaman aralığı bırakmadan LYS çalışmalarına hemen başlamak gerekmektedir.

“Hayat Tercihtir” EKET’te adaylarla buluşuyor

Üniversite adaylarının rehber ve kılavuz programı ‘Hayat Tercihtir’ İstanbul’da aday öğrencilerle bir araya geliyor. Ece Tözeniş ve Şaban Özdemir, 30 Mart Perşembe günü saat 12:30’da “Hayat Tercihtir Buluşmaları” ile İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Eğitim ve Kariyer Fuarı’nda aday öğrencilere kariyere dair bilgiler verecek.

Puanlardan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS’ye başvurabilecek. LYS’ye başvurular, 4-17 Nisan’da alınacak.

YGS sonrası, LYS öncesi 5 önemli öneri

1. LYS sonuçlarının yerleştirme puanına katkısı YGSden daha fazladır. YGS puan türü ile öğrenci alan bir program hedeflemiyorsanız sonuç ne olursa olsun zaman kaybetmeden yolunuza devam etmelisiniz.

2. LYS puan türü ile bir programa yerleşmeyi hedefleyen öğrenci için LYS sonrasında elde edeceği başarı sırası çok daha önemlidir; bu nedenle başarı sırasını dikkate alarak olumlu ya da olumsuz değerlendirme yapması yanıltıcı olabilecektir.

3. Mutlaka bir hedefiniz olsun; fakat hedefinizi belirlerken kendi akademik başarınızın, gösterdiğiniz/göstereceğiniz performansın farkında olun. Hedeflerinizi belirlerken gerçekçi olmaya gayret edin; hedefinize ulaşmak için küçük adımlarla ilerlemek size güven kazandıracaktır.

4. Unutmayın ki, aldığı sınav sonucunu doğru değerlendiren ve bu doğrultuda asla çalışmayı bırakmayan aday, bu çalışmasının karşılığını her zaman alır.


5. Sizler için mühim olan; hayatta kendinizi görmek istediğiniz yeri çok iyi belirleyip, başta üniversite olmak üzere başarılı ve keyifli bir yaşam hayalini sürdürmek ve bunun için çok çalışmaktır.

‘YGS’ şampiyonu Ahsen Zeynep Kaya, Bingöl’e bir ilk yaşattı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.