4 Vokal grubunun Ne Ağlarsın klibi aslında hepimizin hikayesi

4 Vokal müzik grubunun ikinci albümü “Başka”, Mart ayında müzikseverlerle buluştu. Albümde klibi çekilen ilk parça olan Aşık Daimi’nin “Ne Ağlarsın”ı, son 40 yılda Türkiye’nin tecrübe ettiği acıları çarpıcı ve estetik bir şekilde özetliyor. Ne Ağlarsın’ın video klibi, ülkemizin yakın tarihiyle özdeşleşecek bir çalışma olmaya aday.

Halk şarkıları, türküler ve 4 Vokal

Türkiye coğrafyasında yaşanmış ve sözlü kültür aracılığıyla nesilden nesile aktarılmış olan halk şarkıları ve türküler, Anadolu kültürünün ortak duygularını anlatan en duru, en yalın ve en samimi kültürel değerleridirler.

10 yıldır alternatif müzik üzerine çalışmalar yapan We Play Yapımcılık, halk şarkılarını 4 ses olarak seslendiren 4 Vokal grubunun ilk albümü “Yolculuk”u, Ağustos 2013’te piyasaya sunmuştu. Sibel Sezal, Elçin Dönmez, Barış Bahçeci ve Devrim Ünay’dan oluşan 4 Vokal, “Başka / Beş Sekiz Kış Şarkıları” isimli ikinci stüdyo albümünü de gene We Play etiketiyle 10 Mart 2017’de piyasaya çıkardı.


Tüm düzenlemelerin Haluk Polat’a ait olduğu albümde 4 Vokal grubuna davulda Riccardo Marenghi, kontrbasta M.Alper Kılıç, vurmalı çalgılarda Yasin Kayırtar ve tuşlu çalgılarda Haluk Polat eşlik ediyor. Başka albümünün son parçası Yemen Türküsü’nde ise gruba çok sesli vokal topluluğu Ychorus eşlik ediyor.

Beşi anonim olmak üzere, 5/8’lik toplam 8 eserin seslendirildiği “Başka” albümündeki parçalar sırasıyla: Sarı Gelin, Dar Hejiroke, Odam Kireç Tutmuyor, Drama Köprüsü, Ne Ağlarsın, Anan var midur?, Kara Sevda (Gökte Yıldız Ellidir) ve Yemen Türküsü (feat. Ychorus).

Eserlerin doğallığına ve özüne mümkün olduğunca sadık kalarak duyguyu aktarmayı amaçlayan 4 Vokal grubu, ülkemizde eksik olan vokal geleneğinin oluşturulmasında öncülük ediyor.

Ne Ağlarsın klibi

Ülkemiz özellikle son yıllarda o kadar çok katliam ve acı yaşadı ki, artık olayların detaylarını, tarihlerini, hatta olup olmadıklarını bile hatırlayamıyoruz. Herkes, belki de, sadece kendisine dokunan felaketin anısını kalbinde taşıyacak. Oysa ki, ard arda yaşadığımız tüm bu talihsiz olaylar Türkiye’de yaşayan insanların ortak hikayesi olarak tarihe geçecek ve toplumsal hafızamızı oluşturacak.


Türkiye’de 12 Mart 1971 Muhtırası ile başlayan, 31 Aralık 2016 Reina Katliamı ile biten süreçte yaşanmış onlarca katliamın ve haksız uygulamaların tarihlerini alt yazıyla geçerek, bu olayların Anadolu insanında ortaya çıkardığı yüz ifadeleriyle oluşturulmuş klibin kurgusu, yapımcı Haluk Polat’ın fikri. Videonun yönetmenliğini ise Ufuk Yılmaz üstlenmiş.

Görsellik algılarımızı ve duygularımızı yeniden biçimlendirmeye ve hafızamızı taze tutmaya katkıda bulunur. 4 Vokal’in Aşık Daimi’nin eseri Ne Ağlarsın türküsüne çektiği video klip, yakın tarihimize damgasını vuran acıları kendine özgü bir görsel dil ile anlatıyor. Ne Ağlarsın klibi, Türkiye’de yaşayan ve ya Türkiye ile bağı olan her kesimden insanı birleştirebilecek, duygulandıracak ve yakın tarihimizle özdeşleşecek bir çalışma niteliğinde.

Elçin Dönmez’in solosuyla dikkat çeken Ne Ağlarsın’ın video klibi, en güzel ve etkili mesajların sanat yoluyla verebileceğini ve müziğin birleştirici gücünü gösteren en başarılı çalışmalardan biri.

4 Vokal solistleri kimlerdir?

Barış Bahçeci:

Müziğe ilgisini üç yaşındayken babasının plak dükkanında farketti. İlk enstrüman ve nota eğitimine ilkokulda mandolin çalarak başladı. 1991 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde okurken üniversitenin müzik klübünde hem müzisyen hem de yönetici olarak görev yaptı. 1996 yılında Ychorus korosunda şarkı söyledi. 1995 yılında Mustafa Kemal Öztürk ve Devrim Ünay ile Badem grubunu kurdu. Badem grubuyla dört stüdyo albümü çıkardı ve sayısız konserler verdi. 2007 yılından itibaren çalışmalarına We Play’de devam etmeye başladı. Aynı zamanda ortağı olduğu firmada birçok yapımda prodüktörlük ve aranjörlük yapmış olan müzisyen Candan Erçetin Müzik Okulu’nda perküsyon ve müzik teorı dersleri veriyor. Şahika Tekand Stüdyo Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimi de alan sanatçı, Gergedanlasma ve Apophasis oyunlarında yer aldı. 1973 doğumlu Barış Bahçeci evli ve bir kız çocuğu babasıdır, “Beyaz Kurdun Öyküsü” isimli 11 şarkılık bir solo albümü de bulunmaktadır.

Devrim Ünay:

1976 İzmir doğumlu. Lisans eğitimlerini sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği (2001) ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde (1999) tamamlamış olan Ünay, 1995 yılında, üniversite hayatı boyunca aktif olarak görev aldığı Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü korolarında tanıştığı Mustafa Kemal Öztürk ve Barış Bahçeci ile Badem grubunu (BArış,DEvrim,Mustafa) kurdu. Devrim Ünay 1996 yılında kurulan Ychorus’un korist ve solistlerinden biriydi. 1998’de Haluk Polat’ın şefliğinde “Renkler” isimli albümü çıkardılar. Akademik hayatını sürdürmek için yurt dışına gitmesiyle 2001 yılında aktif müzik hayatına ara veren müzisyen, Belçika’da yüksek lisans ve doktora yaptıktan sonra çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Tıbbi görüntü işleme, içerik-temelli bilgi erişimi, makine öğrenmesi, bilgisayarla görü ve kalite kontrol dallarında çalışmalar yapan Devrim Ünay, halen İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde Doçent Doktor unvanıyla görev yapmaktadır. 2015 itibariyle uluslararası endeksli dergilerde yayımlanmış 12 makalesi ve 2 patenti, yürütücülüğünü yaptığı 4 ulusal ve 1 uluslararası araştırma projesi bulunmaktadır.

Sibel Sezal:

Birçok şarkıcıya sahne ve albüm kayıtlarında vokal yaptı. 1988 yılında çıkardığı ilk solo albümü “Bu Kalp Seni Unutur mu” ile tanındı. 1990’da “Kardeşim” ve 1996’da “Gizli Bahçe” albümünü çıkardı. Uzun bir aradan sonra, eski dostu Haluk Polat’la yollarının tekrar kesişmesi ile 4 Vokal’in ikinci albümünde yer aldı.

Elçin Dönmez:


Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Barış Bahçeci ve Devrim Ünay gibi BÜMK (Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü) kökenli. Öğrencilik yıllarından bu yana çeşitli grup ve topluluklarda şarkı söyledi ve reklam müziği projelerinde yer aldı. Haluk Polat ile grubu Flow ile finale kaldığı Roxy Müzik Günleri’nde tanıştı ve yıllar sonra Haluk Polat ile tekrar karşılaşan Dönmez, 2016 yılında 4 Vokal grubuna katıldı.Elçin Dönmez müzik çalışmalarının yanında Tercüman olarak çalışmakta.


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.