ABD Suriye’deki Şayrat Hava Üssü’nü vurdu

ABD savaş gemileri, Suriye’nin İdlib kentine ikinci kez kimyasal silah saldırısı düzenleyen Suriye rejime ait Şayrat Hava üssünü vurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’nü savaş gemilerinden atılan 59 füzeyle vurdu. Pentagon’da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye saatiyle 04:40’ta Akdeniz’in doğusundaki ABD savaş gemilerinden Suriye’ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurdu. Füzeler Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu.

Rusya ABD ile hava güvenliği anlaşmasını askıya aldı

ABD’nin, Suriye’deki Esad rejimine ait hava üssüne yönelik füze saldırısı sonrası, Rusya’dan BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması çağrısı geldi. Kremlin’den yapılan açıklamada ise “Putin’e göre saldırı egemen bir devlete düzenlendi” ifadesine yer verildi. Rusya ayrıca ABD’yle yapılan Suriye’de hava güvenliği anlaşmasını da askıya aldığını duyurdu.


şaryat us porter ross abd suriye

Suriye Ordusu kaç askerin öldüğünü açıkladı

Suriye Ordusu’ndan yapılan resmi açıklamada ‘ABD hava üssümüze ‘açık bir saldırıda’ bulundu’ denildi. Yapılan açıklamada, ‘Tüm Suriye’de barışı ve güvenliği oluşturana kadar teröre karşı mücadelemiz sürecek ifadesi yer alırken, saldırıda altı kişinin öldüğünü ayrıca büyük maddi hasar oluştuğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriye operasyonunu olumlu karşılıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Şayrat askeri üssüne yaptığı saldırının ‘son derece olumlu’ karşılandığını vurgulayarak, “Benzer suçların cezasız kalmaması ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi yönünde atılacak adımlar Türkiye’nin tam desteğine sahip olacaktır” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye operasyonu hakkında “Operasyon öncesi koalisyona bilgi verildi. Her şeyden önce koalisyonda zaten bu bilgi paylaşımı oluyor. Bu konuda bir sıkıntı yok. Aynı şekilde ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da müsteşarımızla temasa geçti” diye konuştu.

ABD savaş gemileri, Suriye'nin İdlib kentine ikinci kez kimyasal silah saldırısı düzenleyen Suriye rejime ait Şayrat Hava üssünü vurdu.

Dakika dakika neler oldu?

04:45 – Doğu Akdeniz’de konuşlanan iki ABD savaş gemisinden 59 adet Toma Hawk füzesi Suriye’de Esad rejiminin kontrolündeki Şaryat Hava Üssü’nü vurdu.

05:00 – ABD Başkanı Donald Trump, saldırı emri verdiğini açıkladı.

05:20 – Pentagon kaynakları, ABD’nin füze saldırısı öncesinde Rusya’yı bilgilendirdiğini açıkladı.

05:25 – Suriyeli kaynaklar, ‘ABD saldırganlığı’ olarak tanımladıkları ABD’nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu. Suriyeli bir askeri kaynak, füze saldırısında yaklaşık 70 füze kullanıldığını açıkladı.

05:30 – ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Suriye’ye orantılı bir yanıt verdik. Füze saldırısı, ülkeler ‘kırmızı çizgiyi’ aştığında Trump’ın harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi” dedi. Tillerson ayrıca, Rusya’nın sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu.

şayrat hava üssü
Şayrat Hava Üssü

ABD saldırı videosunu paylaştı

06.28 – ABD Denizcilik Enstitüsü’nün YouTube kanalından saldırıya dair bir video paylaştı.

06.40 – Humus Valisi Talal el Barazi, hava üssüne yapılan saldırının IŞİD’in yararına olduğunu kaydetti ve “Üste kurtarma operasyonu sürüyor” dedi.

07.00 – ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Saldırıdan önce ya da sonra Moskova’yla irtibat kurmadık” açıklamasını yaptı. Pentagon kaynakları ise ABD’nin füze saldırısı öncesinde Rusya’yı bilgilendirdiğini açıklamıştı.

07.27 – Rusya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’ni acil toplantıya çağırdı.


07.50 – İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de bir hava üssünü vurma kararına ‘tam destek’ verdiklerini bildirdi.

08.01 –  Suudi Arabistan da ABD’nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı.

08.06 – Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.

08.11 – Suriye yerel basını ABD’nin düzenlediği roket saldırısının ardından IŞİD’in Suriye’nin Şaryat Hava Üssü yakınlarında saldırıya geçtiğini duyurdu.

08.23 – İran Dışişleri Bakanlığı’na ait internet sitesinde, Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi’nin, “ABD’nin Suriye’deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü’ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Kasımi açıklamasında, ‘bu gibi tek taraflı adımların’ Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.

İngiltere: Operasyona tam destek veriyoruz

08.27 – İngiltere’den yapılan açıklamada, ‘ABD’nin operasyonuna tam destek veriyor” dendi.

08.40 – Humus Valisi Talal el Barazi, saldırıda 5 ölü ve 7 yaralı olduğunu söyledi. Vali, üssün yakınlarında bulunan köyde sivil kayıplar olduğunu aktardı. Barazi saldırıya ilişkin “İlk değil, son olacağına da inanmıyorum” dedi.

09.01 – Kremlin’den konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada “Uluslararası hukuk ihlal edildi. Putin, ABD’nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü” ifadeleri kullanıldı.

10.00 – BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın ofisinden yapılan açıklamada “Mistura, konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ediyor” dendi.

10.30 – Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye konusunda ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘Suriye karşıtı yaptırımları destekleyecekleri’ belirtildi.

11.00 – Rusya, ABD ile Suriye’de hava güvenliği anlaşmasını da askıya aldığını açıkladı.

11.15 – Rus kanalları hava saldırısında 9 uçağın tahrip olduğunu bildirdi.


11.40 – ABD’nin Suriye’deki hava üssünü vurmasını ‘saldırganlık eylemi’ olarak nitelendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bu eylemin kendisine Irak işgalini hatırlattığını söyledi. Lavrov ayrıca, ABD’nin Suriye’deki hava üssüne düzenlediği saldırı nedeniyle bu ülkede görevli olan herhangi bir Rus’un hayatını kaybetmediğini açıkladı.

Trump, Suriye’ye askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.