Antarktika’ya yönelik Ulusal Bilim Programı İTÜ’de devam ediyor

Kutup (Arktik ve Antarktik) Bilim Programı Çalıştayı, ulusal çalışmalarda yer almak isteyen tüm bilim insanlarının katılımıyla İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde devam ediyor.

Bilim insanları çalıştayda Antarktika ve Arktik bölgelerde yapılacak bilimsel çalışmaların, ulusal çıkarlara hizmet etmesi, uluslararası bilim camiasında kabul görmesi ve sürdürülebilir olması amacıyla Ulusal Bilim Programını çalışıyorlar.

Arktik ve Antarktik Bilim Programı Çalıştayı

Cumhurbaşkanlığımızın talimatıyla T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde yürütülen bilimsel çalışmalar kapsamında, İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (İTÜ PolReC) öncülüğünde 12-13 Nisan’da düzenlenen “Kutup (Arktik ve Antarktik) Bilim Programı Çalıştayı” İTÜ’de devam ediyor.


Çalıştaya İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı Proje Yönetim Müdür Yardımcısı Ali Murat Önder, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Elife Ünal’ında aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

“İTÜ’nün misyonuna uygun projelere imza atıyoruz”

İTÜ

Çalıştayın açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Antarktika çalışmalarının, Türkiye’nin bilimsel çalışmalar yapan ilk ve tek kutup araştırma merkezi İTÜ PolReC tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Karaca, İTÜ PolReC’in ülkemizi gururlandıracak çalışmalara imza attığını belirterek Prof. Dr. Karaca, Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görevlendirilmesiyle gerçekleşen seferin İTÜ’ye hem motivasyon hem de İTÜ’nün bu noktada bilimsel sorumluluğu üstlenmesi nedeniyle gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Rektör Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antarktika’ya ‘dünyanın buzdolabı’ diyebiliriz. Çünkü bu bölge; iklim özellikleri ve yeraltı kaynakları açısından son derece değerli. Dünyanın en büyük su potansiyeli taşıyan bu kıtasında, yaklaşık 60 ülke bilimsel araştırmalar üzerine orada çalışıyor. Bu sebeple, Türkiye olarak bizim de orada olmamız gerekiyor. Bilim yerel olamaz. Bundan dolayı bu tür araştırmalarda küresel düşünüp küresel hareket etmemiz gerekir. İTÜ’nün misyonuna uygun projelere imza atıyoruz.”


“Antarktik Bilim Seferinde topladığımız veriler bilim dünyasına katkı sağlayacak”

Türk Antarktik Seferi Ekibi (TAE) Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy, Antarktik seferi ve çalıştayın hedefleri ile ilgili şu bilgileri verdi:”2016-2017 Antarktik Yaz Sezonu olan Şubat-Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz TAE-Ulusal Antarktik Bilim Seferinde ülkemizin gelecekte kurabileceği bilim üssü için bir alt yapı hazırlamaya çalıştık.

Aynı zamanda dünya bilim literatürüne katkıda bulunacak bilimsel çalışmalar yaptık. Coğrafi bilgi sistemleri, tektonik çalışmalar, lojistik, deniz bilimleri, kirlilik, deniz canlıları, deniz buz gözlemleri alanlarında bilim insanlarımız araştırma yaptılar.

Sefer boyunca toplanan veriler en kısa sürede kaliteli bilimsel yayınlara dönüştürülerek bilim dünyasına katkı sağlamayı planlıyoruz. Bu seferlerin devamlılığı sayesinde ülkemizin Antarktika kıtası üzerinde söz hakkı olan bir konuma geleceğini ümit ediyoruz.

Tabii Antarktika ve Arktik bölgelerde yapılacak bilimsel çalışmaların, ulusal çıkarlara hizmet etmesi, uluslararası bilim camiasında kabul görmesi ve sürdürülebilir olması amacıyla ulusal bilim programının olması gerekiyor.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İTÜ PolReC koordinasyonunda yer, fiziki, canlı ve beşeri bilimlerin konuşulacağı ve tartışılacağı ‘Kutup (Arktik ve Antarktik) Bilim Programı Çalıştayı’nı ulusal çalışmalarda yer almak isteyen tüm bilim insanlarının katılımıyla İTÜ’de gerçekleştiriyoruz.


2017 Türk Antarktik Bilim Seferinden geçtiğimiz hafta dönen İTÜ PolReC araştırma ekibinin ve Bulgaristan Antarktik Enstitüsü’nde çalışan araştırmacıların objektifine yansıyan fotoğraflar da çalıştay süresince İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde sergileniyor.

Antarktika’da kurulacak Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü ekibi yolda


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.