Mevsim geçişlerinde ani sıcaklık farklarından dolayı bedenimiz olumsuz etkilenebilir. Bahar yorgunluğu yaşamamak için vücudunuz hazır mı?
Vücudumuz ısı değişikliklerine hemen uyum sağlayamayabilir ve özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişiler bu durumdan olumsuz etkilenirler. Havaların aniden ısınması vücut direncimizi düşürdüğünden bahar ayları olsa bile gribe yakalanmamıza büyük etken oluşturur.
Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Derya Fidan “Halsizlik, baş ağrısı, mutsuzluk, enerji azlığı bahar yorgunluğunun belirtileri arasındadır. Havadaki ani ısı, basınç, nem değişiklikleri kişiyi stresli bir hale getirir ve bu belirtiler kişinin hayat kalitesini etkileyerek iş performansını düşürebilir. Kronik hastalığı olan kişiler ısı değişikliklerine daha zor adapte olurlar ve özellikle bu gruptaki kişilerin beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekir. Mevsim değişikliklerine uyum sağlamakta zorlanan diğer kişiler ise 65 üstü bireyler ve çocuklardır. Bu bireyler dengeli beslenerek, uyku saatlerine özen göstererek, spor yaparak bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler.” Dedi.
Beslenme Ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, bahar aylarında beslenme düzeni ile ilgili tüyolar verdi.
Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan hastalıklardan korunmak için günlük besin ihtiyacımızı karşılarken doğru kaynaklardan olmasına dikkat etmeliyiz.
Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli
Tam tahıllı ürünleri tercih etmeli ve bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinlerden özellikle C vitamini kaynaklarını tüketmeye özen göstermeliyiz.
Turunçgiller, kuşburnu, biber, ıspanak ve de maydanoz önemli C vitamini kaynaklarımızdır. Bu dönemde sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek hastalıklarla mücadele etmemizi kolaylaştıracaktır.
Yine aynı şekilde et, süt, yoğurt tüketimi kas yorgunluğunu gidermek ve uzayan günlerde fiziksel aktivitemizi artırmaya yardımcı olacaktır.
Sıcak günlerde yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, kızartma ve kavurma tarzı yiyecekleri yememeliyiz. Günün yorgunluğunun yanında vücuda alınan fazla miktarda kafein de mide sorularının yanında uykusuzluğa neden olup bağışıklık sistemimize zarar vereceğinden geceleri çay kahve tüketimimize dikkat etmeli fazla kafein almaktan kaçınmalıyız.
Sabah kahvaltısını uyandıktan sonra bir saat içinde yapmaya özen göstererek metabolizma hızımızı arttırıp sağlam bir bünye ile güne başlamalı mevsim geçişlerinin beraberinde getireceği enfeksiyonlardan korunabiliriz.
Vücudumuz için gerekli elzem besin öğelerini alarak mevsim değişikliklerine karşı hazır olmalıyız. Su tüketimimiz ise günlük olarak kişinin kilosu başına 30 cc olacak şekilde hesaplanmalı ve gün içerisine dağılmalıdır.
Dengeli bir beslenmeyi, düzenli bir sporla taçlandırarak hayat kalitemizi artırmayı hedeflemeliyiz. Haftada 3 gün 45 dakika süreyle tempolu yürüyüş sizlere aktif bir yaşam tarzını getirecektir.