Boğaziçi Üniversitesi’nin Açık Dersleri devam ediyor!

Boğaziçi Üniversitesi’nin “Bilimden Yaşama, Yaşamdan Bilime” temalı “Açık Ders”leri Doç. Dr. Rana Sanyal’ın semineriyle devam ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nin "Açık Ders"leri devam ediyor!

Sanyal, global ölçekte yeni ilaç araştırmalarında atılan adımları ve bu alandaki potansiyel gelişmeleri aktarırken sürdürmekte olduğu ilaç araştırmalarından da örnekler verecek.

2017 Bahar döneminde Beşiktaş Belediyesi işbirliği ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) desteği ve Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla sürdürülen seminer dizisi 26 Nisan’da Akatlar Kültür Merkezi’nde yer alacak.


“Açık Dersler” 2017

Boğaziçi Üniversitesi’nin BU + Etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla, bilimsel konulara ilgi duyan herkes için başlattığı “Açık Dersler” 2017 Bahar döneminde Beşiktaş Belediyesi işbirliğinde yeni seminerlerle devam ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Garipcan’ın verdiği “Biyomalzemeler Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?” konulu seminer ile başlayan Açık Ders seminerlerinin dördüncü dönemi, 26 Nisan’da Doç. Dr. Rana Sanyal’in vereceği “Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var?” başlıklı seminerle sürecek.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 1994 yılında mezun olan ve kimya alanındaki doktora derecesini Boston Üniversitesi’ndeki organik sentez çalışmalarıyla alan Rana Sanyal daha sonra Kaliforniya’da, bir biyoteknoloji şirketi olan Amgen’de, araştırmacı olarak çalıştı.

2004 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Sanyal, dinleyicilere bir ilacın keşfinden eczane rafına ulaşıncaya kadar başından geçenleri anlatacak.


Kemoterapi ilaçlarındaki yenilikler

Boğaziçi Üniversitesi

Sanyal ayrıca, son iki yılda kemoterapi ilaçlarındaki yeniliklere değinecek, “İlaçlardaki problemler, kansere karşı hiç yol katediyor muyuz? Yeni ilaç yapabilir miyiz? Biz neler yapıyoruz?” gibi sorulara cevap arayacak ve ilaç araştırmalarındaki deneyimlerini paylaşacak.

Güncel çalışmalarını kemoterapi için hedeflendirilmiş ilaç sistemleri ve biyomedikal uygulamalar için malzeme hazırlanması üzerine sürdürmekte olan Rana Sanyal, aynı zamanda araştırmalarının insana daha hızlı ulaşması için gerekli adımları tamamlamak üzere kurduğu RS Research firmasında Bilimsel Araştırmalar Direktörü olarak görev yapıyor.

Loreal Türkiye Genç Bilim Kadını (2008), Novartis Farmasötik ve Medisinal Kimya İlaç Tasarımı (2008) ve Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (2011), Boğaziçi Üniversitesi Araştırmada Üstün Başarı (2012) ödüllerine layık görülen Dr. Sanyal, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi’nin müdürü olarak görevini sürdürüyor.

Kanserde klasik tedavi olarak uygulanmakta olan kemoterapi ve yan etkileri konusunda “Klasik tedavide hızlı üreyen hücreleri yok etmeyi amaçlayan, kemoterapi olarak bilinen yöntem kullanılmaktadır. Ancak insan vücudunda, kanserli hücreler haricinde hızlı bölünen başka hücreler de bulunmaktadır. Örneğin kemik iliği de kendini sürekli yenileyen bir dokudur ve bu şekilde kırmızı ve beyaz kan hücrelerimiz de hızla çoğalırlar. Kemoterapi bu gibi sağlıklı mekanizmalara da zarar verir. Dolayısıyla kemoterapi sürecinde hasta pek çok yan etkiye maruz kalabilir” bilgisini veriyor.

Sağlık harcamalarında dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yerli teknoloji geliştiren araştırmacılara her zaman destek olunması gerektiğinin altını çizen Sanyal, ekibiyle birlikte Türkiye’de hastaların yeni ilaçlara erişimini kolaylaştıracak araştırmalara imza atmaya devam edeceklerini belirtiyor.


Geçtiğimiz Bahar ve Güz dönemlerinde Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle, 2017 Kış döneminde ise Sarıyer Belediyesi ile sürdürülen Açık Ders seminerleri 2017 Bahar Dönemi’nde Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde saat 19:00’da ücretsiz olarak izlenebilecek.

Kanserde bireyselleştirilmiş tedavi yöntemi nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.