Çağ Üniversitesi Hayvanları Koruma ve Yaşatma Kulübü Başkanı Ceren Saygılı ile Mersin, Adana ve Tarsus bölgesinde sokak hayvanlarına yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında konuştuk.
Ceren Saygılı, Gaziantep Üniversitesi Diş ve Protez Teknisyenliği Bölümünden mezun olduktan sonra Çağ Üniversitesi’nde Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü’ne başladı. İkinci sınıf öğrencisi aynı zamanda da Çağ Üniversitesi Hayvanları Koruma ve Yaşatma Kulübü Başkanı olan Ceren Saygılı’nın Pier (5), Refika (3.5), Arya (2), İncir (2) isimlerinde dört kedisi var.
Çağ Üniversitesi Hayvanları Koruma ve Yaşatma Kulübü, 2014 yılında Tarsus, Adana ve Mersin’deki barınakların durumunun iyi olmadığı görüldükten ve sokak hayvanları ile bilinçsizliği fark edildikten sonra on kişilik yönetim kurulu ile kurulmuş bir kulüp. Kulübün Başkanı Ceren Saygılı ile konuştu.
Röportaj: Ceren Saygılı
“Çağ Üniversitesi yönetimi her türlü desteği sağlıyor”
Aslında kulüp olarak sanırım bu konuda çok şanslıyız ki üniversitemiz her etkinliğimizde her zaman her türlü desteğini esirgemedi. Gerek barınak ziyaretlerimizde araç desteği gerek etkinliklerinin afiş bastırma ya da misafirlerin ağırlanmasına kadar hiçbir zaman olumsuz bir yanıt almadık.
Kulüp olarak neler yapıyorsunuz? Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Can Dostum Tanıştırma Etkinliği
Her sene iki kez can dostlarımızı kampüsümüze getirip Can Dostum Tanıştırma Etkinliği yapıyoruz. Amacımız ise okul personeli ve öğrenci arkadaşlarımıza hayvan sevgisini aşılamak aslında onların bilindiği gibi tehlikeleri ya da hastalık barındıran varlıklar olmadığını aksine onlarla hayatın çok daha güzel olduğunu göstermek. Nitekim bu etkinlik ile birçok korkuyu ve tabuyu yıktık. Onun dışında sık sık barınak ziyaretleri, yardım kahvaltıları ya da yardım geceleri düzenliyoruz.
Üniversiteler Arası Hayvan Hakları Paneli
Geçen sene Nisan ayında çok değerli hocalarımızın katılımıyla (Prof. Dr Abdullah Özen, Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Veteriner Hekim ve Köpek Eğitmenleri Tarkan Özvardar ve Göktan Eker, Veteriner Hekim Orhan Özbaba, Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin, Su Altı Araştırma Derneği Başkanı Nesini Ozan Veryeri, Uzman Biyolog Emrah Çoban ve Veteriner Hekim Ayşegül Çoban) bizim gibi hayvan yada doğa koruma kulübü bulunan ve veteriner fakültelerinden 35 üniversiteden (Marmara Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Fırat-Adana ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakülteleri gibi) 100’e yakın öğrenci arkadaşları ağırlayıp Türkiye’de bir ilk olan Üniversiteler Arası Hayvan Hakları Paneli ve Üniversiteler Arası Hayvan Hakları Kampı düzenledik.
Üniversitenizde hayvan olmamasının sebebini neye bağlıyorsunuz?
Şu an için okulumuzun hem bulunduğu konum itibariyle hem de kampüsümüzün şartlarının durumu buna müsait olmaması sebebiyle okulumuzda herhangi bir kedi köpek bulunmamaktadır. Ancak bizim en büyük hayallerimizden biri kedi ve köpek dostlarımızla aynı kampüsü paylaşmak. Dileriz hem öğrenci arkadaşlarımızın hem de hocalarımızın desteğiyle bu hayalimizi gerçekleştirebiliriz.
Öğrenci arkadaşlarınızda paylaşmak istediğiniz bir şeyler var mı?
Sanırım her kulüp gibi bizde etkinliklerimize daha fazla ilgiyi ve daha fazla insan katılımını bekliyoruz. Açıkçası etkinliklerimize gelmeyecek ya da gelemeyen öğrenci arkadaşlarımızın en azından yılda 5, 6 kez barınak ziyareti yapmasını. Bu da mümkün değilse her gün kapılarının önüne bir kap şu bir kap mama bırakmalarını ya da yaralı aç muhtaç bir hayvan gördüklerinden arkalarını dönüp gitmemelerini istiyoruz. Çünkü onların bize ihtiyacı var.
Kulüp olarak zorlandığınız bir konu var mı?
Çok büyük etkinliklerimize sponsor bulmak bizim için bir hayli zor oluyor ya da büyük firmaları arkamıza alıp daha güçlü daha fazla insana ulaşabileceğimiz etkinlikler yapabilmeyi yine çok istiyoruz ve bu gibi durumlarda açıkçası çoğu zaman pet malzemeleri firmalarından muhatap bulamıyoruz ya da yüzümüze kapılar hemen kapanıyor.
Yeni projeler var mı?
Tabiki. Çeşitli projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlardan bir tanesi anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine hayvan sevgisini aşılamak olacaktır. Yine veterinerlik fakülteleri ile birlikte çok büyük bir konferans düzenlemek, onun dışında bulunduğumuz ilde yani Mersin’de çok büyük bir alanda sokak hayvanları ile ilgili festival düzenlemek, hayata geçirmek istediğimiz projeler arasındadır.
Üniversite merkezi yemekhanedeki artık yemekler ne oluyor, nerelere gidiyor? Bilginiz var mı?
Okulumuz birçok üniversiteye göre küçük, yaklaşık 7 bin öğrencisi var. Üniversite yemekhanesi ile görüştüğümüz de çıkan atık yemek miktarı çok az bunun için Tarsus ve Mersin barınağı ile görüştük. Ancak aradaki mesafe çok, çıkan yemek artığı da çok çok az olduğu için yemek artıklarını gelip almaları ne bize ne onlara çok mantıklı gelmedi.
Köpek korkusu
Hepimiz biliyoruz ki Türkiye’de Sokak hayvanları bakımı beslenmesi, hayvan hakları, evcil hayvan beslenmesi son 3-4 Yılda ivme kazandı. Ve geçmişte amcalarımızın, dedelerimizin halalarımızın, teyzelerimizin, anne ve babalarımızın kısacası büyüklerimizin aman dokunma ısırır aman dokunma hastalık kaparsın aman dokunma mikropludur gibi uyarıları yüzünden birçoğumuzun onlara karşı ön yargısı ve fobisi ya da korkusu var. Kulüp olarak bunu her zaman savunacağız. Bir kere herhangi bir canlıyla göz göze gelip onu ellerinizle besleyip doyurup sevmenin nasıl güzel bir duygu olduğunu hissedince eminiz bir daha asla görmezden gelemeyeceksiniz.
Son olarak İndigo Dergisi okurları ile bir şeyler paylaşmak ister misiniz?
Bizim gibi üniversite öğrencilerinin biliyorsunuz ki imkanları kısıtlı hem maddi hem manevi yönden…Bizler bize damla damla da olsa yardım eden insanların sayesinde buradaki hayvanlara destek olabiliyoruz ve en çok ihtiyacımız olan şey açıkçası mama… Eğer biz bu çocuklara nasıl destek oluruz, nereden nasıl mama gönderebiliriz, nasıl ulaşabiliriz derseniz, bize Patifood mama kumbarasından Mersin ilini seçip “Çağ Üni Hay Kor ve Yst Klb” seçeneğine tıklayarak ve gönüllerinizden geçen yardımı bize göndermeniz yeterli olacaktır. Onun dışında direkt Çağ Üniversitesi Kültür Müdürlüğünü arayıp da bize ulaşabilirsiniz. Facebook / Instagram