Cassini Uzay Aracı Satürn’ün halkaları arasında

Cassini Uzay Aracı Satürn’ün halkaları arasında son görevini tamamlamaya hazırlanıyor. 20 yıl önce fırlatılan Cassini, Satürn ile halkası arasında ilk kez Dünya’mızın fotoğrafını çekti.

Cassini Uzay Aracı, Google tarafından Doodle oldu

Yalnız kaşif Cassini Uzay Aracı, 1997 yılında Güneş sistemini keşfetmek amacıyla fırlatıldı. Tam 7 yıl süren uzun bir yolculuğun ardından 2004 yılında Satürn gezegeninin yörüngesine vardı. Toplamda 20 yıllık bir serüvende sona gelinde. Zira Cassini Uzay Aracı’nın yakıtı bitti. Şimdi Cassini’yi son bir görev bekliyor. Satürn gezegeni ile dev halkaları arasında 22 kez çeşitli dalışlar gerçekleştirerek bilgi toplayacak. Böylece Satürn’ün yörüngesindeki halkanın neden ve nasıl oluştuğunu çözmeye çalışacak. 15 Eylül 2017 tarihinde ise son bir dalış gerçekleştirerek kendini Satürn’ün atmosferine bırakacak. Yer çekimi ile Satürn’ün atmosferine girdikten sonra ise parçalara ayrılacak. Cassini Uzay Aracı, son görevini tamamlayarak artık Satürn’ün bir parçası haline gelecek.

Cassini Uzay Aracı Satürn'ün halkaları arasında

Cassini Uzay Aracı nedir? Ne için geliştirildi?

Cassini-Huygens Satürn gezegenine gönderilen bir insansız uzay sondasıdır. NASA-ESA-ASI’nin Satürn sistemine gönderilen bir amiral gemisi sınıfı robotik uzay sondasıdır. 2004 yılında oraya vardıktan bu yana gezegen ve ayrıca Jüpiteri gözlemleyerek heliosferi, ve izafiyet kuramı deneyi amacıyla çok sayıda doğal uyduyu inceledi. Geliştirme yaklaşık iki yıl sonra 1997 yılında başlatılan, bu yörünge kâşifi Satürn yörüngesine girdi ve 2005’te Huygens denilen uydusu Titan’a indi. Cassini ziyaret için Satürne giden dördüncü ve yörüngesine giren ilk uzay sondası oldu, ve görevi 2014 itibarıyla devam etmektedir. İki parçalı uzay aracı astronomlar Giovanni Cassini ve Christiaan Huygens adını taşıyor.


Cassini Uzay Aracı Satürn'ün halkaları arasında

Uzay aracı Titan IVB / Centaur taşıyıcı roketiyle 15 Ekim 1997 tarihinde fırlatılarak Dünya, Venüs ve Jüpiter’in alçaktan uçuş dahil bir gezegenlerarası yolculuğunun ardından 1 Temmuz 2004 tarihinde Satürn çevresindeki yörüngesine girdi. 25 Aralık 2004 tarihinde, yaklaşık 02:00 UTC sıralarında Huygens uzay aracından ayrıldı. Titan’ın atmosferine girdi ve yüzeye indi 14 Ocak 2005 tarihinde Satürn’ün ayı Titan’a ulaştı.

Cassini Uzay Aracı, Satürn’den ilk kez Dünya’nın fotoğrafını çekti

Cassini Uzay Aracı, Satürn’ün halkaları arasından Dünya’nın fotoğrafını çekti ve bu görüntüler ortaya çıktı:


Cassini Uzay Aracı, Satürn'den ilk kez Dünya'nın fotoğrafını çekti

Dünya’dan gökyüzüne bakıp diğer gezegenleri sadece küçük birer ışık noktası olarak görüyoruz. NASA’nın Cassini uzay aracı da Satürn’ün halkaları arasından geriye ana gezegenine baktığı ve Dünya’nın 1.4 milyar kilometre uzağından bir fotoğrafını çekti. O uzaklıktan bakıldığında Dünya, karanlığın içerisinde parlayan bir nokta gibi gözüküyor.

Cassini Uzay Aracı, Satürn'den ilk kez Dünya'nın fotoğrafını çekti

Cassini bu fotoğrafı 12 Nisan tarihinde çekti. NASA’nın söylediğine göre “her ne kadar fotoğrafta görmek için çok küçük olsa da, o sırada Dünya’nın Cassini’ye bakan kısmı güney Atlantik Okyanusu’ydu.”

Ayrıca uzay ajansı, fotoğrafın daha yakın, kırpılmış sürümünü de yayınladı ve o fotoğrafta Ay da daha zayıf bir parlak nokta olarak görülebiliyor.


Ne yazık ki bu fotoğraflar, Cassini’nin Dünya’ya gönderdiği son fotoğraflardan olabilir. Uzay aracı, Satürn’ün halkalarını ve aylarını inceleme konusundaki başarılı görevinin ardından bu yılın ilerleyen zamanlarında Satürn’ün atmosferinde kendisini parçalayacak. Cassini uzay aracı, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve İtalyan Uzay Ajansı ortaklığı ile 1997 yılında uzaya gönderilmişti.

NASA’dan müthiş keşif: Dünya’ya benzeyen 7 gezegen bulundu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.