E-ticaret: 7 maddelik ayakta kalma rehberi

Yeni açılmış her e-ticaret sitesinden en az 20 tanesinin yanlış pazarlama stratejileri nedeniyle kapanmak zorunda kalıyor.

E-ticaret de 7 maddelik ayakta kalma rehberi

3 bini aşkın e-ticaret ve e-ihracat sitesine altyapı hizmeti sağlayan Ticimax E-ticaret Sistemleri’nin Genel Müdürü Cenk Çiğdemli, yeni kurulmuş e-ticaret siteleri ve e-ticaret yapmak isteyen girişimciler için 7 maddede ayakta kalma tüyosu verdi.

Doğru reklam ve pazarlama yöntemleriyle günde 200 bin ile 1 milyon lira arasında ciro yapan e-ticaret siteleri olduğunu belirten Çiğdemli, “Bu siteler sanıldığı gibi ünlü markalara ait siteler değil. Çoğunun adını bile bilmezsiniz. Orta sınıf kadını hedefledikleri için başarılı oldular” dedi.


1- Orta sınıf kadını hedefleyin

Orta sınıf kadını hedefleyin. Lokal araştırmalara göre internette para harcayan her 100 kadından 72’si yılda en az bir kez online olarak giyim alışverişi yapıyor.

Her 100 kadından 38’i de internet üzerinden otel ve seyahat harcaması yapıyor. 100 kadından 25’i ise yılda en az bir kez online ortamda ev eşyası satın alıyor. Elektronik harcamaların adet olarak sadece 3’te 1’i kadınlara ait olmasına rağmen, araştırmalara göre kadınlar erkeklere kıyasla daha fazla para harcıyor.

Elektronik kategoride daha çok tablet, fotoğraf makinası ve akıllı telefon satın alan kadınlar, güven problemi yaşamamak için diğer modellere göre daha pahalı olan ürünleri tercih ediyor.

2- Taklit ürün satmayın

Kesinlikle taklit ve sahte giyim, ayakkabı, çanta ürün satışına yönelmeyin. Bu tür ürünlerin hedef kitlesi, uygun fiyatlı ürün talep eden kitlenin yanında devede kulak bile değil. Sahte ürün satışı hem ceza alarak sitenizin kapatılmasına yol açar, hem de site markanızın çok kısa süreli yaşamasına sebep olur.

Reklama harcadığınız bütçenin de çöpe gitmesine neden olur. Örneğin Facebook’a sahte ürün ile belki bir kez reklam çıkabilirsiniz. Tespit edilip engelleneceğiniz için ikinci kez reklam çıkmanız mümkün olmaz. Sanal pazar yerlerine zaten hiç giremezsiniz.

3- Bir kişiye birden fazla ürün satmaya odaklanın

e-ticaret

Reklam ve yazılıma yatırım yaparken amacınız bir anda çok sayıda kişiye ulaşmak değil, bir kişiye birden fazla ürün satmak olmalıdır. Bir reklam ile bir kişiye birden fazla ürün satmanız, reklam bütçenizi zorlamadan ilerlemenizi sağlayacaktır.


Örneğin 10 bin lira reklam verip 10 bin lira ciro elde ediyorsanız, siteyi eninde sonunda kapatmak zorunda kalırsınız. Basit modül eklentileriyle sitenize girip alışveriş yapmış olan müşterilere aldıkları ürünün yanında alabileceği ürünleri tavsiye edebilirsiniz. Bunun için sitenin veri tabanını kullanarak müşteriye otomatik tavsiyeler veren modüller kullanabilirsiniz.

“Bu pantolonu alanlar şu bluzu da aldı” diye bildirimler verebilirsiniz. Kendi veri tabanınız aracılığıyla bir anlamda müşteriye imaj danışmanlığı hizmeti de vermiş olursunuz böylece. Müşterinin harcadığı paraya göre otomatik tavsiyelerde bulunan modüller de çok işe yarayacaktır. Böylece kişiye alamayacağı bir ürünü boş yere tavsiye etmemiş olursunuz.

4- Akıllı pazarlama yapın

Akıllı pazarlama yöntemleriyle cironuzu, reklam bütçesi oranında arttırmanız mümkün. Bu anlamda sosyal medya reklamlarını efektif bir şekilde kullanmanız önemlidir.

Örneğin sosyal medyada reklam verecekseniz, lokasyon ve ilgi alanları gibi kategorilere uygun reklam vermelisiniz. Böylece sizinle ilgilenmeyecek kişilere değil, ilgili kişilere reklamınız görünecektir.

5- Arada kendinizi hatırlatın

Müşterilerinize ara sıra kendinizi hatırlatmalısınız. Müşterinin izni doğrultusunda uygulamanız üzerinden yeni ürünler hakkında bildirimler yapabilir veya e-mail gönderebilirsiniz.

6- Kişiye özel kampanyalar yapın

Müşterinize özel kampanyalar yaparak onu mutlu etmeye çalışmalısınız. Böylece sizi arkadaşlarına da anlatacaktır. En önemli pazarlama yöntemlerinden biri kulaktan kulağa yöntemidir. Siz hiç reklam yapmadan müşterileriniz üzerinden dolaylı reklam yapmış olursunuz.

7- Chatbot kullanın


Sitenizde chatbot modülü kullanarak müşterilerinizin kullanıcı deneyimini arttırabilirsiniz. Basit sorulara otomatik olarak cevap veren chatbot, müşterinin sitenize bağlılığını arttıracaktır.

E-esnaf olmanın püf noktaları neler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.