Fit bir vücuda sahip olabilmek için 4 pratik yöntem

Fit ve güzel bir vücuda sahip olmak için neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli? işte harika bir vücut için 4 pratik tüyo…

Fit bir vücuda sahip olabilmek için 4 pratik yöntem

Hızla kilo kaybettiren şok diyetlerin vücut fonksiyonlarını tehlikeye soktuğunu söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca günlük hayatımız içerisinde kolaylıkla uygulayabileceğimiz dört pratik yöntemle sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olabileceğimizin altını çizdi.

Fazla kilolarımızdan kurtulmak için:

Aylar boyunca gerçekleştirilen yanlış beslenme sonucu alınan kiloların bir anda verilmeye çalışılmasının vücut fonksiyonlarını tehlikeye soktuğunu belirten Diyetisyen Canan Aksoy, kaliteli bir yaşam sürmek için yıl boyunca dikkat etmemiz gerekenleri sıraladı:


Sağlıklı ve fit bir vücut için yapmanız gerekenler

1- Hareket edin

Masa başında geçen uzun çalışma saatleri, teknolojinin yardımıyla daha hızlı ve pratik bir şekilde tamamlanan ev işleri gibi nedenlerle artık daha az hareket ediyoruz. Bu noktada günde kaç adım attığınızı hesaplayarak veya düzenli olarak egzersiz yaparak hayatımıza hareket katmamız çok önemli.

Egzersiz veya hareketli bir hayat, sağlıklı kiloyu korumaktan depresyona, kalp damar hastalıklarından kemik – eklem rahatsızlıklarına ve hatta kansere kadar birçok hastalığın riskini azaltıyor.

Hareketli bir yaşam için havanın ısınmasını beklemeyin, mesela yürüyüş her mevsim yapılabilir. Yürüyemeyenler ise, evde kolayca yapabilecekleri pek çok egzersize internet üzerinden ulaşabilir.

2- Düzenli uyuyun

Özellikle son yıllarda, uykuya yönelik araştırmaların sayısı giderek artıyor. Sağlıklı ve kaliteli uykunun düzenli hormon salınımı, depresyonu engelleme, kemik sağlığı, kilo koruma ve verme üzerinde olumlu etkileri olduğunu ispatlayan pek çok çalışma var.

Büyüme hormonunun salgılandığı 22.00 – 02.00 arasında karanlıkta olmak ve en az altı saat uyumak (Yetişkinler için), sağlığımızı korumak için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.


3- Sağlıklı beslenin

Beslenmeyle ilgili pek çok görüş, ‘onu yemeyin, yiyecekseniz de bu şekilde yiyin’ gibi pek çok söylem var. Bilimsel gerçeklerden söz edecek olursak, günde 4 – 6 öğün beslenmek metabolizma hızınızın tam performans çalışmasını sağlayacağı gibi, vücudunuzun gereksinimi olan tüm besin öğelerini almanıza da yardımcı olacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken, doğru tercihler yapmak! İyi karbonhidrat kaynakları vücudumuzun temel yakıtı olmanın yanı sıra, özellikle B vitamininin ve bazı minerallerin alımı için de çok önemli.

İyi karbonhidrat kaynakları olarak tahılları (Az işlenmiş ve kepeğinden ayrılmamış olanlar), sebzeleri, meyveleri, kuru baklagilleri ve tohumları sıralayabiliriz. Protein tercihleri de çeşitli ve az yağlı olmalı; balık, et, tavuk, hindi, peynir ve yumurta, günlük beslenmede değiştirerek tüketilecek kaynaklar arasında.

Ayrıca günde 5 – 7 porsiyon sebze, meyve, salata tüketerek kalori alımınızı dengeleyeceğiniz gibi, lif ve antioksidan kaynaklarını da vücudunuza alabilirsiniz.

4- Su için

Sağlıklı çalışan bir beden için vazgeçilmez yaşam kaynağı sudur. Mevsim geçişi, hormonal değişim, az su içme ve uykusuzluk gibi nedenlerle artan ödemi, suyla önleyebilirsiniz. Günde 7 – 8 kez idrara çıkacak kadar su içmeye çalışın.


Hormonal değişiminize bağlı gelişen ödemi, bir demet maydanozu dört bardak suyla bir taşım kaynatıp, her sabah bir bardak içerek azaltabilirsiniz. Su içmekte zorlananlar ise, limon, meyve taneleri, taze nane veya kabuk tarçın ile suyu lezzetlendirerek, az su içimine bağlı ödemin önüne geçebilir.

Yeterli su tüketiminin faydaları

  • Gereksiz kalori alımının önüne geçer.
  • Vücuttaki toksinleri atar.
  • Eklem sıvısını korur.
  • Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olur.
  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Kan hacminin sürdürülmesini sağlar.
  • Tansiyonu dengeler.

Sağlıklı bir bahar diyeti için 10 süper besin


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.