Göz sağlığı için erken yaşta müdahalenin önemi

Uzmanlar gözlerde görülen rahatsızlıkların zihinsel gelişim ve davranışlar üzerindeki etkileri konusunda uyarılarda bulunuyor.

Göz sağlığı için erken yaşta müdahale çok önemli!

Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Tülay Kılıç, dünya genelinde her üç çocuktan birinde görme problemleri olduğunun ve bu çocukların %70’ine yakınında problemin farkında dahi olunmadığını belirtirken erken yaşta yapılacak muayene sayesinde gelecekte karşılaşılabilecek pek çok sorunun önüne geçilebileceğinin altını çiziyor.

Çocukluk çağında görmenin öğrenmeye etkisi %83

Göz problemlerinin okul başarısından, davranış bozukluklarına kadar çocukların hayatını birçok yönden olumsuz şekilde etkilediğini belirten Op. Dr. Tülay Kılıç, “Aileler çocuklarının öğrenme konusunda yaşadıkları sorunların temelinde, öğrenme yeteneklerinin düşük olmasının yattığını düşünebiliyor. Ancak bu sorunlar, gözlerde yaşanan sorunlardan kaynaklanabiliyor. Nitekim çocukluk dönemindeki öğrenme sürecinde görmenin etkisi %83’tür. Çocukların erken yaştan itibaren düzenli olarak göz muayenelerinin, alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi sayesinde bu gibi sorunların önüne geçmek mümkün.” diyor.


Göz sağlığı için bu yaş aralıklarına dikkat!

Göz sağlığı

Op. Dr. Tülay Kılıç, özellikle 0-15 yaş aralığındaki bütün çocuklar için, zamanında yapılacak muayeneler ile öğrenme bozukluklarının yanı sıra, el-göz koordinasyonu, davranış bozuklukları ve derinlik algısı gibi pek çok sorunun çözüme kavuşturulabildiğini ve çocukların yaşam kalitesinin artırılabildiğine vurdu yapıyor.

Op. Dr. Tülay Kılıç, “Ailelerin çocuklarının, özellikle doğumdan hemen sonra ve sağlıklı iletişimin kurulabildiği 2-4 yaş aralığından itibaren her sene bir kere göz muayenelerini aksatmadan gerçekleştirmeleri çok büyük önem taşıyor. Öğrenme sürecinin ve fiziksel değişimlerin sürekli yaşandığı 15 yaşına kadar bu muayenelerin düzenli olarak yapılması, yetişkinlik dönemine eriştiğinde çocuklar için büyük kazanımlar sağlayacaktır.” şeklinde konuşuyor.


En sık bu rahatsızlıklar gözleniyor

Çocukluk dönemindeki görme bozukluklarının yaşa bağlı olarak ararken, bu dönemde en çok göz tembelliği, şaşılık, hipermetrop ve astigmat rahatsızlıkları görülüyor. Op. Dr. Tülay Kılıç, çocuklarda göz bozukluğunun tespiti için dikkat edilmesi gereken belirtileri ise şu şekilde sıralıyor:

  • Göz kayması
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Çapaklanma
  • Göz kuruluğu
  • Televizyonu yakından izleme
  • Yazılı cümlelerin el ile takip edilmesi
  • Gözleri kısarak bakmak
  • Gözlerde sulanma ve kaşınma
  • Baş ağrıları

Teknolojik gelişim ile görme problemleri de artışta

Son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşan tablet, cep telefonu ve bilgisayar gibi dijital cihazların abartılı kullanımının da göz sağlığına olumsuz etkileri olabileceğini belirten Op. Dr. Tülay Kılıç,


“Uzun süre bu ekranların karşısında zaman geçiren çocuklar, ne yazık ki gözlerinin yorulduğunun farkına varamıyorlar. Uzun bir süre bu ekranlara bakılması, gözlerde pek çok sorunun oluşmasına sebep olabiliyor. Çocukluk döneminde ailelerin, bu cihazların kullanımını kontrol altında tutması ve 5 yaşına kadar günde en fazla 1, 6 yaş ve üzerinden itibaren ise 2 saati geçmeyecek şekilde kısıtlamalar getirmeleri gerekiyor.” diyor.

‘Göz sağlığı’ için bilinmesi gereken 10 pratik bilgi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.