İş yerinde sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Günümüzde çalışanlar, her gün zamanlarının ortalama 3’te 1’ini iş yerlerinde geçiriyor. Peki, iş yerinde sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir?

İş yerinde sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Bu nedenle iş yerlerinde geçirilen zaman, beslenme alışkanlıkları ve tercihleri açısından büyük öneme sahip.

Günlük hayatın koşuşturmacası nedeniyle özellikle ofis çalışanlarının çoğu zaman yemek yemek için bile fırsat bulamadıklarını belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Çalışma hayatında iyi bir fiziksel ve zihinsel performans için sağlıklı ve düzenli beslenme çok önemli” dedi.


Mumcu, iş yerlerinde beslenmenin püf noktalarını sıralayıp çalışanlara önerilerde bulundu.

Metropollerde yaşayan çalışanların en büyük sorunu, işe yetişememe telaşıyla kahvaltı yapamamaları ve aç kalma sürelerinin uzunluğu. İş yeri koşulları, çalışma saatleri, işe gidip gelme şekli ve süresi, çalışma arkadaşlarının alışkanlıkları gibi etkenlerle beslenme sorunları da değişiyor.

Yaşam kalitesini arttırmanın ve sağlıklı yaşamanın en temel şartlarından biri olan yeterli ve dengeli beslenmenin, günlük hayatımızın her döneminde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Günlük hayatın koşturmacasında özellikle ofis çalışanları çoğu zaman yemek yemek için fırsat bulamaz, bilerek atlarlar ya da unuturlar. Ancak çalışma hayatında fiziksel ve zihinsel performans için beslenme çok önemlidir. Yapılan işin niteliğine göre, çalışanın enerji ve besin ihtiyacı değişkenlik göstermekle birlikte, az beden gücü gerektiren ofis işlerinde çalışanların enerji ihtiyacı daha azdır. Bu ihtiyacın karşılanmasında da düzenli ve dengeli bir beslenme planı önemlidir” dedi.

Kişilerin kendi beslenmelerine özen gösterirken kurumsal firmaların da birlikte çalıştıkları iş ortağının sunduğu hizmetlere dikkat etmelerinin önemli olduğunu anlatan Mumcu, “Bu noktada yemek hizmeti veren firmanın bünyesinde diyetisyen bulunması ve dengeli öğünler konusunda yönlendirici olması önemli” dedi.

Mumcu ofiste sağlıklı beslenmeye yönelik şu önerilerde bulundu;

Kahvaltı :

Sabah kahvaltısı ofis çalışanları tarafından çoğu zaman atlanan veya poğaça, simit gibi hızlı atıştırılan yiyeceklerle geçiştirilen bir öğün halinde tüketilir.


Ancak güne iyi bir başlangıç için kahvaltı içeriğinde protein, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral kaynağı besinler mutlaka olmalıdır. Poğaça, simit ve çaydan oluşan bir kahvaltı yerine peynirli bir sandviç ve bir meyve daha dengeli bir kahvaltı seçeneğidir. Sandviçler akşamdan evde de hazırlanabilir.

Ara öğünler:

beslenme

Gün içinde yapılan ara öğünler önemlidir. Sağlıksız atıştırmalıklardan uzaklaşmak beslenme kalitesini iyileştiren önemli bir adımdır. Yanınızda bulunduracağınız taze ve kuru meyveler, küçük hazırlanmış sandviçler, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler, gofret, kraker, bisküvi gibi sadece yağ, şeker ve undan oluşan yiyeceklerden çok daha sağlıklı ve besleyicidir.

Artık pek çok ofiste yiyecek otomatları da bulunuyor. Buralarda da sağlıklı seçenekleri arayın. Yiyecek otomatlarından kuru yemişler, kuru ya da taze meyveler alınabilir. Pek çok yerde bulunabilen ambalajlı taze meyve dilimleri iyi birer ara öğün olabilirler. Yanında yine çay-kahve otomatlarından alınan şekersiz sütlü bir kahve ile ikili seçimler oluşturabilirsiniz.

Ofis ikramlarının da daha küçük porsiyonlarda ve sağlıklı seçeneklerden olmasına özen gösterin. Doğum günü kutlamalarında ya da toplantı ikramlarında pasta, kurabiye gibi hamur işi ürünler yerine taze veya kuru meyveler tercih edilebilir.

Su tüketimi de çok önemlidir.

Günlük sıvı ihtiyacı sadece kahve, çay gibi içeceklerle karşılanmamalı mutlaka “su” da içilmelidir. Su içmekte zorlanıyorsanız nane, maydanoz gibi taze otlar, limon, zencefil, çubuk tarçın, karanfil gibi aromatik baharatlar kullanarak aromalı sular hazırlayabilir ve bunları tüketebilirsiniz.

Öğle yemekleri

İş yeri restoranı desek mi yemekhane kelimesi yerine? veya yakın bir restoranda yeniliyorsa, bunlarda doğru seçimlerden oluşmalıdır. Fast-food tarzı hızlı tüketilen yiyeceklerden, kızartılarak hazırlanan seçeneklerden, pide-pizza gibi yoğun hamurlu yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Daha çok ızgara seçenekler, sebze ve salatalar tercih edilmelidir.


Ofisteki çalışma hayatı, genelde masa başında, kişilerin hareketini azaltan, ulaşımda için daha çok araç kullanılan ve yürüyüşün az olduğu, kişiyi inaktif bir hayata yönlendiren biçimdedir. Bu nedenle yürüyüş için tüm fırsatları kullanmak ve mümkün ise düzenli spor yapmak, hem çalışma hayatının getirdiği stresle başa çıkmada hem de sağlığı korumada oldukça önemlidir.

Dengeli ve ‘sağlıklı’ beslenme ofiste konsantrasyonu artırıyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.