Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik düzenlediği 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde yüzlerce liseli genç projeleri ile yarıştı.
Zeytin yaprağının kanser tedavisi üzerindeki etkisini araştıran fen projesi birinci olurken; görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan “Gözümsün” projesi sosyal bilimler kategorisinde birincilik getirdi.
Üsküdar Üniversitesinin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik düzenlediği 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde gençler icat çıkarmak için yarıştı. Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde iki gün süren festivalde yarışma heyecanı yaşayan lise öğrenciler, renkli ve unutulmaz iki gün geçirdi.
Gençleri hayatı kolaylaştırmak için gözlemlemeye, düşünmeye ve “icat çıkarmaya” yönlendiren özgün projelerin yarıştığı 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde bu sene Sağlık & Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki kategoride başvuru kabul edildi. İstanbul’dan 131 okulun katıldığı yarışmaya 360 proje katılırken ön elemeyi geçen 199 proje yarıştı.
Zeytin yaprağı beyin tümörüne çare olacak mı?
Sağlık & Fen Bilimleri kategorisinde Bayrampaşa Bilim Merkezi’nden İrem Tekin ve
Gamze Kosovalı’nın Sümeyye Özyaman’ın danışmanlığında hazırladıkları “Zeytin Yaprağının (Olea Europaea) C6 Glioma Hücre Soyuna Etkisi” isimli projesi birinci oldu. İrem Tekin ve Gamze Kosovalı, içeriğinde çeşitli bileşenler bulunan zeytin yaprağının beyin tümörlerinin % 60’ını oluşturan gliomalar üzerindeki etkisini araştırdı. 9 ay boyunca onlarca makale okuyup, araştırma yapan liseliler araştırmada uzun yıllardan bu yana geleneksel ve modern tıpta kullanılan zeytin yaprağının glioma hücrelerinin canlılığını azalttığını ortaya koydu.
Görme engellilerin gözü kulağı olacak
Sosyal Bilimler kategorisinde ise Özel Fatih Okyanus Anadolu Lisesi’nden Eşref Bektaş ve Cevdet Ümit Aparı’nın, Fuat Aydın danışmanlığında hazırladıkları “Gözümsün-Görme Engellilere Yardım Platformu” isimli proje birinciliğe layık görüldü.
Eşref Bektaş ve Cevdet Ümit Aparı görme engellilerin günlük ihtiyaçlarını giderebilmek için yardım alabilmesini ve gitmek istediği yer için gönüllü refakatçi bulmasını sağlayan android bir uygulama olarak tasarladıkları proje ile engellilerin sosyalleşmesi ve refakatçiler için sosyal platform oluşturmayı amaçladı.
Proje kapsamında cep telefonuna indirilecek uygulama üzerinden bir araya gelebilecek refakatçi ve engelli kişi refakatçinin desteğiyle dilediği yere çok rahat bir şekilde gitmiş olabilecek.
İşaret diline ses verdi!
Yarışmada dikkat çeken bir diğer proje ise Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ahmet Can Kocaman’ın “İşaret Dili Tercümanı (Sign Language Interpreter)” çalışması oldu.
Kocaman ülkemizde 3 milyon kişi tarafından kullanılan işaret diline ses verdi. İşaret dilini bilmeyen kişi telefonuna yükleyebileceği uygulama ile hareketleri sese dönüştürebilecek. Böylece karşısında konuşma engelli olan ve işaret dili kullanan kişinin hareketleri ses bulmuş olacak.