Moody’s referandum ve OHAL açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody’s referandum sonrası Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmede bulundu. Moody’s, “Türkiye’de OHAL’in sürmesi, iş ve tüketici güvenini zedeler” dedi.

Moody's referandum ve OHAL açıklaması

Moody’s, Türkiye’nin referandum sonrası ekonomik görünümü hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’Nin finansfanının dış şoklara karşı hassas olduğunu belirten Moody’s, kamu borçlarının GSYH’ye oranının 2018 sonunda yüzde 30 ile zirve yapmasını beklediklerini, Türkiye’deki olumsuz siyasi havanın büyümeyi sınırlamaya devam edeceğini söyledi. Genişlemeci mali politiklanın sürdüğünü belirten Moody’s, Türkiye’de OHAL’in devamının iş ve tüketici güvenini zedelediğini ifade etti.

Kapital FX Araşıtma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Moody’s’in açıklamasını yorumladı. Erkan şöyle dedi:


Moody’s’in yapmış olduğu referandum sonuçlarına ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmenin; genel kanılardan çok da farklılık taşımadığını belirtmek gerekir. Moody’s’e göre referandumdan az farkla “evet” çıkması kredibilite açısından risk oluşturuyor ve belirsizliği artırıyor. Genel olarak doğru; çünkü referandumdan çıkan sonuç sadece “evet mi, hayır mı” belirsizliğini ortadan kaldırdı. Politik belirsizlik uzun vade için devam edecek. Bu hem siyasi tansiyon ile alakalı (malum, seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar ve tartışmalar var), hem de bundan sonra açılacak fasıllar ile alakalı. Bu konuda özellikle OHAL’in süresi, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve muhtemelen Meclis gündemine gelecek olan idam cezası belirsizlik oluşturacaktır.


Moody’s raporunda da “Kutuplaşmış seçimler, türbülanslı jeopolitik gelişmeler, devam eden belirsizlikler ve geniş dış finansman ihtiyacı, ülkenin şoklara karşı kırılganlığının not üzerinde baskı yapmaya devam ettiğini gösteriyor” ifadesi yer alıyor.

Kırılganlık artıyor

Mevcut siyasi ortamda da tekrar ve tekrar Türkiye’nin ekonomik reformları uygulamaya geçme aşamasından uzakta olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle doğrudan yatırımlarda azalmakta olan eğilimin devam etmesi, Türkiye’ye giren sermaye akışını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu bir yandan cari açığın finansmanını zorlaştırıyor, diğer yandan zayıf sermaye dinamikleri dışarıya karşı olan kırılganlığı artırıyor. Türkiye, EM piyasaları içerisinde en risklilerden biri olarak görünüyor. Bu durumda özellikle Fed, Trump veya küresel ekonomik / siyasi türbülans gibi konulardan etkilenme derecemiz artacak.

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu tekrar indirebilir


Moody’s nezdinde kredi notumuz yatırım eşiğinin bir kademe altında… 18 Mart’ta daha Eylül 2016’da indirdikleri kredi notumuzun görünümünü “durağan”dan “negatif”e çekmişlerdi. Türkiye’nin not görünümünün Mart ayında “negatif”e çevrilmiş olması “notu tekrar indirme” uyarısıdır. Moody’s’in takvimi yok, ancak 1-2 ay içinde bir açıklama yayınlayabilir.

AGİT’ten YSK kararıyla ilgili flaş açıklamalar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.