Otizm Eylem Planı: Babalar otizmi anlatıyor

“Otizmli bireyler anahtarı bulunamayan birer hazine sandığı gibiler. Bu anahtar sadece eğitim ile bulunabilir”

Otizm Eylem Planı: Babalar otizmi anlatıyor!

Otizmli bireyleri daha iyi tanımak ve topluma kazandırmak amacıyla, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “Babalar Otizmi Anlatıyor” başlıklı seminerde, otizmli çocuğu olan 2 baba, çocuklarının hayatlarından kesitlerle, yaşadıkları sorunları, endişeleri ve yasal düzenlemeleri paylaştı.

“Hadi Oyuna” isimli sosyal sorumluluk projesiyle otizmli çocuklar ile gönüllüleri sosyal aktiviteler çerçevesinde bir araya getiren Soner Gül’ün moderatörlüğünü yaptığı seminerde, BİLGİ’li öğrenciler ve akademisyenler, kendilerini otizmli çocuklarının eğitimine ve tedavisine adayan babaların deneyimlerini dinlediler.


Farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen seminerde, otizmli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklardan, otizm üzerine yapılan sosyal çalışmalara kadar birçok konu ele alındı.

“Otizm tanısı konur konmaz harekete geçilmeli”

otizm

Otizmli bireylerin topluma kazandırılarak, yaşam becerileri edinebilmelerinin öneminin vurgulandığı etkinlikte Tolga Gökçe, “Hızlı bir ivme ile artış gösteren otizm, hayat boyu süren bir farklılık. Ailelerin çocuklarına bu tanının konulduğu andan itibaren özveriyle, eğitime ve alternatif tedavilere yönelmesi gerekiyor. Otizmi yok edemeyiz ama eğitimle ve farkındalık yaratarak onların topluma kazandırılmalarını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.


Otizmli bir üniversite öğrencisinin babası Mustafa Öztürk ise anne ve babaların bu süreçte aktif olarak çocuklarının yanında olmasının önemine değinerek, “Öncelikle ailenin ve eğitimcilerin çocuğu çok iyi tanıması ve sevgiyle yaklaşması çok önemli. Sorunlu davranışların neden, nasıl ortaya çıktığının çok iyi tespit edilmesi gerekiyor. Bunların yerine olumlu davranışın konması ise zor ve uzun bir eğitim süreciyle mümkün. Oğlum bize hayata değişik açılardan bakmayı, farklı bireylerin de bu toplumda var olduğunu, onlara sevgi ve ilgiyle yaklaşılması gerektiğini öğretti” dedi.

“Otizm eylem planı ile toplumda farkındalık artırılacak”

“Toplumun her kesimine otizmi anlatmak biz ve bizim gibi diğer aileler için çok önemli” diyen Tolga Gökçe; “Otizm bir hastalık değil. Otizmli bireyler anahtarı bulunamayan birer hazine sandığı gibiler. Bu anahtar sadece eğitim ile bulunabilir. ‘Otizm Eylem Planı’nın bir an önce uygulanmaya başlanması çok önemli. Bu plan sayesinde eğitimsel değerlendirilmelerden, sınav düzenlemelerine, otizmli bireylerin toplumsal hayata katılarak, yaşam kalitelerinin artırılmasına kadar birçok sorun çözüme ulaştırılabilir” şeklinde konuştu.

“Otizmli bireylerin eğitimi konusunda adımlar atılmalı”


Otizmli bireylerin eğitime katılım oranlarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Soner Gül, “Geçtiğimiz yılın verilerine göre şu an yaklaşık 1 milyona yakın üniversite çağında otizmli birey olmasına karşın, Türkiye genelinde üniversite eğitimi alabilen sadece 7 otizmli birey var. Yine aynı şekilde ilk ve ortaokul eğitimi alması gereken 352 bin civarı otizmli bireyden sadece yaklaşık 21 bini eğitim alabiliyor” dedi.

Otizmin 3 yaşına kadar farkedilmesi mümkün


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.