Seyyit Bozdoğan’ın sergisi İş Sanat Kibele’de

İş Sanat Kibele Galerisi, ressam Seyyit Bozdoğan’ın 50 yılı aşan sanat yolculuğunu gözler önüne seren sergiye ev sahipliği yapıyor.

Ressam Seyyit Bozdoğan'ın sergisi İş Sanat Kibele'de başlıyor!

Sanatçının insan bedenine, doğaya, soyutlamaya ilişkin temalarla uzun yıllardır devam eden uğraşısını yansıtan sergide ziyaretçiler, Bozdoğan’ın benzersiz üslubuna ve ustalığına bir kere daha şahit olurken, resminin geçtiği aşamaları da gözlemleme imkanı bulacak.

İnsan figürü ve insanın zarar verdiği doğa arasında gizemli bir denge kuran sanatçı, tuvaline büyük kent insanının korkularını taşıyor. Ressamın eserleri ilk bakışta soyut gibi algılansa da dikkatli incelendiğinde, gizlilik içindeki figürler keşfediliyor.


Parlak sarı ve kırmızılarla neşeli ve kıpırtılı bir izlenim oluşturan eserlere uzun süre bakıldığında, resme kendine özgü bir gerilim duygusu katan “zehirli” renk tonları dikkat çekiyor.

İlk dönem eserleri “Vücut Manzaraları” başlığı altında toplanabilen Seyyit Bozdoğan, insan ve doğanın bölünmez bir birlik oluşturduğunu vurguluyor. Sanatçı, bu fikrin çocukluğundan beri kendisini çok etkilediğini şu sözlerle ifade ediyor:

“Manzaraya insansal bir ifade verme, insan vücudunu manzara gibi görme ve boyamanın, çocukluğumda beni oldukça etkileyen, Anadolu’daki doğa yaşantımla ilişkisi var. Bu nedenle bulut, kaya, toprak tabakaları gibi doğa öğeleri resimlerime zorlamadan soyutlaşarak girerler. Gerçek anlamda resim yapmaya başlamadan önce, manzaraların yansıttığı çeşitli atmosferleri insan yüzlerinde veya insan bedeninde resimsel elemanlarla ifade edebilir miyim diye düşünürdüm.”

Seyyit Bozdoğan

Seyyit Bozdoğan’ın son dönem çalışmalarının ise yeni teknik araç ve yöntemlerin kullanılması açısından, vücut manzaralarından epeyce farklı olduğu görülüyor. Ressamın eski çalışmalarında doğa tahribatını canlandıran somut şekillerin yerini, yeni çalışmalarında soyut desenler alıyor.


Seyyit Bozdoğan’ın yıllar içindeki şaşırtıcı değişimine karşın muhafaza ettiği süreklilik ve içsel tutarlılığa tanıklık edeceğiniz sergi, 4 Mayıs – 17 Haziran tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

Seyyit Bozdoğan kimdir?

Seyyit Bozdoğan

1941 yılında Kozan’da dünyaya gelen Seyyit Bozdoğan, Perşembe Yatılı İlköğretmen Okulu’nda okudu.

1959-1962 yılları arasında Urfa’da öğretmenlik yapan Bozdoğan, 1962-67 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tiyatro dekoru – kostüm ve resim öğrenimi gördü, İstanbul Operası’nda dekoratörlük yaptı.

1968- 73 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından burslu uzmanlık eğitimi için Almanya’ya gönderilen sanatçı, Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Prof. Hann Trier’in resim atölyesine girdi ve Meisterschüler olarak mezun oldu.


Londra, Paris, Amsterdam ve İtalya’da da sanatsal incelemeler yapan Bozdoğan, 1986 yılında Berlin Senatosu Sanatsal Çalışma Bursu’nu aldı. 2007 yılında Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Bozdoğan, 2012 yılında doçent oldu.

Cihangir Aşurov’un “İrem” adlı minyatür sergisi açıldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.