Steven Cook: Modern Türkiye’nin sonu

ABD’li düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations’ın Türkiye uzmanı Steven Cook, referandumda ‘Evet’ sonucu çıkmasıyla birlikte modern Türkiye tarihinin sona erdiğini söyledi.

Steven Cook: Modern Türkiye'nin sonu: Huzur içinde yat Türkiye 1921-2017

Referandum sonuçlarının netleşmesinden kısa süre sonra Foreign Policy’de ‘Huzur içinde yat Türkiye, 1921-2017’ başlıklı bir yazı yazan Cook, ‘Evet’ oyu verilmesiyle Atatürk’ün hayal ettiği modernliğe konan karşıtlığın dillendirildiğini belirterek, “Öngörülebilir sonuç, darbe girişiminden bu yana süren tasfiyenin devam etmesi olacak. Bütün bunlar Türk siyasetini daha da istikrarsızlaştıracak” diye yazdı.

‘Erdoğan bir otoriterliği bir başkasıyla değiştiriyor’

Cook, şu tespiti yaptı: “Erdoğan sadece referandumu kazanmadı, ülkenin modern tarihinin bir devrini tamamen kapattı.”


Otoriter liderlerin demokratik olmayan pratikleri yasal kılıfa uydurduklarını ve Erdoğan’ın da böyle bir örtüye ihtiyaç duyduğunu kaydeden Cook, Erdoğan’ın kendini sultana benzettiğini söyledi: “Günün sonunda Erdoğan bir otoriterlik biçimini bir başkasıyla değiştiriyor.”

‘Hayır’ oyu veren milyonlarca Türk var’

Erdoğan’ın dünyadaki diğer otoriterlerden biri olduğunu yazan Cook, şöyle devam etti:


“Erdoğan cumhuriyeti yerle bir etmek istiyor çünkü hem kendisi hem de temsil ettiği halk, kendilerine acı çektiren bir liderlikle yönetiliyordu. Halk Erdoğan’a başkanlığı bahşederek daha büyük kazanımlar peşinde. Ama elbette ‘Hayır’ oyu veren, otoriterliğin sağlamlaşmasından korkan milyonlarca Türk var.” (Kaynak: Diken)

Hemen yürürlüğe girecek 3 madde ne?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.