Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sorusuna cevaben, “Başkana soru soramazsın! Başkan sonuçta” ifadelerini kullandı.
CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge programına AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe konuk oldu. Programda Başkanlık sistemi masaya yatırıldı.
Şükrü Karatepe, canlı yayınında yaptığı açıklamada “Niye yazılı madde koydun diyorlar yazılı koyacaksın tabi. Artık kuvvetler yarılığı dediğimiz şey var ama mecliste hükümet yok. Hükümet gelip mecliste oturmayacak” dedi.
Ahmet Hakan bu açıklama üzerine Şükrü Karatepe’ye “Yazılı soru “Başkana da sorulamayacak” sözleriyle yanıt verdi. Karatepe ise Ahmet Hakan’a “Başkana sorulamıyor tabi, öyle bir ayrıcalık tanıdık. Başkan yani sonuçta.” ifadelerini kullandı.
Şükrü Karatepe: Baktık olmuyor, yine değiştiririz
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, 18 maddelik anayasa değişikliğine ilişkin ise “Uygularız 3 sene 5 sene, baktık olmuyor, toplanır parlamento tekrar değiştirir” ifadelerini kullandı.
Meclis’in bütçe yapma yetkisinin elinden alınmasıyla ilgili değişiklik önerisini de açıklayan Karatepe, denge-denetleme esasını gözettiklerini, yeni düzenlemede hem başkanın direnme yetkilerini hemde Meclis’in başkana karşı direnme yetkilerini indirdiklerini söyledi. Pratikte sistemin nasıl işlediğini daha rahat görebileceklerini belirten Karatepe, “Uygularız 3 sene 5 sene, baktık olmuyor, toplanır parlamento tekrar değiştirir” ifadelerini kullandı. Ahmet Hakan’ın “Bu deneme yanılma tahtası mı” sorusuna “Netice itibariyle bilmediğimiz bir sisteme geçiyoruz biz” diyen Karatepe, Hakan’ın “Peki risk yok mu” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Her şey de risk var. Bakın nerede risk var. İşte böyle bir sistemi bir politik liderin gündeme getirmesinde bile risk var. Ama risk var da, riskin de keyifli tarafı şu: Öyle bir risk ki bunu göze alıyorsunuz. Çıkıyorsunuz hiç bilinmeyen birşeyi, hem de bundan bir sene önce kamuoyu yoklaması yaptığınız da halkın yüzde 25’inin desteği var. Siz bunu gündeme getiriyorsunuz. Her şeyin riski var. Risk her zaman vardır. Keyfi orada.”
Partili cumhurbaşkanlığına ilişkin tartışmaların da yapıldığı programda, cumhurbaşkanının parti genel başkanı seçilmesi durumunda hem yürütmenin hem de yasamanın başında olacağına dikkat çekildi. Parti liderlerinin eline liste alıp milletvekillerini belirlediğini hatırlatan Ahmet Hakan’a, Karatepe’nin yanıtı şöyle oldu:
“Parlamenter sistemin kaynağı olan İngiltere’de parti disiplini gelişti. Çünkü parti disiplini olmazsa parlamenter sistem çalışmıyor. Yani parlamentoda güvenoyu almış bir hükümetin varlığını sürdürebilmesi için gruba sahip olmanız ve grubun hükümete desteğinin devam etmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi olan ülkelerde bu kadar parti disiplini yok. Tamamen disiplinsiz de demek istemiyorum ama bilmiyoruz.
Şükrü Karatepe, eyalet sistemi ve özerlik yazısıyla gündeme gelmişti
Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin yayın organı Şehir Araştırmaları Dergisi‘nde ‘Başkanlık Sisteminde Şehir Yönetimi’ başlıklı makale yazan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, kalabalıklaşan metropollerin artık klasik idarelerle yönetilemeyeceğini savundu.
Şükrü Karatepe, “İl özel idareleri ile büyükşehir belediyelerinin gücünün birleşmesiyle, belediye kavramını aşan, yeni bir yönetim birimi oluşmuştur. Bu illerin yönetimine artık, şehir kavramını öne çıkaran ‘şehir yönetimi’, ‘büyükşehir yönetimi’ veya ‘kent yönetimi’ gibi başka isimler bulmak gerekir” ifadesini kullandı. (Haberin devamı: Başkanlık ile eyalet sistemi ve özerklik mi geliyor?)
“Belediye kavramı artık yetersiz kalıyor”
“Büyük metropollerde ‘belediye’ kavramı artık şehir yönetimini açıklamada yetersiz kalıyor” diyen Karatepe, eyaletle yönetilen Çin modelini şu sözlerle aktardı:
“Çin’de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor.”