Cumhurbaşkanı danışmanı Şükrü Karatepe: Başkana soru soramazsın!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sorusuna cevaben, “Başkana soru soramazsın! Başkan sonuçta” ifadelerini kullandı.

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge programına AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe konuk oldu. Programda Başkanlık sistemi masaya yatırıldı.

Şükrü Karatepe, canlı yayınında yaptığı açıklamada “Niye yazılı madde koydun diyorlar yazılı koyacaksın tabi. Artık kuvvetler yarılığı dediğimiz şey var ama mecliste hükümet yok. Hükümet gelip mecliste oturmayacak” dedi.


Ahmet Hakan bu açıklama üzerine Şükrü Karatepe’ye “Yazılı soru “Başkana da sorulamayacak” sözleriyle yanıt verdi. Karatepe ise Ahmet Hakan’a “Başkana sorulamıyor tabi, öyle bir ayrıcalık tanıdık. Başkan yani sonuçta.” ifadelerini kullandı.

Şükrü Karatepe: Baktık olmuyor, yine değiştiririz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, 18 maddelik anayasa değişikliğine ilişkin ise “Uygularız 3 sene 5 sene, baktık olmuyor, toplanır parlamento tekrar değiştirir” ifadelerini kullandı.

Meclis’in bütçe yapma yetkisinin elinden alınmasıyla ilgili değişiklik önerisini de açıklayan Karatepe, denge-denetleme esasını gözettiklerini, yeni düzenlemede hem başkanın direnme yetkilerini hemde Meclis’in başkana karşı direnme yetkilerini indirdiklerini söyledi. Pratikte sistemin nasıl işlediğini daha rahat görebileceklerini belirten Karatepe, “Uygularız 3 sene 5 sene, baktık olmuyor, toplanır parlamento tekrar değiştirir” ifadelerini kullandı. Ahmet Hakan’ın “Bu deneme yanılma tahtası mı” sorusuna “Netice itibariyle bilmediğimiz bir sisteme geçiyoruz biz” diyen Karatepe, Hakan’ın “Peki risk yok mu” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Her şey de risk var. Bakın nerede risk var. İşte böyle bir sistemi bir politik liderin gündeme getirmesinde bile risk var. Ama risk var da, riskin de keyifli tarafı şu: Öyle bir risk ki bunu göze alıyorsunuz. Çıkıyorsunuz hiç bilinmeyen birşeyi, hem de bundan bir sene önce kamuoyu yoklaması yaptığınız da halkın yüzde 25’inin desteği var. Siz bunu gündeme getiriyorsunuz. Her şeyin riski var. Risk her zaman vardır. Keyfi orada.”


Partili cumhurbaşkanlığına ilişkin tartışmaların da yapıldığı programda, cumhurbaşkanının parti genel başkanı seçilmesi durumunda hem yürütmenin hem de yasamanın başında olacağına dikkat çekildi. Parti liderlerinin eline liste alıp milletvekillerini belirlediğini hatırlatan Ahmet Hakan’a, Karatepe’nin yanıtı şöyle oldu:

“Parlamenter sistemin kaynağı olan İngiltere’de parti disiplini gelişti. Çünkü parti disiplini olmazsa parlamenter sistem çalışmıyor. Yani parlamentoda güvenoyu almış bir hükümetin varlığını sürdürebilmesi için gruba sahip olmanız ve grubun hükümete desteğinin devam etmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi olan ülkelerde bu kadar parti disiplini yok. Tamamen disiplinsiz de demek istemiyorum ama bilmiyoruz.

Şükrü Karatepe, eyalet sistemi ve özerlik yazısıyla gündeme gelmişti

Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin yayın organı Şehir Araştırmaları Dergisi‘nde ‘Başkanlık Sisteminde Şehir Yönetimi’ başlıklı makale yazan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, kalabalıklaşan metropollerin artık klasik idarelerle yönetilemeyeceğini savundu.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe başkanlık eyalet sistemi özerklik
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe

Şükrü Karatepe, “İl özel idareleri ile büyükşehir belediyelerinin gücünün birleşmesiyle, belediye kavramını aşan, yeni bir yönetim birimi oluşmuştur. Bu illerin yönetimine artık, şehir kavramını öne çıkaran ‘şehir yönetimi’, ‘büyükşehir yönetimi’ veya ‘kent yönetimi’ gibi başka isimler bulmak gerekir” ifadesini kullandı. (Haberin devamı: Başkanlık ile eyalet sistemi ve özerklik mi geliyor?)

“Belediye kavramı artık yetersiz kalıyor”

“Büyük metropollerde ‘belediye’ kavramı artık şehir yönetimini açıklamada yetersiz kalıyor” diyen Karatepe, eyaletle yönetilen Çin modelini şu sözlerle aktardı:


“Çin’de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor.”

Meral Akşener’den gençlere referandum çağrısı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.