Yaza formda girmek için ne yapmalı?

Yaz ayları hızla yaklaşırken, pek çok insan hızlıca kilo vermek zorunda olmanın yarattığı baskıyı üzerinde hissediyor. Yaza formda girmek için öneriler…

Yaza 6 hafta kala forma girin ve vücudunuzu şekillendirin!

Ne yazık ki, bu kişilerin pek çoğu ümitsizliğe kapılıyor çünkü alınan kiloları istediğimiz hızda yok edecek sihirli bir reçete bulunmuyor.

“Pek çoğumuz havaların ısınmasından mutluyuz ancak ince kıyafetlere geçerken, kışın aldığımız kiloları da düşünmeden edemiyoruz ” diyen Herbalife Global Fitness Eğitim Direktörü Samantha Clayton, ‘hemen harekete geçerek yaza arzu ettiğiniz vücutla girmenin yollarını’ paylaştı.


‘Hızlı incelme’ hevesi genellikle büyük umutlarla başlıyor ancak, gerçekçi hedefler belirlenmezse, başarı şansı çok da yüksek olmuyor.

“Herkes kendine güvenerek spora başlamalı ve yaza altı hafta kala, gözle görülür sonuçlar alınmasını sağlayacak birkaç küçük yaşam tarzı değişikliği yapmak için kendine yeterli zamanı ayırmalı” diyen Samantha Clayton, fitness hedeflerinize başlamanıza yardımcı olmak için yapmanız ve yapmamanız gerekenler hakkında basit ipuçlarını paylaştı:

Hemen başlayın

Fitness ve beslenme konusunda hedeflerinize olumlu bir yaklaşımla başlamak için bugün, her zaman en iyi gündür. Elbette yoğun fiziksel aktivitelere katılmanızda sağlığınız açısından bir sakınca bulunmadığından emin olmak için önce hekiminize danışmalı, hekiminiz onay verdikten sonra spora başlamalısınız.

Çünkü yazın mükemmel bir vücuda sahip olmayı hayal edip dileklerde bulunmak sizi hedeflerinize yaklaştırmayacaktır. Başlangıç için basit bir yürüyüş ya da bisiklete binmeyi tercih etmek mükemmel sonuçlar yaratabilir. Bir sonraki gün biraz daha aktif olmalı ve her gün fiziksel aktivite seviyesini arttırarak devam etmelisiniz.

Yavaş ve kademeli ilerleyin

Çok zor bir fitness programına bir anda dalmanın iki önemli sonucu olabilir; ani aktivite artışı nedeniyle vücudunuz ağrıdığı için çok geçmeden vazgeçebilir ya da titizlikle yaptığınız fitness planlarınızı çöpe atmanıza neden olacak şekilde sakatlanabilirsiniz.

Bu nedenle, günde bir kez antrenman yapın ve antrenmanınıza hoşlandığınız aktiviteleri ekleyin. Her gün en az 30 dakikalık bir antrenmanı tamamlamayı hedeflemek harika bir başlangıç olacaktır ve daha da önemlisi, neredeyse her antrenman mevcut fitness seviyenize göre düzenlenebilir.

Gerçekçi hedefler seçin

Yaza kadar incelmek ve dikkat çekici karın kaslarına sahip olmak istiyorsanız, vücut-yağ oranınızın makul ölçüde düşük olması gerekir.

Her ne kadar bu Haziran ayında belirgin karın kaslarına sahip olamasanız da, sürekli bir egzersiz programına başladığınızda, bir gün tüm vücudunuzun sıkılaşması ve karın kaslarınızın ortaya çıkması için gerekli adımı atmış olacaksınız.

Gerçekleşebilir bir hedef belirlemek, fitness planınızı düzenli bir şekilde uygulamanıza yardımcı olacaktır. Önce vücut yağınızı yüzde bir veya iki oranında azaltmayı hedefleyin ve sonra hedefinizi büyütün.


Ancak unutmayın; aktif ve sağlıklı hissetmek, sadece kas dolu bir karın istemekten çok daha tatmin edici bir hedeftir. Haftada yarım veya bir kilo vermek sağlıklı olanıdır ve her ne kadar vücut-yağ kaybı için belirlenmiş bir eşik olmasa da, Amerikan Egzersiz Konseyine göre ayda yaklaşık yüzde 1 yağ kaybı idealdir.

Çok hızlı sonuç almanın aldatıcı cazibesine kapılmamak da önemlidir. Bu yüzden yaz için hedeflediğiniz vücuda sahip olmanızı engelleyebilecek üç önemli konuya da bir göz atalım.

Sert fitness programlarını uygulamayın

Hızlı kilo vererek inanılmaz bir fiziksel değişime kavuşma vaadi, pek çok insanı radikal bir diyet programını uygulamaya veya kanepeden kalkıp son derece ağır bir fitness programına başlamaya teşvik edebilir.

Bu yaklaşım diyet ve egzersizlerde yaşanan hızla verilen kiloların aynı hızla geri alınmasının temel sebeplerinden biridir ve genellikle kilo vermekten ziyade kilo almaya neden olur. İnsanlar başlangıçta hızlı kilo verebilirler ancak radikal programları uzun süre devam ettiremeyecekleri için, çoğu kısa bir süre sonra eskisinden fazla yemeye ya da yeniden kanepedeki yerlerini almaya başlarlar.

Her gün tartılmayın

egzersiz

Kilo tek başına başarılı bir antrenman programı için güvenilir bir gösterge değildir. Çok sık tartılmak umutsuzluğa kapılmanıza ve bunun sonucunda hedeflerinizden vazgeçmenize neden olabilir.

Kilo kaybına odaklanmak yerine, diğer başarı faktörlerini ölçmeye gayret edin. Bunu belirlenen bir yoğunluk seviyesinde kalp atım hızınızda iyileşme ya da güç seviyenizdeki artış veya kaldırdığınız ağırlık miktarındaki artıştan anlayabilirsiniz. Vücut yağını veya bel, kalça veya kol genişliği gibi vücut ölçülerini belirlediğinizde çalışmalarınızın sonuç verdiğini göreceksiniz ve motivasyonunuz artacak.

Plansız egzersiz yapmayın

Bir egzersiz koçundan yardım almadan egzersizlerinizi kendiniz belirliyor olsanız bile bir antrenman planı yapmaya özen göstermelisiniz. Vücudunuzun değişmesi için, siz artan aktivitelere uyum sağlarken, egzersizlerinizin de değişmesi gerekir.

Basitçe ifade etmek gerekirse; form kazandıkça ve egzersizleriniz gözünüze kolay görünmeye başladıkça, yoğunluğu ya da süreyi artırarak vücudunuzun daha da iyi bir forma kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yaklaşım temel adaptasyon ilkesine göre geliştirilmiştir ve bir fitness günlüğü tutarak kaydettiğiniz ilerlemeyi daha iyi izlemeniz mümkün olabilir. Kilo vermek ve fitness seviyesini artırmak için bir kısa yol olmadığını kabul etmek gerekir. Çünkü yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım uzun vadeli sonuçlara ulaşmak için her zaman en başarılı yöntemdir.


Yinede sadece altı haftada, vücudunuzda olumlu değişiklikler görmeye başlayabilirsiniz. Bunun için bugünden çalışmaya başlamaya değer! Bu yaza belirgin karın kaslarıyla merhaba demeniz mümkün olmasa bile, bir sonraki yaza başarmış olabilirsiniz. Yaz mevsimi devam ederken, mükemmel parti elbisenizi bir beden küçük alabilirsiniz.

Sağlıklı bir bahar diyeti için 10 süper besin


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.