Bahar yorgunluğu için egzersiz önerileri

Bahar aylarında havaların değişmesinden metabolizmamız da nasibini alıyor.

Bahar yorgunluğu için egzersiz önerileri

Bahar yorgunluğuna neden olan bu durum, her yaştan insanı etkiliyor. Önlemi alınmaz ise depresyona bile neden olabiliyor.

Bahar yorgunluğundan düzenli beslenme ve spor ile kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nihan Karagöz, yapılması gerekenleri anlattı.


Soğuk havaların bitmesi ve güneşin etkisiyle vücudumuz da bir takım değişimler oluyor. Bahar yorgunluğuna neden olan bu durum, özellikle halsizlik ile kendini gösteriyor.

Güneşin kendini göstermesiyle enerji veren bir dönem olarak görülse de bahar, aslında vücudumuzdaki elektrik yükünün arttığı bir dönem. Yrd. Doç. Dr. Nihan Karagöz, bu nedenle baharda stresin artığını, ortaya çıkan gerginliğin ise damarları büzüştürdüğünü belirterek, romatizma, mide ve kalp hastalıklarında artış meydana geldiğine dikkat çekti.

Karagöz, önlem alınmazsa uyku bozuklukları ve halsizliğin kronikleşebileceğini ve depresyona sebep olabileceğini kaydederek, şu bilgileri paylaştı:


Düşünce gücünüzü kullanın

Bahar aylarının neden olduğu olumsuz etkilerden, doğru beslenerek ve düzenli spor yaparak kurtulmak mümkün. Yürüyüş yapmak, çok hareket etmek, sağlıklı beslenerek gerekli vitamin ve mineralleri almak, yeterli miktarda su tüketmek, düzenli uyku ve bitki çayları içmek bizi baharın olumsuz etkilerinden korur.

Mevsim geçişlerinde alkol ve kafeinden uzak durmanın yanı sıra olumlu düşünerek de baharın negatif etkilerinden korunabilirsiniz.

Haftada 3 saat spor yapın

egzersiz

Düzenli yapılan egzersizler, hücrelere giden kan ve oksijeni arttırırken damar, kalp, sinir ve solunum gibi tüm sistemlerimizi iyileştirir. Aynı zamanda spor yaparken serotonin hormonu da salgılandığından mutlu oluruz ve enerjimiz artar.


Haftada en az 3 saat spor yapmakta fayda var. Açık havada yapılan sporun etkisi daha fazla olduğundan özellikle bahar aylarında yapılabilecek en güzel spor ‘yürüyüş’tür. Bunun dışında pilates, yoga ya da koşu da tercih edebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Kendinizi yormadan eğlenceli bir programla gevşeyebilirsiniz.

İşte bahar yorgunluğunu yenecek egzersizler

  • Omurganızı açmak için avuçlarınız birbirine bakacak şekilde ellerinizi aldırın. Vücudunuzu dikleştirin, yukarıya doğru gerilin.
  • Sırayla sol ve sağ bacağınızı sandalyeye yerleştirin. Vücudunuzu dik tutun ve öne doğru eğilin. Kalçanızı geriye çıkartarak ayaklarınızı gerin. 30 saniye bu pozisyonda bekleyin.
  • Arkanıza yaslanmadan dik bir şekilde oturun. Ellerinizi ensenizde kenetleyerek dirseklerinizi birleştirmeye çalışın. Sonrasında aksi yöne doğru esnetin. Çeneniz gergin ve yukarda olmalı.
  • Boynunuzu esnetmek için başınızın üst kısmını tutun, yavaşça sağa ve sola doğru çekin. Boynunuzu incitmeden elinizi çekime karşı ters direnç gösterin.
  • Bel için elinize uzun bir havlu alın, iki ucundan tutun. Kollarınızı yukarıda açıp gerin. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık ve dik olmalı. Ayakta sabit dururken bedeninizin üst kısmını sağa ve sola gerin.
  • Duvara ellerinizi yaslayın. Tek bacağınızı öne doğru bükün diğerini ise gergin tutun. Topuğunuzu yerde tutarak duvarı itin. Hareketi iki bacağınız için de yapın.
  • Dizlerinizi bükerek kalça ve eklemlerinizi gerin.
  • Kolunuzu avuç içleri size bakacak şekilde kenetleyerek öne uzatın. Elleri ve başı ileri, sırtı geriye doğru esnetin.
  • Sırt omurlarınızı açmak için omuz başlarınızı yere yapıştırın. Omurlarınızın tek tek açıldığını hissedin.
  • Kollar arkaya bağlı, avuç içleri içe doğru, kolları belden yukarı kaldırın. Bir yandan ise göğsü öne iterek vücudunuzu esnetin.

‘Bahar’ yorgunluğundan bu tüyolarla kurtulabilirsiniz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.