İletişim tarihinin efsaneleri Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Rahmi M. Koç Müzesi iletişimin tarihsel yolculuğunu Mustafa V. Koç binasında ‘iletişim aletleri’ koleksiyonuyla 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon günü, ziyaretçilerle buluşturuyor.

İletişim tarihinin efsaneleri Rahmi M. Koç Müzesi'nde

Rahmi M. Koç Müzesi, 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü vesilesi ile iletişim tarihinin efsanelerini görmeyen herkesi müzeye bekliyor.

Değişen bireysel ve toplumsal yaşam koşulları, bunların üstesinden gelebilmeye yönelik anlayışlar, alışkanlıklar ve ihtiyaçlar tarih boyunca farklı buluşların ortaya çıkmasına yol açtı.


İlk insanların yaşadıkları doğa ile bütünleşip içgüdüsel olarak iletişim kurdukları günden Sümerlilerin yazıyı icat etmelerine; matbaanın bulunması ve basılı metinlerin çoğaltılmasından bugün yaşadığımız dijital çağa kadar iletişim, ‘anlamın kontrolünü ele almamızı’ sağlayan birincil önceliğimiz oldu.

17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü vesilesi ile Rahmi M. Koç Müzesi iletişim ve mananın tarihsel yolculuğu için herkesi müzeye bekliyor.

Bilimin endüstri ile birleşmesi sonucu gerçekleşen iletişim devrimi, Mors alfabesi ile çalışan elektrikli telgrafın kullanımı ve 1986’da Marconi tarafından radyonun icat edilmesiyle başlamıştı.

Bilginin ulaşılabilirliğini ve hızını artıran bu teknolojileri görüntülü iletişimdeki yenilikler izledi. Sabit kameradan elde edilen tek tek görüntülerin yerini hareketli görüntüler sağlayan kameralar alırken, yolculuk televizyondan akıllı tabletlere ve akıllı telefonlara kadar devam etti.

Edison telgrafından Grammont telefona; diktafondan borulu gramafona kadar birçok iletişim aleti Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binasında meraklılarını bekliyor.

Edison Telgrafı

Edison Telgrafı

ABD Patent Ofisi tarafından 22 Şubat 1876’da patentlenen orijinal model Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergileniyor. Obje ile birlikte sergilenen model ve şema, Mors Alfabesi yerine kesintisiz olarak gerçek harfleri basacak şekilde geliştirilmiş otomatik bir telgrafı gösteriyor.

Grammont Telefon

Grammont Telefon

Société des Porcelaines & Appareillages Electriques Grammont tarafından 1916 yılında üretildi. Metal etiketli ahşap gövdesi ve ahşap bir destek ile bağlandığı tek düğmeli kaidesi bulunuyor.


Edison Standart Fonograf

Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunda yer alan pek çok Edison objesinin ilki olan fonograf, 1903’te üretildi. Meşe ağacından orijinal kutusu içinde sergilenen obje, iki veya dört dakikalık balmumundan silindir plaklar çalabiliyor.

Borulu Gramafon

16 Mayıs 1888’de Emile Berliner gramafonu tüm dünyaya tanıtmıştı. Rahmi M. Koç Müzesi’nde bulunan HMV Model 21 gramafonu 1930’da İngiltere’de His Master’s Voice markası tarafından üretildi.

Edison Taş Plak 

Edison Taş Plak

1920’lerde Amerika’daki Edison Laboratuvarı’nda üretilen ve Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenen 78 devirlik plağın adı To a Wwild Rose/Bir Yaban Gülüne’dir. Ece Billur Tanlak tarafından müzeye bağışlandı.

Brownie Kristal Radyo Alıcısı No:2 

Eski bir Brownie kristal radyo alıcısı ve British Thomson Houston kulaklıkları Bülent Gültekin tarafından müzeye bağışlandı. Set, 1920’lerin ortasında üretilen Beownie Wireless Company tarafından İngiltere’de üretildi.

Zoetrop

Zoetrop

Modern sinemanın öncüsü sayılan zoetrop 1834’te William Horner tarafından icat edildi. Zoetropun aralıklarından bakıldığında içerisindeki silindirin üzerinde dönen resimler hareket ediyor izlenimi veriyor.

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11 bin 250 m2’lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir.

“Denizaltı” gezisinden, “nostaljik tren” turuna, uçaklardan klasik otomobillere kadar tarihin tüm detayları arasında gezintiye çıkma fırsatı sunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat by Divan’da yemek yiyebilir.


Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim – 31 Mart) 10:00-18:00 (1 Nisan – 30 Eylül) 10:00-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 15 TL, öğrenciler için ise 6 TL’dır.

Bir Arada – Farklı karma sergisi Galeri ARK’ta başlıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.