Lavanta yağının faydaları neler? Nasıl kullanılır?

Lavantanın bilhassa uçucu yağı rahat uyku için, teskin edici, stres belirtilerini azaltıcı, canlandırıcı olarak kullanılabiliyor.

Lavanta yağının faydaları neler? Nasıl kullanılır?

Ekrem Sezik, aktar ve benzeri dükkanlarda kalitesi belli olmayan aromaterapi yağlarının satılmakta olduğunu belirterek, lavanta yağının eczanelerden alınması gerektiğini söylüyor.

Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, lavanta çiçeğinin faydalarıyla ilgili bilgiler paylaştı. Lavantanın geçmişten günümüze hayatımızdaki yerini anlatan Sezik, şunları söyledi:


Eskiden İstanbul’un hemen hemen her semtinde köşe başlarında, roman vatandaşlarımız kendilerine has sesleri ile lavanta çiçeği satardı. Şimdi bazen İstiklal Caddesi’nde görülüyor.

Alınan lavanta çiçekleri, küçük torbalara konur, çamaşır ve yünlülerin arasına çamaşırlar güzel koksun, yünlülere güve gelmesin diye konurdu. Diğer güzelliklerle beraber bu adet de kayboldu. Lavanta bitkisi, çok yıllık, hoş kokulu bir bitki.

Yabani olarak yetişir ama artık yaygın bir şekilde tarımı yapılıyor. Bilhassa Akdeniz iklimine sahip ülkelerin denize yakın ama yüksek kısımlarında yetiştiriliyor. Ülkemizde az da olsa, Antalya – Mersin arasındaki yaylalarda yetiştiriliyor.

Çiçeklerin kimyasal yapısı

lavanta

Çiçeklerin güzel kokusunu ve etkisini, taşıdığı % 1-3 oranındaki uçucu yağların verdiğini, bunun yanında başka maddelerin de olduğunu ifade eden Ekrem Sezik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çiçeklerin kullanılışı

Çiçekler, Avrupa İlaç Kurumu tarafından geleneksel bitkisel tıbbi ürün olarak kabul edilmiş. Avrupa İlaç Kurumu, ‘bitkinlik ve hafif stres belirtilerini hafifletme ve uykuya yardımcı olma’ amaçları için değişik lavanta çiçeği preparatlarının bilhassa çaylarının kullanılabileceğini kabul etmiş.


Uçucu yağ

Lavanta uçucu yağı, bitkinin çiçek durumlarından veya toprak üstü kısmından elde edilir. Uçucu yağın şifalı etkilerinden eczacılıkta, güzel kokusundan da kozmetik preparatlarda yararlanılmaktadır. Uçucu yağın yapısında yüksek oranda linalol ve linalil asetat adı verilen maddeler bulunmaktadır.

Uçucu yağın kullanılışı

Prof. Dr. Ekrem Sezik, uçucu yağın kullanışıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Avrupa İlaç Kurumu lavanta uçucu yağını, çiçekler gibi geleneksel bitkisel tıbbi ürün olarak kabul etmiş ve ‘bitkinlik ve hafif stres belirtilerini hafifletme ve uykuya yardımcı olmak’ için kullanılabileceği tavsiyesini yapmıştır. Diğer kaynaklarda genel huzursuzluk halinde de kullanılabileceği kabul edilmektedir. Bu amaçlar için çok pratik bir yol tavsiye edelim: Kesme şeker üzerine 1- 4 damla uçucu yağ damlatılır ve şeker yenir.”

Aromaterapi ve lavanta uçucu yağı

Lavantanın aromaterapide çok kullanılan uçucu yağlardan biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ekrem Sezik, bu yağın aromaterapide bilhassa uykusuzluk, huzursuzluk gibi durumlara karşı şu şekillerde kullanılmakta olduğunu söylüyor:

  • Bir tülbente veya bir bez parçasına 3-5 damla lavanta yağı damlatılır, yatmadan önce 3-4 dakika süre ile aralı olarak koklanır.
  • Pratik bir uygulama: Bir beze 3-5 damla lavanta yağı koyup yastıktan 30 santim kadar uzağa konur.
  • Masaj tatbik edilen aromaterapi uygulamalarında da rahatlatıcı, teskin edici formüllerde çok kullanılmaktadır.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda, bebeklerin bulunduğu odaya konan uçucu yağın onları sakinleştirdiği şeklinde bazı sonuçlara ulaşılmıştır ama bunu tavsiye edebilmek için, daha fazla uygulama sonucuna ihtiyacımız bulunmaktadır.

Uçucu yağ nereden alınacak?

Prof. Dr. Ekrem Sezik, uçucu yağların alınması gereken yerlerle ilgili şu uyarıyı yapıyor:”Aktar vb. dükkanlardan alınmamalıdır. Bazılarının lavanta yağı bile olduğu şüpheli, bu unutulmamalıdır! Eczanelerde kalitesi belli aromaterapi yağları artık satılmakta. Yani adres yine eczane ve eczacılar.”

Sonuç


Hem daha önceki geleneksel bilgiler hem de son yıllarda artan klinik çalışmaların sonuçlarının, lavantanın bilhassa uçucu yağının rahat uyku için, teskin edici, stres belirtilerini azaltıcı, canlandırıcı olarak kullanılabileceğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ekrem Sezik, son bir uyarı yaparak, “Uçucu yağlara alerjisi olan kişiler kullanımda dikkat etmeli” diyor.

Bitkilerin mucizesi: Hangi bitki hangi hastalığa iyi geliyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.