Liman sergisine paralel panoramik bir film seçkisi

İstanbul Modern Sinema, LİMAN sergisine paralel, puslu cinayetlerin, büyük aşkların, başlangıç ve vedaların yaşandığı liman üzerine panoramik bir film seçkisini 18-28 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşturuyor.

Liman sergisine paralel panoramik bir film seçkisi

Sinema tarihi boyunca farklı dönem ve türden filmlerde yer alan liman, kimi zaman öykünün, kimi zaman resmin başrolü, kimi zaman da karakterin hayatında açılan veya kapanan bir kapı görevini görür. İstanbul Modern Sinema’nın LİMAN sergisine paralel hazırladığı program Japonya’dan Şili’ye uzanan, toplam 11 filmin gösterimini kapsıyor.

Programdaki Türkiye yapımı film, genç bir kadının kendisini terk eden babası olan Yakup Kaptan’dan intikam almasını konu alan, neşeli, müzikli melodram Liman Yosması(1961).


Umut Limanı (Le Havre), 2011

Umut Limanı

Fransız liman kenti Le Havre’da yaşayan Marcel Marx, bohem bir hayat yaşayan, eski bir yazardır. Limana yanaşan yük gemilerinden birini getirdiği konteynerlerden birinden insan sesleri duyulunca içerde Afrikalı göçmenlerin olduğu anlaşılır.

Konteynerden kaşla göz arasında kaçmayı başaran genç İdrissa’nın karşılaştığı ilk kişi olan Marcel, bu çocuğu kendi evinde saklamaya karar verir. Bundan böye karısı ve akşamlarını geçirdiği bar arasında geçirdiği tekdüze hayatı da bir hayli değişecektir.

Finlandiya’nın auteuryönetmeni Aki Kaurismäki’nin bu içten, sıcak filmi 2011 Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI en iyi film ödülünü almıştı.

Yönetmen: Aki Kaurismäki
Oyuncular: André Wilms, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin

***

İyi İş (Beau Travail), 1999

İyi iş

Sinemanın kışkırtıcı ve sıra dışı yönetmeni Claire Denis imzalı bir askeri dram. Eski bir Fransız yabancı Lejyon subayı olan Galoup, bir zamanlar Cibuti Körfezi’nde geçirdiği ihtişamlı günleri hatırlar. Bir yandan genç askerleri sert bir eğitimden geçirirken diğer yandan komutanına karşı sevgi ve hayranlık duyguları beslemektedir.

Birliğe yeni gelen başka bir askerin komutanın ilgisini çekmesi Galoup’da kıskançlık, kin ve nefret duyguları uyandırır. Adeta bir hapishaneye dönüşen uçsuz bucaksız bir çölde yaratılan bu maskülen dünya, kullanılan müzik ve başdönüdürücü görüntülerin de etkisiyle şiirsel, mistik bir şölene dönüşüyor.

Yönetmen: Claire Denis
Oyuncular: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin

***

Amerikalı Arkadaş (Die Amerikanische Freund), 1977

Amerikalı Arkadaş

Usta yönetmen Wim Wenders’in Ripley’in Oyunu (Patricia Highsmith, 1974) adlı romanından uyarladığı film, birçok kara filmde karşımıza çıkan bir soruyu öne sürüyor: Bir aile babasını katil olmaya itebilecek sebep ne olabilir?

Ölümcül bir hastalığa yakalanmış bir resim çerçeve ustası olan Jonathan Zimmerman, sahtekar bir sanat simsarı Tom Ripley’den birini öldürmesi için teklif alır.

Kendisi öldükten sonra karısına rahat bir yaşam sunabilecek kadar parayı kazanması söz konusu olunca zor bir karar vermek zorunda kalacaktır. Amerikalı Arkadaş, birbirine taban tabana zıt iki adam üzerine derinlemesine bir karakter analizi sunuyor.

Yönetmen: Wim Wenders
Oyuncular: Dennis Hopper, Bruno Ganz, Lisa Kreuzer

***

Bir Deniz Manzarası (Ano Natsu, Ichiban Shizukana Umi), 1991

Bir Deniz Manzarası

Shigeru çöp toplayıcısı olarak çalışan sağır bir gençtir. Bir gün çöplerin arasında kırık bir sörf tahtası bulmasıyla, hayatında yeni bir sayfa açılır. İlk başlarda plajdaki yabancıların eleştirel yorumlarından habersiz dalgalarla baş etmeye çalışır.

Kendisi gibi sağır kız arkadaşı Takako da her gün gittikleri sahilde olan biteni kıyıdan izlemektedir. Bu yeni tutkusu etrafındaki diğer herşeyi görünmez kılarken, duyma engeline rağmen yepyeni bir çevresi de oluşur. Neredeyse diyalogsuz ilerleyen film, izleyicide sıcak, duygusal izler bırakan, minimalist bir hikaye.

Yönetmen: Takeshi Kitano
Oyuncular: Claude Maki, Hiroko Ôshima, Sabu Kawahara

***

Aquarius, 2016

Aquarius

Clara, deniz kenarındaki plaklarla dolu evinde yalnız yaşayan, emekli bir müzik eleştirmenidir. Yaşadığı apartmandaki tüm daireleri satın alarak yeniden inşa etmek isteyen şirkete karşı duran bir tek kendisi kalmıştır.

Bu karizmatik kadın, bir yandan evinin yıkılma riskinin getirdiği nostaljiyle geçmişi hatırlarken bir yandan da hayatını dilediğince yaşamaya devam eder. Brezilya’nın toplumsal meselelerine Clara’nın etkileyici direnişi üzerinden ayna tutan film, prömiyerini 2016 Cannes Film Festivali’nin resmi yarışma bölümünde yapmıştı.

Yönetmen: Kleber Mendonça Filho
Oyuncular: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos

***

Balıklı Bulgur (La Graine Et Le Mulet), 2007

Balıklı Bulgur

İçine kapanık ve inatçı Tunuslu göçmen Süleyman, yıllarını Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki küçük bir liman kentinde tershanede çalışarak geçirmiştir. Yılların yorgunluğunu gün geçtikçe daha fazla hissetmeye başlayan 60’larındaki bu adam, işini kaybetmenin eşiğinde, ailesine bir restoran açma hayalinden bahseder.


İlk başta herkese imkansız görünen bu hayale zamanla tüm aile ortak olacaktır. Abdellatif Kechiche’in bu kalabalık ailedeki karakterleri de derinlemesine incelediği film, yalnızlık, umut, aile gibi konuları da irdeliyor.

Yönetmen: Abdellatif Kechiche
Oyuncular: Habib Boufares, Hafsia Herzi, Farida Benkhetache

***

Gerçeğin Dansı (La Danza De La Realidad), 2013

Gerçeğin Dansı

İzleyicisini, sunduğu muhteşem fikirler ve görüntüler aracılığıyla unutulmaz yolculuklara çıkarmasıyla tanıdığımız Şili asıllı Alejandro Jodorowsky’den, kendi çocukluk yıllarını perdeye taşıyan yarı otobiyografik bir yapım.

Filmin ilk yarısı küçük Alejandro’nun ailesiyle karmaşık ilişkisini ele alırken ikinci yarısı babası Jaime’in komünistlikten radikalizme keskin dönüşüne ve ailesini bu sebeple terk edişine odaklanıyor. Jodorowsky’nin gerçeklik hakkındaki felsefesi bu filme tam olarak yansıyor: gerçeklik tarafsız değildir, kendi hayallerimizin yarattığı birer “danstır”.

Yönetmen: Alejandro Jodorowsky
Oyuncular: Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias Herskovits

***

Exotica, Erotica, ETC. 2015

Exotica, Erotica

Yunan görsel sanatçı Evangeline Kranioti, bu ilk uzun metrajlı filmini 2011-2014 yılları arasında 12 kere kargo gemilerine binerek 20 ülkeye yaptığı seyahatlerde çekti. Prömiyerini 2015 Berlinale Forum’da yapan bu antropolojik çalışma, okyanuslararası yolculuk yapan gemi çalışanlarıyla onların yolunu gözleyen yakın limanlardaki kadınları anlatıyor.

Denizcilerin günlük çalışma rutinlerini dalgalar, buzullar ve gökyüzü gibi doğa resimlerinin arasından izliyoruz. Bu ilk başlarda gözlemsel başlayan yaklaşım, filmin ilerleyen dakikalarında yerini şiirsel bir yolculuğa bırakıyor.

Yönetmen: Evangelia Kranioti

***

Ma Loute, 2016

Ma Loute

Auteur yönetmen Bruno Dumont’tan, Fransa’da bir sahil kasabasında geçen gizem dolu bir cinayet komedisi.

1910’da geçen filmin ana eksenini midye toplayarak geçimini sağlayan fakir bir aileyle abartılı halleriyle öne çıkan zengin bir ailenin yanı sıra, bir de bölgede kaybolan insanları araştırmakla görevli, karikatüristik tiplemeleriyle öne çıkan iki dedektif oluşturuyor. 2016 Cannes Film Festivali’nde yarışan film, dönemin Fransası’ndaki sınıf çatışmasına tam da yönetmenin sinemasına özgü, sürreal bir bakış sunuyor.

Yönetmen: Bruno Dumont
Oyuncular: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi

***

Liman Kenti (Hamnstad), 1948

Liman Kenti

Endüstriyel bir liman kenti olan Göteborg’da yaşayan Berit, kente çalışmak için gelen denizci Gösta’ya aşık olur. Problemlerle dolu bir geçmiş ve baskıcı bir annenin ağırlığından kurtulmakta zorlanan bu genç kadın, Gösta ile olan aşklarının kendisini depresyonun pençesinden kurtarabileceğine inanmaya başlar.

İsveç’in efsanevi yönetmeni Ingmar Bergman’ın İtalyan neo-realism akımından da belirgin izler taşıyan bu filmi, içerdiği psikolojik dramı destekleyen muhteşem bir sinematografiyle de etkisini artırıyor.

Yönetmen: İngmar Bergman

Oyuncular: Nine-Christine Jönsson, Bengt Eklund, Mimi Nelson

***

 

Liman Yosması, 1961

Liman Yosması

Emekli şilep kaptanı Yakup Kaptan’ın oğlu Ayhan’ın tek hedefi, babası gibi bir açık deniz kaptanı olmaktır.

Ancak yıllar önce babası Yakup Kaptan tarafından terk edilen ve hayatını kazanıp annesine bakmak için limandaki bir pavyonda çalışmak zorunda kalan Oya, babasının ona yaptığının intikamını üvey kardeşi Ayhan üzerinden almaya kararlıdır. Yer yer müzik ve dansların da eşlik ettiği Liman Yosması, İstanbul’un 1960’lardaki limanlarını ve deniz hayatını da yansıtan bir melodram.

Yönetmen: Şinasi Özonuk


Oyuncular: Susan Jaja, Işın Kaan, Avni Dilligil, Semih Serezli

‘Liman’: İstanbul Modern’den denize açılan bir sergi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.