İşaret dilini tercüme eden yazılımıyla Stanford’dan tam burs alan lise öğrencisi Neval Çam, Microsoft tarafından yılın en başarılı kadın yazılım girişimcisi seçildi.
Başarıya insan hayatını kolaylaştıracak icat çıkarmakla ulaşılacağının en güzel örneği Lise öğrencisi Neval Çam’ın işitme engelliler için geliştirdiği işaret dili tercüme yazılımı oldu . İyi bir üniversiteye gidebilmek için lise hayatı boyunca deneme sınavları çözmek, kurslara gitmek, özel dersler almak yerine öğrendiği bilgileri projeler geliştirmek için kullandı.
Henüz 16 yaşında olmasına rağmen işaret dilini tercüme eden bir yazılım geliştirdi. Yapay zekâyla çalışan projeler üretti. Kendisinden 10-15 yaş büyük adayların yarıştığı bu yarışmada Microsoft tarafından yılın en başarılı kadın yazılım girişimcisi seçildi. Bu yıl liseden mezun olacak olan Neval Çam dünyanın en saygın yükseköğretim kurumlarının başında gelen Stanford Üniversitesi’ne. Neval Çam, Stanford Üniversitesi mühendislik fakültesi bilgisayar bilimleri bölümünde 4 yıl boyunca eğitimine tam burslu öğrenci statüsüyle devam edecek.
İşitme engellilere tercüman oldu
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinde eğitimini sürdüren Neval Çam’ın en büyük hayali teknolojinin merkezi olarak bilinen Stanford Üniversitesi’nde okumaktı. Amacına giden başarı yolunun temellerini sınıf arkadaşıyla birlikte attı. Henüz 10’uncu sınıftayken “Leap Motion Aracılığıyla İşaret Dili Tercüme Cihazı”nı geliştirdi. Projede , işitme ve konuşma engelli kişilerin günlük hayatlarında işaret dilini bilmeyenler ile de rahatça iletişim kurabilmesine olanak sağlıyor.
Akıllı telefon ve cihazlarda da kablosuz olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanacak olan program işaret dilini anında tercüme ederek iletişimdeki engelleri ortadan kaldıracak. Neval’in henüz 16 yaşında icat ettiği yazılımın üzerinde bugün üniversiteler çalışıyor.
Yurtdışı giriş sınavlarında da yüksek notlar aldığını anlatan Neval “Ancak kabullerde önemli olan notlar değil, projeler. Özellikle Stanford Üniversitesi lise hayatı boyunca yaptığınız projeleri kriter olarak alıyor. Benim kabulümde de geliştirdiğimiz cihazın yanı sıra okulun folklor grubuyla katıldığım Avrupa turneleri de etkili oldu. Kabul mektubumda ‘farklı kültürlere kolayca uyum sağlayabileceğinize kanaat getirilmiştir’ yazıyordu” dedi.
Yapay zeka teknolojileri geliştirecek
Stanford Üniversitesi’nde yapay zeka teknolojileri üzerine çalışmak istediğini anlatan Neval “Bu konu maalesef Türkiye’de başlangıç noktasında bile değil. Gelecekte çok daha yoğun kullanılacak, herkes insansız araçlara binecek” dedi. Mezun olduktan sonra Türkiye’de kendi yapay zekâ laboratuvarını kurmak istediğini söyleyen Neval “Eğitimimi tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri döneceğim. Kendi ülkeme kendi insanlarıma faydalı olmak istiyorum” diye konuştu.