Ramazanda sindirim sorunları için neler yapılmalı?

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayı yaz aylarına denk gelmekte. Peki Ramazanda sindirim sorunları yaşayanlar nasıl üstesinden gelebilir?

Ramazanda sindirim sorunları için neler yapılmalı?

Hem oruç tutulan sürenin uzun olması hem de aşırı sıcakların vücudumuzda kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerine sebep olabileceğini belirten Diyetisyen Elvan Odabaşı vücudun yeni bir beslenme düzenine geçmesiyle ortaya çıkan sorunları dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotiklerle aşmanın mümkün olduğu konusunda önemli bilgiler veriyor.

Ramazanda uzun süre aç kalmanın ve gıdaları yeteri kadar çiğnememenin gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına sebep olacağını belirten Elvan Odabaşı, özellikle sahur öğününde tercih edilecek besinlerin doyurucu gücünün oldukça önemli olduğunu vurguluyor.


Konu ile ilgili bilgi veren Diyetisyen Elvan Odabaşı; “Ramazan ayında yapılan yanlış besin seçimleri de kabızlık şikayetini artırabilir. Sindirim siteminin dengesinin korunmasında “dost” bakteriler olarak adlandırdığımız probiyotikler ve bu “dost” bakterilerin üremesine yardımcı besin parçaları olan prebiyotikler önemli yer tutar” açıklamasında bulundu.

Diyetisyen Elvan Odabaşı “Ramazanda vücudumuzun yeni bir beslenme düzenine geçmesiyle birlikte yaşanabilen bu sindirim sorunlarını probiyotik desteğiyle aşabilirsiniz. Değişen beslenme düzeni sebebi ile bu durum Ramazan ayında daha büyük bir önem taşıyor. Probiyotikleri kefir, yoğurt, turşu gibi besinler ile de alınabilir ancak bu gıdalar günlük ihtiyacımızı karşılayabilecek miktarda probiyotik içermez.

Diğer taraftan içerdikleri probiyotikler sindirim yolunda özellikle mide asidinden etkilenerek yaşamını yitirir ve gerçek hedef bağırsaklara çok az miktarda ulaşır. Bu besinlere hayatımızda yer vermeye devam etmeliyiz fakat tek başına probiyotik kaynak olarak görmemeliyiz.

Probiyotik takviyesi konusunda da özellikle teknolojisi probiyotiklerin bağırsaklara ulaşmasını sağlayacak şekilde üretilmiş takviyeleri tercih etmeliyiz. Bu konuda çift kaplama teknolojisi ile üretilimiş probiyotiklerin kullanımı oldukça önemlidir. Probiyotikler bu teknoloji ile hedef noktasına direk ulaşabiliyorlar. ” dedi.

Sahurda mutlaka yumurta tüketin!

yumurta

Bu yıl oruç süresi ortalama 16-18 saat aralığında olacak. Uzun süre aç kalacak olan metbolizmamız için en önemli noktanın doyurucu gücü yüksek olan besinleri tüketmeye özen göstermek olduğunu söyleyen Elvan Odabaşı özellikle sahur öğününde tercih edilecek besinlerin doyurucu gücünün oldukça önemli olduğunu belirtiyor.


Bu anlamda yumurta iştah kontrolü üzerindeki 36 saatlik olumlu etkisi ile ilk sırada yer alıyor. Kolesterol açısından problemi olmayan kişiler sahurda 2 yumurtayı rahatlıkla sebzeli omlet yaparak tüketebilir. Tıpkı yumurta gibi doyurucu özelliğe sahip diğer iki besin ise süt ve muz. Bu iki besinde sahurda ilk tüketilebilecek ürünler arasında yer alıyor.

Diğer sırada ise tam tahıllı ekmek var. Tam tahıllı ekmek beynine hem tokluk sinyali gönderir hem de uzun süren açlığa hazırlar. Özellikle sahur öğününde tüketilen su gün içerisindeki sıvı ihtiyacı için oldukça önemli. Sahur öğününde 1-1,5 lt su tüketmeye özen gösterilmeli.

İftarın ilk kısmında ayran, çorba, salata ve ramazan pidesi tüketin…

İftarda iştah yönetimini kontrol etmek için öğün 2’ye bölünebilir. İftarın ilk kısmında ayran, çorba, salata ve ramazan pidesi tüketilebilir. Bu kısımda sıvı içerikli tüketim mide kapasitesini daha çabuk dolduracak ve böylece ilk tokluk sinyalleri mideden beyne gelecek.

İftarın ikinci kısmı için en az 15 dakika mola verilebilir. Bu aralıkta çift kaplama teknolojisi ile üretilmiş probiyotik desteğiyle sindirim sistemi rahatlatılabilir. İftarda ana yemek olarak et, tavuk, balık, etli sebze yemeği veya kurubaklagil tercihi yapılabilir.

Yanında mutlaka mevsim sebzeleri ile salata ve tam tahıllı ekmek veya bulgur, esmer pirinç, karabuğday veya firik gibi tahıllar ile pilav tüketilebilir. Ramazanın en doğru meyvesi su içeriği yüksek olan ve kalori konusunda avantajlı olan karpuz.


Tatlı olarak tercih haftada 2-3 gün sütlü tatlı, dondurma veya güllaçtan yana kullanılabilir. Diğer günlerde meyve ve yoğurt ikilisi çok doğru bir tercih olacaktır. Ramazan için en doğru egzersiz saati ise iftar ile sahur arasıdır. 35 dakikalık yürüyüş ile hem sindirim sistemi konforunu artırabilir hem de ramazanda kilo kontrolü yönetilebilir.

Oruç tutarken baş ağrısından korunmanın yolları neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.