Rehber köpekler görme engellilerin hayatlarını değiştiriyor

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, sekizinci sezonuyla devam ediyor.

Rehber köpekler görme engellilerin hayatlarını değiştiriyor

Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanıp internette ve televizyonda yayınlanmasıyla projelerin görünürlük kazanmasını ve izleyenlere ilham vermesini hedefleyen Fark Yaratanlar programı, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Sekizinci sezonun 14’üncü Fark Yaratan’ı, görme engelli bireylerin daha bağımsız ve sosyal bir hayat sürdürmeleri amacıyla rehber köpek uygulamasını hayata geçiren Rehber Köpekler Derneği oldu.


görme engelli

Görme engelli bireylerin kendilerine güvenlerini artırarak daha özgür hareket etmelerine yardımcı olmayı hedefleyen Rehber Köpekler Derneği, görme engelli iki kadın, Avukat Nurdeniz Tuncer ve İngiltere Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore tarafından 2014 yılında kuruldu.

Dernek, görme engellilerin hayatlarını bağımsızca sürdürebilmelerini sağlayan bir modeli Türkiye’ye uyarladı.

Rehber Köpekler Derneği, görme engelli bireyler ile rehber köpeklerin birbirlerine ve çevreye adaptasyonlarını sağlamak, görme engelli bireyleri hukuki prosedürler konusunda desteklemek ve toplumdaki diğer bireylerde farkındalık yaratmak için çalışıyor.

Rehber köpekler için üç aşamalı eğitim

rehber köpek

Rehber köpeklerin eğitimi üç aşamadan oluşuyor. Rehber köpek olmaya uygun türlerden seçilen yavruların gönüllü ailelere teslim edilmesiyle başlayan eğitim, 1-1 buçuk yıl süreyle gönüllü ailelerin kontrolündeki temel eğitimle devam ediyor.

Rehber köpek adayları, aile yanındaki sürecin ardından Türkiye’nin ilk rehber köpek ve hareketlilik eğitmeni ile bir yıl süren bir özel eğitim programına alınıyor. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan köpekler, Derneğe rehber köpek talebinde bulunan görme engelli bireylerle eşleştiriliyor.

Rehber köpek sayısının artması için gönüllü ailelere ve köpeklerin bakım ve eğitim masraflarını karşılayacak destekçilere ihtiyaç duyuluyor. Gönüllülük ve bağış ile ilgili detaylı bilgilere derneğin internet sitesinden (rehberkopeklerdernegi.org) erişilebiliyor.


Görme engelli bireyler için daha sosyal ve erişebilir bir dünya hayaliyle yola çıkan Rehber Köpekler Derneği’nin fark yaratan hikayesini 28 Nisan 2017 tarihinden itibaren www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’dan izleyebilirsiniz.

Sokakta Sanat Var Derneği sanatı sokağa taşıyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.