Şarkı söylemek sağlığı nasıl etkiliyor?

Şarkı söylemek eğlenceli olduğu kadar fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlık ölçütlerini iyileştiriyor.

Şarkı söylemek sağlığı nasıl etkiliyor?

Şarkı söylemenin koruyucu bir sağlık uygulaması olduğu söyleniyor. Şarkı söylemenin özellikle solunum yolu hastalıklarında yaşam kalitesini artırdığı saptandı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, şarkı söylemenin fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan pek çok yararı olduğunu söyledi.


Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sıklıkla çoğu şarkının sözlerini biliriz fakat nadiren dinlediğimiz bir şarkıya eşlik ederiz. Belki sadece bir konserde sesimizi yükseltiriz ama evde herhangi bir işle meşgulken, araçla seyahat ederken veya araç kullanırken bile sevdiğimiz şarkıların sözlerini sadece mırıldanırız. Oysa ki şarkı söylemek hem eğlencelidir hem de fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlık ölçütlerinizi iyileştirir.”


Solunum yolu hastalıklarında yaşam kalitesini artırıyor

Şarkı söylemek

İngiliz araştırmacıların daha derine inerek düzenli şarkı söylemenin solunum yolu hastalıklarından muzdarip olan kişiler üzerindeki etkilerini incelediklerini ifade eden Erdoğanoğlu, “Çalışmanın sonuçları düzenli şarkı söylemenin KOAH veya astım gibi kronik akciğer hastalığı olan kişilerde, akciğer fonksiyon testi sonuçlarını düzelttiği, yaşam kalitesini artırdığı, anksiyeteyi (kaygı, korku, gerilim) ise azalttığını göstermiştir” dedi.

“Şarkı söylemek koruyucu bir sağlık uygulaması gibidir” diyen Yrd.Doç.Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, şarkı söylemenin sağlığa faydalarını şöyle sıraladı:


Şarkı söyleyen kişilerin tükürüğünde, üst solunum yollarında patojenlere (hastalık oluşturan) karşı mücadelede önemli bir rol oynayan savunma proteini İmmunoglobulin A’nın miktarında önemli ölçüde artış olduğu gösterilmiştir.

  • Bağışıklığınızı güçlendirir.
  • Solunum faaliyetinizi destekler.
  • Kalbinizi güçlendirir.
  • Barsak aktivitenizi uyarır.
  • Kan basıncınızı düzenler.
  • Kanınızdaki oksijen miktarını artırır.
  • Şarkı söylemek stres hormonu olan kortizol değerlerinin azalmasını sağlayarak öfke, stres ve gerginlik belirtilerini azaltır.
  • Konsantrasyonunuzu artırır.
  • Belleğinizi güçlü tutar.
  • Sesiniz de zamana yenik düşer ve yaşlanır. Soluk borusu kasları yıllar içinde yavaş yavaş zayıflar ve liflerinin esneklik kabiliyeti azalır. Ses daha boğuk ve kısık çıkar. Şarkı söylemek kaslarınızı güçlü tutarak, sesinizin genç kalmasını sağlar.
  • Söz gümüşse şarkı söylemek altındır ve başlamak için asla geç değildir.

Müzik Terapi nedir? Müziğin sağlık üzerindeki etkileri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.