Türk kahvesine UNESCO standardı geliyor

2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne giren Türk kahvesinin standartları 24 Mayıs 2017 Çarşamba günü yapılan “Arama Toplantısı” ile ilk kez masaya yatırıldı.

Türk kahvesine UNESCO standardı geliyor!

24 Mayıs 2017 Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği organizasyonuyla Mutfak Sanatları Akademisinin (MSA) İstanbul Maslak’taki eğitim merkezinde gerçekleştirilen arama toplantısıyla Türk kahvesi için ilk kez bir standart çalışması yapıldı.

“Türk Kahvesi Standartları”

Bu alanda otorite kabul edilen, ticari ya da kültürel faaliyet gösteren özel ve tüzel kişilerin temsilcileriyle gerçekleştirilen arama toplantısının sonunda “Türk Kahvesi Standartları” mutabakat metni ortaya çıkarıldı.


Açılış konuşması için söz alan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD) Başkan Yardımcısı Osman Serim, “Dünyanın farklı coğrafyalarında var olmasına rağmen, beş yüz yıllık köklü bir geleneği olan Türk kahvesinin evrensel olarak kabul gören bir standardı bulunmamaktadır. Gidermeye çalışacağımız bu eksiklik, uluslararası platformda diğer kahve hazırlama yöntemleriyle doğal olarak bir rekabet içinde bulunan Türk kahvesi geleneğimizin yanlış tanıtılmasına yol açmaktadır.

Bu toplantıda ilk kez resmi kurumlar, STK’lar ve sektör temsilcileri bir araya gelerek konunun tüm paydaşların fikirleriyle katkı yapacağı bir ortam yaratıldı. Amacımız tartışmak değil, farklı düşünceler ışığında ortaya çıkaracağımız Türk kahvesi standartlarına ilişkin mutabakat metni ile standartların belirlenmesi için çalışmalarını yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı’na görüşlerimizle destek olmaktır.

Bu çerçevedeki bir çalışma ülkemizde ilk defa gerçekleşecek ve bu çalışmanın gelecekte diğer önemli gastronomik ürünlerimizin standartlarının saptanması konusunda örnek teşkil edeceğini düşünüyorum” dedi.

Kahve bahane, sohbet şahane

Türk kahvesi

Toplantı öncesi söz alan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Kahve bahane, sohbet şahane ancak üzücü bir gerçek de var. Türkiye’den bir marka çıkarmak çok önemli ancak bu konuda değerlerimize yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. Örneğin lokumumuz var, kahvemiz var ancak bu değerleri dünyaya tanıtma konusunda hızlı davranamıyoruz.

Kahvehane geleneği Osmanlı’nın vazgeçilmezi olmasına rağmen bugün uluslararası kahve zincirlerinin menülerinde Türk kahvesi yer almıyor. Eski değerlerimizi yaşatmalı ve sahip çıkmalıyız. Bu konuda desteklerini esirgemeyen ve tanıtım çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Türk kahvesi geleneğimiz UNESCO tarafından tanındı

Açılışta söz alan Gaziantep Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural ise “Gaziantep’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi Kenti olarak yer almasının ardından,Türk kahvesi geleneğimiz de UNESCO tarafından tanındı ve koruma altına alındı. Bu başarı, adı kahveyle özdeşleşmiş, Tahmis Kahvesi gibi dünyanın en eski kahvehanelerinden birine ev sahipliği yapan Gaziantep olarak bizi ayrıca gururlandırıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Gaziantep yemeklerini değil, yemeğin tamamlayıcısı olan Türk kahvesinin geleneği de dünyaya tanıtılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından “Türk Kahvesine Dönüştürülecek Olan Yeşil Kahvenin Menşeleri ve Yeşil Kahve İşleme Yöntemleri (İthalat firmaları ve toptancı firmalar)”,

“Kavurma ve Öğütme (Tüketime yönelik toptan ve perakende kahve üretimi yapan firmalar)”, “Pişirme ve Servis (Akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları mensupları)” ve “Endüstriyel Boyut (Türk kahvesinin oluşmasında her türlü endüstriyel katkıyı sağlayan firma temsilcileri)” başlıkları altında söz alan katılımcılar, kendi deneyim ve düşüncelerini paylaşarak Türk kahvesi standartlarına ilişkin görüşlerini bildirdi.

Türk kahvesi standartları mutabakat metni

Toplantı sonunda dile getirilen görüş ve düşünceler ışığında hazırlanacak olan Türk kahvesi standartları mutabakat metni ilgili kamu kuruluşlarının dikkatine sunulacak.

Türk kahvesinin “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” adı altında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ve İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alması, bu konudaki uluslararası farkındalığın büyük ölçüde artmasına katkı sağlamıştı.


Bütün bu gelişmelerin yanı sıra Türk sanayiinin son yıllarda geliştirdiği yüksek performanslı kahve makinaları, markalı ve uzun ömürlü kahveler, fincanlar, şekerlemeler ile diğer aksesuarların Türk kahvesine ülkemiz adına ciddi bir katma değer yükleyerek önemli bir ihraç kalemi haline dönüştürmesi bekleniyor.

Türk kahvesi: Bu faydalarını biliyor muydunuz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.